My home / Inspiration / Hemma hos / Elisabeth älskar DIY...

Elisabeth älskar DIY – kika in hos pysseldrottningen

Badrumsmöbeln blev en tevagn, grenar från björkarna på tomten en himmelsäng. För Elisabeth Vernersson är de personliga lösningarna en livsstil.
– När jag får en idé kan jag inte släppa den förrän jag har provat, säger hon.

Av: Karin Grahn Wetter Foto: Anna Rönnqvist

Himmelsängen hade hon funderat på i flera år. Nu står den där, av grenar, pinnar, gamla lådor och snöre. Ingenting på utsidan avslöjar att det bor en pysseldrottning i huset. Det är en vanlig mexitegelvilla, lagom stor och lagom gammal, smälter in kamouflerande väl i kvarteret nedanför gamla folkskolan. Runt omkring reser sig Hälsingeskogarnas gröna berg.
– Jag har alltid haft många ­idéer om hur jag vill ha saker, men när man bor så här finns sakerna sällan att få tag i, säger Elisabeth och skjutsar in rabarberpajen i ugnen.

Hon växte upp i Knåda, 4 kilometer därifrån. Det var före internet. För det mesta fick hon försöka ta sig till Gävle om hon ville handla något speciellt. Dit är det nästan 14 mil.
– Som fattig student har jag inte heller haft pengar att köpa massor av nya saker för. Men inredningsintresset var stort ändå. Man får hitta på andra lösningar.

Sonen Max kommer hem och rusar upp på sitt rum. Där har han en säng som ser ut som en tågvagn. Han tycker också om att pyssla och brukar hjälpa Elisabeth i de olika projekten. Senast limmade han lampskärmar. De flesta av möblerna i hemmet har fått ny färg, en ny dörr, ny form eller helt annan funktion. Dörren i hallen har klätts med bilder från gamla Starlettidningar och lackats. Snirklig spets och småblommigt porslin blandas med rostiga ytor och grova brädor.
– Jag vill inte ha det för romantiskt. Jag vill blanda med den tuffare stilen, säger Elisabeth.

Köksluckorna har hon designat själv och tagit fram tillsammans med en köksförsäljare. Hon såg dem i bakgrunden på en bild i ett reportage om Tricia Guild.
– När jag får en idé kan jag inte släppa den. Den stannar i mitt huvud tills jag har provat. Ibland blir det pannkaka förstås! säger hon och skrattar.

Men ofta blir det ganska bra. Annorlunda och personligt. Som den vitmålade säckväven över vardagsrumsfönstren. Som himmelsängen av tunna björkstammar som hänger i sovrumstaket och kuddarna med flygplansmotiv som hon absolut skulle ha i växthuset.
– Jag får en rätt så tydlig bild i huvudet av hur det ska se ut. Sedan är det bara att försöka få till det.

Det kan ta tid att hitta rätt. Ibland ramlar hon tillbaka till samma punkt som hon började på.
– Badrumsskåpet har jag målat säkert tjugo gånger. Det var turkost från början, sedan blev det grått, vitt, grönt i olika nyanser. Man måste få pröva sig fram, säger hon och gläntar på badrumsdörren.
Där står badrumsskåpet – åter turkost.
– Nu är jag nöjd! säger Elisabeth glatt.

Den blommiga långklänningen fladdrar om fötterna på henne när hon går mellan rummen. På flera ställen finns små projekt på gång. På pysselbordet på andra våningen ligger en lampgirlang av gamla lampettskärmar som ska hängas i badrummet – som hon ska bygga. Platsen är förberedd mitt på gräsmattan i trädgården. Där ska hon ha ett litet hus, det enda som ska få plats är ett badkar. – Jag tänkte göra det ganska enkelt, ett litet lusthus i begagnat material, ställa dit ett badkar och dekorera med ett peacemärke, säger hon svepande.
– Peacemärke? undrar jag.
– Ja. Det är så det ska se ut.

Rabarberpajen är klar. Bordet dukas med prickiga koppar och vackra kinesiska fat. Hon tar ner en bunke från garderoben som blev ett skafferi, hämtar servetter ur verktygshyllan som blev ett vitrinskåp och plockar åt sig ett par skedar från badrumsmöbeln som förvandlades till en tevagn.
– Jag köper fortfarande knappt något nytt, jag återanvänder hellre eller gör något eget. Det har blivit en livsstil.  

 

 

 

Vilka bor här?

Elisabeth, Kristian och Max Vernersson. Huset: Byggt 1968, 129 kvadratmeter + inredd källarvåning. Stil: Nordiskt, personligt. Favoritplats: Vardagsrummet med en sprakande eld i braskaminen. Skämspryl: Vår ytterdörr, helt klart. En ny står högt upp på önskelistan!