My home / Inspiration / Hemma hos / Hemma hos Pontus...

Hemma hos Pontus Frithiof

Välplanerat och praktiskt är ledorden i krögaren Pontus Frithiofs påkostade kök där marmorbänkar samsas med arkitektritad inredning.

Av: Mirja Ljunggren Foto: Mia Carlsson

Hur skulle du beskriva ditt kök?
– Köket är husets viktigaste rum och mitt kök är praktiskt med lagom långa avstånd mellan kyl, spis och arbetsytor. Jag har alltid nära till min skärbräda. För stora kök är värdelöst, man behöver ha det lite tajt när man lagar mat och jag vill ha det som i ett restaurangkök med utrymmen på rätt ställen. En stor fördel är att det är väldigt öppet i planlösningen. När vi har gäster hemma äter vi ofta förrätten stående vid marmorskivan eller tar ett glas vin tillsammans och pratar medan jag står och hackar och förbereder middagen. Köket är husets hjärta, perfekt för samvaro.
Hur mycket tid tillbringar du här?
– På helgerna när jag är ledig blir det en hel del. Jag tycker väldigt mycket om att vara i köket och här får jag göra det jag tycker är kul så det passar mig perfekt. Jag gillar att laga mat och pyssla, ibland med musik i bakgrunden. När jag lagar mat måste det vara musik med bra energi, absolut ingen hissmusik. Men jag har bred musiksmak och gillar allt från Kent, Coldplay och Madonna till Imperiet, Metallica och Frank Sinatra.
Vilka är de viktigaste prylarna i ditt kök?
– Mixer är väldigt viktigt. Jag har en lite större mixer i glas som jag gör mycket soppor med, just nu gärna pumpasoppor. På sommaren blir det mycket kalla soppor som gazpacho. Och min stavmixer är brutal, den är ingenting för en vanlig hemmafru.

Det här är Pontus:

Namn: Pontus Frithiof. Ålder: 43. Familj: Sambon och två barn. Labradoren Picasso. Bor: I villa från 1924 i Bromma. Gör: Kock, krögare och entreprenör. Driver restaurang Pontus! och ytterligare tre restauranger i Stockholmsområdet samt cateringfirman Från Pontus.

Pontus tre bästa inredningstips

1. Tänk noga igenom hur du vill ha det innan du renoverar om och ta hjälp av en köksarkitekt. De tusenlapparna är det faktiskt värt. 2. Fundera noga på dispositionen, var de olika delarna i köket ska placeras i förhållande till varandra. Tänk praktiskt. 3. Var noggrann i valet av maskiner. Dyrast är inte alltid bäst men snåla inte på kvalitén.

Pontus Frithiof06
Pontus har koppar och tallrikar från Mateus. ”Tallrikarna är för stora för diskmaskinen och blir lätt kantstötta, men jag tycker om färgerna. Att göra en fin sallad på dem bli jäkligt snyggt”.
Pontus Frithiof03
Induktionsspis med två ugnar och fem plattor från italienska Ilva. ”Den är effektiv, snygg och lätt att hålla ren. Jag hade inte kunnat nöja mig med fyra plattor”.
Pontus Frithiof05
”Skull” ljuslykta Kosta Boda.
Pontus Frithiof01
Det blå träskåpet har Pontus och hans sambo Therese haft i många år.
Pontus Frithiof04
Ljusstakarna kommer från Norrmälarstrands blommor.

Husförhöret

Beskriv din inredningsstil i en mening:
– Personlig, med ganska tidlös inredning som passar huset som är från 20-talet.
Hur ofta möblerar du om?
– Väldigt sällan. Det finns ingen anledning. Däremot brukar jag förändra mindre detaljer som konst och blommor.
Form eller funktion, vilket går först för dig?
– Funktion går före form och definitivt i köket. Men helst vill jag hitta en kombination.
Vilken färg är finast?
– Gammaldags vitt är både fint och praktiskt.
Hur såg ditt pojkrum ut?
– Jag flyttade hemifrån redan när jag var femton så jag minns knappt, men jag hade väldigt mycket skivor och bilar.
Vad gör du med möbler och prylar du tröttnat på?
– Jag säljer supermycket grejer på Blocket. Det är suveränt.
Vad räddar du först om det skulle börja brinna?
– Det finns nog ingenting som är så viktigt för mig. Det mesta går att köpa nytt och jag skulle inte försöka slita med mig ko-skåpet.
Ditt dyraste köp till hemmet?
– Köket är det i särklass dyraste vi har gjort. Det blev väldigt dyrt.
Kommer aldrig över tröskeln:
– Jag har väldigt svårt för funkisgrejer i plastmaterial.
Vilket köp/projekt har du på gång härnäst?
– Det blir nog att renovera badrummet.