My home / Inspiration / Hemma hos / Hollywoodvilla i Stuvsta
Det är lite Hollywoodkänsla över familjen Corvinius villa högt uppe på berget ovanför Stuvsta centrum. I vår är det dags att fixa framsidan där det ska bli pool, grillplats och japansk trädgård.

Hollywoodvilla i Stuvsta

Byggnadsingenjörerna Jeanet och Marcus ville ha ett unikt hem – så de ritade sitt eget hus, in i minsta detalj.
Nu tronar deras designvilla likt en borg högt över Stuvsta centrum.

Av: Lotta Ringdahl Foto: Frida Ekman

Familjen Corvinius hem är allt annat än vanligt. Från garaget vid bergets fot leder en 47 steg lång, belyst trapptunnel upp till husets källare och därifrån tar man sig vidare via en svängd trappa upp till entréplanet med kök, matsal och vardagsrum i öppen planlösning.
Kring hela matplatsen och köket löper en fototapet i form av en grönskande bokskog och golvet skimrar av pressad bambu.
– Det här golvet tål allt. Barnen har till och med cyklat här, förklarar Jeanet och Marcus.
När de planerade sitt hus fokuserade de just på funktionalitet. Huset skulle vara användarvänligt och smart planerat från början. Därför bestämde de tidigt exakt hur rummen skulle utformas, var möblerna skulle stå och vilka material de skulle använda. De halvmetertjocka väggarna, liksom solcellerna på taket, håller nu elkostnaderna nere. Alla sladdar går via inbyggda rör ner till källaren där även blu ray-boxar och liknande förvaras.

All annan förvaring är också noga planerad. Bakom en välvd vägg i entrén döljs alla ytterkläder, och köksmaskinerna har egna platser bakom skåpsluckorna. Till och med tvättkorgarna i badrummet står dolda bakom släta dörrar och uttagen för eltandborstarna döljs i lådorna.
– Det man inte vill se ska inte ses, säger ­Jeanet och förklarar samtidigt varför en spotlight lyser på en tom plats i ena hörnan av hallen på övervåningen.
– Vi planerade in att ha någon slags konst här men har inte hittat något lämpligt ännu. Och tillfälliga lösningar blir lätt permanenta. Hellre ingen konst alls än fel konst.
Tomten på framsidan gapar också delvis tom än så länge, men planerna är naturligtvis redan klara. Där väntar nu pool, grillplats och en japansk trädgård.
– Fördelen med att bestämma allt själva är att man slipper höra någon säga ”men det här går inte”, påpekar Marcus.

 

21s22-kanonfamiljen-111
Vilka bor här?

Jeanet, 35, arbetschef på Peab, Marcus, 41, förvaltar industrifastigheter i familjeföretag, och döttrarna Elie, 8, och Judie, 5. Bor: Villa, 270 kvm boyta, i Stuvsta, i Huddinge kommun i södra Storstockholm. Favoritmat: Spagetti med köttfärssås, allt med vitlök, och sushi. Ser helst på tv: Fakta- eller feelgood-program. Alltid i kylen: Champagne och alldeles för mycket mat. Favoritresemål: Nya platser. Gärna ofta och variation av vinter, sol eller städer. Värsta med att bygga hus: Det är absolut tufft att bygga hus. Det är två heltidstjänster utöver ordinarie arbete, många beslut, små barn som behöver få uppmärksamhet och tid med oss, tyvärr inte alltid bästa kombinationen. Bästa med att bygga hus: Man får göra precis som man vill (inom BBR, Boverkets byggregler). Gör helst på fritiden: Tränar eller träffar familj och vänner, gärna över en god middag. 

hollywood-villa i stuvsta09
Matsalsstolarna heter Karuselli 417A. De är formgivna av finske Yrjö Kukkapuro, och har hängt med sedan Jeanets och Marcus tidigare hem. Med hjälp av två fötter från den stora Karuselli-fåtöljen och med en mdf-skiva klädd i svart skinn har de byggt matbordet själva. Bokskogstapeten kommer från Photowall.se och mattan från Mio.

hollywood-villa i stuvsta18
Takhöjden i soffhörnan är 6,5 meter. Övervåningen med betongbjälklag och heltäckningsmatta gör att barnen kan springa omkring i sina rum hur mycket de vill. ”Det är ändå helt tyst nere”.

hollywood-villa i stuvsta01
Badrummet på entré­våningen har bubbelbad och dubbla handfat, samt utgång till uteplatsen på baksidan där det även finns badmöjligheter. I badrummets ena hörn ska det inom en snar framtid även bli en bastu.

hollywood-villa i stuvsta16
Nedsjunkna i den mjuka soffan under blåregnsträdet njuter barnen av favoritfilmen ”Frost”. Tv-väggen är byggd av skiffersten.

hollywood-villa i stuvsta17
Familjen Corvinius villa ligger uppe på ett berg med fri sikt över Stuvsta och dess omgivningar. Husets huvudentré ligger på mellanplanet, men husets källare kan även nås via en trapptunnel från garaget nedanför berget.

21s22-kok-587
Tyskt Nolte-kök med inbyggda vitvaror från Siemens. Dubbla diskmaskiner så att festdisken snabbt försvinner. Bänkskivor i svart granit, mörk Labrador och Caboche taklampa formgiven av Patricia Urquiola.

hollywood-villa i stuvsta12
Eftersom sängen är 210 centimeter bred hittade Jeanet och Marcus inga fina standardgavlar, därför byggde de en egen. De valde även att ta upp den ljusa färgen i mattans mönster vid valet av skinn till ”the padded wall”.

hollywood-villa i stuvsta04
Elie valde rosa till sitt rum och att hon gillar Hello Kitty råder det ingen tvekan om. Fototapet är köpt på Photowall.se, och sängkläderna hos Sanglinne.se.

hollywood-villa i stuvsta02
Femårige Judie har en alldeles egen klättervägg ovanför sängen. Klätterklossarna är köpta på Addnature.com. Överkast och kuddar från Ikea och Mio.

hollywood-villa i stuvsta15
Det helkaklade badrummet ger en lyxig hotellkänsla. Duschen ligger bakom väggen med handfat, och eluttagen döljs i skåpen.

21s22-ljuskontroll-864Huset har ett smart ljussystem där man kan välja vilken nivå av belysning som önskas där man befinner sig. Man kan även släcka överallt från vilket rum som helst med ett enkelt tryck, men numera inte från badrummet. ”Ibland tryckte gäster på fel knapp vilket gjorde att det blev helt svart vid middagsbordet”, berättar Jeanet. Nu är det dubbelklick som gäller i stället.