My home / Inspiration / Hemma hos / ”Huset blev precis...
”Många går förbi de fulaste sakerna på en loppmarknad men inte jag. I rätt sammanhang och med en personlig omgörning kan nästan allt bli väldigt snyggt”, säger Annelie Palmqvist.

”Huset blev precis som jag ville ha det”

För tre år sedan storknade Annelie Palmqvist på furupanelen och bastukänslan. I dag bor familjen i ett nyrenoverat hem utan kvisthål.

Av: Karin Hylander Foto: Karin Wildheim

Annelie var bara 20 år när hon och maken Anders köpte huset i Varberg. Annelie älskade den mysiga, mörka stilen: med bruna golv, brunlaserade snickerier och brun bröstpanel. Men med åren tog kärleken till det murriga slut. Samtidigt hade barnen vuxit upp och det fanns både tid och pengar att göra något åt eländet. För tre år sedan tog Annelie och Anders beslutet: Allt ska bort!

Åtta lager färg på de värsta ställena och hundratals timmar av eget arbete har total-makeovern krävt. Nu är den klar, så när som på källaren, badrummet och utsidan. Resultatet är ett hem i färgskalan svart-vitt-grått och en sammanhållen stil men med många roliga detaljer.
Annelies stora inredningsintresse kommer nu många till del genom bloggen ”Svart, vitt & rött”.
– Jag har alltid haft ett stort intresse för färg och form, berättar Annelie, som är bildlärare och driver ett företag där hon säljer konsttryck efter egna förlagor.

Det ljusa arbetsrummet på andra våningen, där Annelie arbetar med tusch och bläck vid staffliet, är det hon är mest nöjd med tillsammans med köket som har en  fräck industrikänsla. Men allra bäst tycker hon att det är att huset blev precis som hon ville ha det – tack vare den omsorgsfulla planeringen.
– Många jobbar med moodboards men jag har mina i huvudet. Jag ser framför mig hur jag vill ha det och sedan börjar jag samla inredningsdetaljer som kan passa in, säger Annelie, som har ett helt rum som lager åt fräcka loppisfynd och annat.

Annelie använder gärna fjädrar, fårskinn och trärena föremål för att mjuka upp den strama, grafiska stilen. Hon gillar även symboler som kors och peacemärken samt stjärnformen, som återkommer på många ställen i huset. Många detaljer är tillverkade av henne själv och hon delar frikostigt med sig av idéer och gör-det-självtips på bloggen.

Vilka bor här?

Annelie och Anders Palmqvist, sönerna Kim, 25 (utflyttad), Jens, 23, och Marcus, 21. Bostaden: En 40-talsvilla i Varberg på 138 kvadratmeter. Annelies blogg: Svart, vitt & rött.

Hem0121Statementet ”Industrial” på matsalsväggen har Annelie böjt och vridit av elefanttråd från Panduro med hjälp av en plattång. Zebratavlan på kakelugnen är också hennes eget verk.

 

Hem0120När pojkarna vuxit upp fick Annelie tid och kraft att ta itu med inredningen och intresset har vuxit efter hand. I vintras blev köket klart.

 

Hem0114
Vem kunde ana? Exteriören skvallrar inte om vad som finns på insidan.

 

Hem0113Överallt syns prov på Annelies DIY-iver. På murstocken hänger en egenhändigt tillverkad korthållare.

 

Hem0112Familjen Palmqvist valde ett HTH-kök men nöjde sig inte med standardutförandet. Köksfirmans diskbänkstillverkare tog på sig att tillverka öppna hyllplan i rostfritt enligt Annelies instruktioner.

 

Hem0111Det grafiska uttrycket bryts effektfullt med trärena detaljer.

 

Hem0110
Allt ville Anders och Annelie inte göra om. Bland annat ville de behålla de synliga bjälkarna och det handsnidade valvet mellan rummen på nedervåningen. Men det krävdes många lager vit färg för att täcka den mörkbruna laseringen på snickerierna.

 

Hem0109Husraden på den svartlackade amerikakofferten har Annelie gjort av träklossar. ”Det som är roligt med mina grejer är att alla kan göra liknande saker” säger hon.

 

Hem0108
På bloggen beskriver Annelie hur hon tillverkat den vikta boken: ”Jag målade bokomslaget svart med akrylfärg, likaså på bokbladens kanter. Därefter (efter att det torkat) vek jag ett tiotal blad in mot mitten utan att vika dem helt, bara rundade dem inåt. De sätter sig där utan problem. Akrylfärgen gör att bladen klibbar ihop lite men det känns bara som en fördel i detta läge eftersom jag tog ett ”sjok” blad tillsammans i vikningen.”

 

Hem0107Telefonluren i arbetsrummet är nästan den enda detalj som finns kvar från Annelies röda period, annars vittnar nästan bara bloggnamnet ”Svart, vitt & rött” om den. Men förtjusningen i gråskalans toner har Annelie haft med sig länge och dem tänker hon behålla.

 

Hem0106Kökskaminen är original och värmer hela huset på vintern. Lampan har Annelie tillverkat själv.

 

Hem0105Pippi på fåglar. Grannen Bengt har täljt skatan och koltrasten.

 

Hem0103Förvaringslådorna från Televerket bildar tillsammans en hylla för favoritföremål i arbetsrummet.