My home / Inspiration / Hemma hos / Hemma hos Victoria...
Inspireras av trädgårdsprofilens mysiga uteplats.

Hemma hos Victoria Skoglund – kika in i hennes trädgård!

Här går kuddar, krukor och blommor i samma färgskala. Form går före funktion och inget lämnas åt slumpen när det kommer till det estetiska. Välkommen till trädgårdsprofilen Victoria Skoglunds charmigt prunkande terrass.

Av: Frida Funemyr

När flyttade ni hit?
– I november år 2011, så vi håller fortfarande på att boa in oss och har inte riktigt kommit helt i ordning med trädgården ännu.

Vad var det ni föll för?
– Platsen i dess helhet. Huset ligger lite hemligt här nere i viken vid sjön. Jag älskar tystheten och närheten till djur och natur. Det negativa kan väl vara att det är egen brunn och lite kyligt och mörkt på vintern.

Hur skulle du vilja beskriva din uteplats?
– På Zetas är jag lite mer resultatinriktad, dit kommer folk och har förväntningar. Här hemma känner jag inga prestationskrav. Det blir njutbart att hålla på med växter och krukor på ett annat sätt här hemma. Terrassen är en plats för avkoppling där jag får syssla med det jag älskar mest, nämligen växter.

Vad gör du här?
– Det är ju fortfarande så nytt sedan vi kom hit så jag håller fortfarande på att testa mig fram vad och vilka växter som passar bäst. Jag är en sådan person som aldrig känner mig helt nöjd, jag kan flytta och ändra om mina krukor och filar och filar.

Vad har du förändrat sedan ni flyttade in?
– Inomhus har vi mest gjort om ytskikten, men här ute på terrassen och i trädgården gjorde vi om allt. Tidigare var det bara en stor gräsmatta här.

 

 

Det här är Victoria Skoglund:

 

Namn: Victoria Skoglund. Ålder: 46. Familj: Johan samt sönerna Pontus och Daniel. Bor: Vidja i Huddinge, Stockholm. Intressen: Laga mat, baka och pyssla i trädgården. Aktuell med: Trädgårdsexpert i TV4, samt ägare och trädgårdsmästare på handelsträdgården Zetas i Huddinge, Stockholm.

 

 

 
Victorias 3 bästa tips för en trivsam uteplats:

 

1. Blad i kruka. Jobba gärna med bladväxter i stället för enbart blommor i dina krukor.

2. Skapa rum. Avgränsa mellan olika hörnor av din terrass och gruppera dina stilleben eller krukor i stället för att sprida ut allt. Skapa på så vis små rum.
3. Samma färgskala. Bestäm en stil och färgton på uteplatsen och håll dig till denna så att en sammanhållenhet skapas.  
 
 
Tre tips på lättskötta växter som passar på en uteplats:

 

1. Klotlönn och orm-hassel är träd som passar bra i kruka.

2. Alunrot som solitärer är jättefint.
3. Klövern Trifolium tillsammans med ettåriga gräset Nassela tennuissima ”Pony Tails” är en av de bästa kompositioner jag haft.    
 
 
Husförhöret

Hur mycket tid tillbringar du här?
– Minst någon timma varje dag. Jag är lite av en hemma-katt och här kan jag verkligen koppla av.

Beskriv din stil.
– Rustik. Jag gillar mörkare toner i färgerna blått och grönt, och tycker om kärl och skördekorgar från Asien, men det får inte bli för moderna konstverk. Man ska kunna se på en pryl när någon jobbat med den länge, att det finns en historia bakom.

Hur såg ditt flickrum ut?
– Det var rosa och blommigt. Det satt planscher av David Bowie på väggarna. Bokhyllan var full av böcker, jag älskade och älskar fortfarande att läsa.

Vad gör du med möbler och inredning som du tröttnat på?
– Jag tröttnar aldrig, är kär i alla mina grejer. Helt ärligt, det händer inte. Det jag har, det tycker jag om.

Vilken möbel i huset räddar du först om det börjar brinna?
– En tavla som jag fick när jag skulle flytta hemifrån som är gjord av stenkonstnären Helge Lundström.

Ditt dyraste inköp i hemmet?
– Jag och min äldsta son älskar att fotografera så det skulle vara vår kamerautrustning som vi har tillsammans.

Är du pedantiskt lagd?
– Ja, tyvärr, jag tycker inte den sidan hos mig själv är så angenäm. Gillar människor som är lite slarviga. Livet blir ju lite enklare om man kan låta disken stå framme ett tag.

Vad kommer aldrig över tröskeln?
– Vitt, jag tycker inte om att ha det så där ljust och vitt. Torkade blommor som smörblommor eller eterneller kommer inte heller in.

Form eller funktion, vad går först?
– Form! Jag är estetiskt lagd och struntar fullkomligt i funktionen. Allt som är vackert för ögat är värt att slåss för.

Nästa framtidsprojekt i hemmet?
– Vårt vita kök. Hade jag fått göra om det hade det blivit mer rustikt. Men jag tror vi måste slita ut det vita köket lite först, varför slänga något som ändå funkar bra?    

 

LÄS MER: Se fler kändishem här