My home / Inspiration / Hemma hos / Hemma i Andrea...
Andrea Engsäll har synts som inredare i en rad olika tv-program och är aktuell med sin första inredningsbok, ”Gör om hemma”.

Hemma i Andrea Engsälls guldkök

Med mörka luckor och detaljer i mässing och guld satte tv-inredaren Andrea Engsäll en personlig prägel på sitt kök.

Av: Mirja Lundgren Foto: Magnus Liam Karlsson

Hur skulle du beskriva ditt kök?
– Mitt kök är ett lågbudgetkök. Att renovera kök är en stor investering i sig men man kan försöka hålla kostnaderna nere när man väljer inredning och det kan ändå bli fint. Jag ville inte ha det ljust och fräscht utan en italiensk känsla med mörkare luckor och guld- och mässingsdetaljer. Jag har även tagit ner en vägg mellan köket och korridoren vilket ger mer plats för att umgås. När jag har kompisar hemma hänger vi ofta runt köksbänken.

Var hittade du inspiration inför renoveringen?
– Jag tittade mycket i både inredningsböcker och på nätet, som på Houzz.com som är en jättebra inredningssajt där man kan söka på olika sorters kök.

Hur föddes ditt inredningsintresse?
– Det började redan när jag gjorde om i mitt flickrum. Intresset tog riktig fart när jag renoverade min första lägenhet och sedan rullade det på när jag började som inredare i tv-programmen ”Homestyling”, ”Till salu” och ”Arga snickaren”.

Hur har din inredningsstil förändrats genom åren?
– Den har blivit mycket mer färgglad. Förr var jag mer ängslig men det blir oftast bättre när man vågar ta ut svängarna. Vi svenskar är ganska inredningsängsliga generellt, nästan mer måna om vad grannar och kompisar ska tycka än om att vi själva ska trivas. Men det är egentligen få saker i livet som är så lätta att förändra som inredning och man ska våga släppa loss när man gör om hemma.

Det här är Andrea:

Namn: Andrea Engsäll. Ålder: 37. Bor: På Östermalm i Stockholm. Familj: Barnen Diana, 7, och Ivar, 5. Gör: Inredare och projektledare.

Andreas 3 tips för att enkelt göra om hemma

1. Måla om väggarna! Både billigt och effektfullt. 2. Möblera om! Får ett rum att känns nytt. Jag flyttar om något här hemma minst en gång i veckan. 3. Regeln om tre! Med tre saker i samma färg känns inredningen enhetlig och sammanhållen. Till exempel en ljushållare, ett kuddfodral och en tavla i samma färg.

Husförhöret

 Beskriv din inredningsstil i en mening: – Jag gillar egentligen en ganska lantlig stil men det passar inte i min lägenhet, så här har jag bejakat en 60-talsstil, italienskt med mycket grafiskt och rena linjer. Hur ofta möblerar du om? – Jätteofta! Säkert en gång i veckan flyttar jag om något, men jag köper sällan nytt. Form eller funktion, vilket går först för dig? – Form! Vilken färg är finast? – Orange. Det är en färg som har vuxit för mig de sista fyra, fem åren. Vad gör du med möbler och prylar du tröttnat på? – Jag säljer på Blocket, skänker till återvinning eller ger bort till hugade släktingar eller vänner. Vad räddar du först om det börjar brinna? – Mina ananaslampor som jag har ärvt från min farmor. Dyraste köpet till hemmet: – Kanske en fåtölj från Bohem som kostade runt 7 000 kronor. Jag köper inte så dyra möbler, jag gillar att fynda och styla snyggt i stället. Vad kommer aldrig över tröskeln? – En Tiffany-lampa. Jag har väldigt svårt för både färgerna och mönstret.