My home / Inspiration / Hemma hos / Hemma hos Thomas...
Ståuppkomikern Thomas Järvheden är aktuell med standupföreställningen ”Vuxenkruxet” och nya albumet ”Sommarplågor och annat”.

Hemma hos Thomas Järvheden

För ståuppkomikern Thomas Järvheden är det nyrenoverade köket hemmets hjärta – där han äntligen har fått sin åtrådda köksö.

Av: Mirja Ljunggren Foto: Magnus Liam Karlsson

Hur skulle du beskriva ditt kök?
– Det har en lite lantlig stil men är också lite opersonligt eftersom det är så nyrenoverat. Vi har inte ens hunnit sätta upp magneter på kylskåpsdörren än. Men köket är huset hjärta och det är nog här jag trivs bäst i hela huset.

Vad gör du här?
– Som alla andra har jag alltid velat ha en köksö och jag sitter gärna där med en kopp kaffe och jobbar samtidigt som jag missbrukar Nespressomaskinen. Jag är väldigt ointresserad av matlagning men min fru är väldigt duktig på att laga mat.

Hur inblandad har du varit i renoveringen?
– Eftersom jag varken har tid eller vet hur man ska göra kontaktade jag en person som jobbar med inredningslösningar. Jag och min fru berättade vad vi gillar och vilka behov vi har och utifrån det tog hon fram förslag. Jag har inte gjort någonting själv. Det hade bara blivit VM i svordomar om jag skulle ha försökt mig på att skruva ihop luckor. Men man måste ju ändå leva i skiten under tiden renoveringen pågår. Vi bokade en resa till Thailand för att vara borta när hantverkarna gjorde det värsta. När vi kom hem var det som att någon hade sprängt en granat i köket, allt var bortrivet. Renovering tar alltid längre tid än man tror.

Hur intresserad är du av inredning?
– Jag har två barn och flänger och far mycket med min föreställning ”Vuxenkruxet” så när jag väl är hemma vill jag ta det lugnt och inredning ligger just nu långt ner på min prioriteringslista. Sedan är jag och min fru lite av bohemer. Även om köket är snyggt så går det bara någon vecka innan det i alla fall är leksaker överallt och räkningar över halva bordet, så egentligen hade vi lika gärna kunnat bo i ett ruckel!

Det här är Thomas:

Ålder: 40 år.
Familj: Hustrun Thess, 34, gemensamma dottern Holly som fyller två i sommar och dottern Tuva, från en tidigare relation.
Bor: I villa i Sollentuna.
Gör: Ståuppkomiker.

 

Thomas 3 bästa renoveringstips

1. Anlita hjälp! Har man inte själv kunskap och tid att lägga ner kan det vara värt att ta hjälp av någon som som har helhetskoll.
2. Prioritera! Fundera på vad som är viktigast att lägga pengar på och komplettera med billigare alternativ som till exempel luckor från Ikea.
3. Anpassa efter livssituationen! Har man som vi småbarn hemma är det bra att välja extra tåliga material.

Husförhöret

Beskriv din inredningsstil i en mening:
– Jag är inte extrem åt något håll men jag tycker inte om när det är supermodernt, det får gärna vara lite rustikt och lantligt.

Hur ofta möblerar du om?
– Aldrig om jag inte behöver.

Form eller funktion, vilket går först för dig?
– Funktion.

Vilken färg är finast?
– När det gäller inredning gillar jag vitt, det funkar alltid. Annars är min favoritfärg blå.

Hur såg ditt pojkrum ut?
– Det var stråtapet, blå heltäckningsmatta, två strålkastare i ena hörnet och en röd våningssäng.

Vad gör du med möbler och prylar du tröttnat på?
– Säljer på Blocket. Vilket jag egentligen hatar. Folk på Blocket är de struligaste människorna i hela världen, kommer inte när de har sagt och vill köpa grejer som inte ens finns med i annonsen. Jag kan bli helt tokig på det.

Vad räddar du först om det börjar brinna?
– Min dator eftersom det är där jag har allt jobb. Allt annat går ju att köpa nytt.

Ditt dyraste köp till hemmet:
– Det är nog bänkskivan i granit till köket. Det blev rätt många meter och gick på 45 000 kronor. Jag har bara blundat och betalat.

Kommer aldrig över tröskeln:
– Stråtapeter. Eller sådana där ordstäv som är så populärt att ha på väggen. Hemskt.

Vilket köp/projekt har du på gång härnäst?
– Att fixa tomten. Vi ska sätta upp häckar, riva ett gammalt garage och göra större gräsytor.