My home / Inspiration / Hemma hos / Hemma hos Rikard...

Hemma hos Rikard Wolff

Vardagsrummet med sjö­utsikt är artisten Rikard Wolffs favorit­plats i hela världen – han lever, umgås och arbetar här bland scenminnen och franska idoler.

Av: Carolina Chreisti Eriksson Foto: Magnus Liam Karlsson

Hur skulle du beskriva ditt vardagsrum?
– Det är mitt älsklingsrum i hela världen. Det fina är att man sitter ”uppe i himlen” här, det är ljust och sol hela dagen i princip.
Hur mycket tid tillbringar du här?
– Väldigt mycket, och det beror på att jag har svårt att röra mig ute. Särskilt på vintern när det är kallt och har därför sett till att det här verkligen är ett rum som jag trivs i och älskar. Jag har ju fått en allvarlig lungsjukdom som gör att det är väldigt viktigt att jag kan få frisk luft lätt, även hemma. Och det får jag med min hörnbalkong. Vad gör du här?
– Lever, umgås och arbetar. Jag skriver hemma, spelar in hemma, har möten, lagar mat, busar med min dotter. Jag har faktiskt spelat in mina två senaste skivor här vid flygeln och i min hemmastudio.
Vad har du förändrat sedan du flyttade in?
– Från början var det en liten, trång trea med serverings-gångar, så jag gjorde om och öppnade upp mycket till min fyrtioårsdag 1998. Den inbyggda bokhyllan sattes in då, liksom öppningen i väggen mellan kök och vardagsrum.
Du har tolkat flera franska artister och blivit utnämnd till riddare av den franska hederslegionen. Hur mycket har ditt hem inspirerats av Frankrike?
– På så sätt att det är väldigt mycket Piaf och Barbara här. Som mina svartvita Barbara-foton och min Piaf-docka.

Det här är Rikard

Namn: Rikard Wolff. Gör: Artist. Familj: En dotter.

Rikards bästa tips för vardagsrummet

1.Umgås utan tv! Möblera inte runt tv:n (eller strunta i den helt!). Möblera så att man möts, så att människor får kontakt med varandra. Det är det jag har mitt vardagsrum till, att umgås. 2. Barnvänligt Möblera för barn. Se till så att du kan ha barn i vardags-rummet, dina egna eller andras. 3. Du ska trivas. Se till så att du själv trivs och gillar rummet, det ska kännas kul att vara där.

Husförhöret

 Beskriv din stil i en mening!
– Eklektisk, blandad – jag tycker om när det är ljust och fint men inte så vackert att det inte går att bo.
 

Hur ofta möblerar du om?

– Väldigt sällan faktiskt. Jag flyttade fram soffan en meter förut, så att det blev som en gång mellan den och väggen, men nu har jag flyttat tillbaka den igen.  

Vilken färg väljer du helst?

– Vitt, rött och blått. Jag är väldigt förtjust i teaterröd sammet och kleinblå är min favoritnyans av blått. Min mamma gifte sig i en sidenklänning i den färgen och som barn tyckte jag den var så vacker! Mina köksluckor har fått den nyansen.  

Hur såg ditt pojkrum ut?

– Blått! Först var min tapet vit med små blå blommor och sedan kom en period med en storblommig blå tapet under tonåren på 70-talet. Då gjorde jag även alla möbler själv och målade dem blå.  

Vad vurmar du för inredningsmässigt?

– Lite stilbrott, gammalt och nytt blandat. Grunden är att jag gillar det rena, enkla.  

Vad gör du med möbler och prylar som du tröttnat på?

– En period ställde jag ut möblerna på balkongen men det var ju väldigt korkat för de blev ju förstörda. Jag slänger eller ger bort till Myrorna.  

Vilken möbel/pryl räddar du först om det börjar brinna?

– Edit Piaf-dockan eller mina gamla Piaf-singlar. Mina föräldrar var stora fans av henne och jag ärvde deras skiv-samling. Skivorna är klenoder för mig, det finaste jag har.  

Dyraste köp till hemmet?

– Min flygel. Den kostade drygt 200 000 kr men den är en ren investering i mitt yrke.  

Ditt bästa köp?

– Flygeln och köksbordet. Jag är en ”sucker” för stora köksbord. Mitt är stabilt och barnvänligt med laminatskiva, bara att torka av, och rymmer tolv personer.  

Vad kommer aldrig över tröskeln?

– Jag har svårt för vräkiga, bylsiga hörnsoffor med för mycket stoppning från 1980-talet.