My home / Inspiration / Hemma hos / Indiskt möter nordiskt...

Indiskt möter nordiskt på Österlen

På sin gård på den skånska slätten förverkligar Tomas och Peg drömmen att hjälpa fattiga flickor i Jodphurs slum. Här samsas indiska möbler och svensk historia under samma tak.

Av: Anna-Klara Fresk Aspegren Foto: André de Loisted

Tänk om dessa väggar kunde tala. Ett slitet uttryck, men Tomas och Peg Lindstrands gård i Hagestad har en, lång, spännande och brokig historia att berätta. De äldsta delarna av huset är byggda på en källargrund som är samtida med 1500-talsborgen Glimmingehus.
Interiören präglas av moderna bekvämligheter och hemtrevlig stil. Genomgående golvvärme gör rummen varma och inbjudande. Genuina materialval, vackra möbler som nötts under år av användning  och de skarpögt utvalda konstverken ger en ombonad känsla. Här flätas det indiska tätt samman med det svenska och många detaljer i hantverket är desamma i Indien som i våra svenska allmogemöbler.

– Sniderier och färger går igen, det känns som ett släktskap trots avståndet i mil och tid, säger Peg och visar hur de mixat stilarna i sitt rymliga och roliga kök.

Tomas och Peg har rest i Indien i hela sitt vuxna liv och med tiden har känslan för landet och viljan att hjälpa de många utsatta vuxit sig stark. För två år sedan förverkligade de sin dröm – att ge framtidshopp till unga flickor i slummen.
– Det började med en ko och slutade med en skola, berättar Tomas. Jag har alltid velat arbeta med barn, men livet ville annorlunda.
Under många år hade Tomas en helt annan yrkesbana. Tanken att arbeta i Indien kom när han hjälpte en indisk man som levde långt från sin familj att tjäna ihop pengar till en ko. Många år och idéer senare har han och Peg kunnat öppna en walk-in school, i Jodhpurs slum i Rajasthan. Dit kommer 85 flickor från området för att lära sig läsa och skriva samt vardagliga saker som hygien.
– Här har de tid och plats att leka, som de aldrig har annars, och så får de ett mål mat. Det känns som vi slutit cirkeln.

Affärsmodellen är enkel. Tomas och Peg köper upp möbler och inredning i Indien under vinterhalvåret, skeppar dem hem till gården i Skåne där varorna sedan säljs under sommaren. Överskottet går tillbaka till skolan i Indien. Men verkligheten är förstås allt annat än enkel. Pappersexercis, korruption, språkförbistringar och extremt svåra levnadsförhållanden bjuder ständiga utmaningar. Men belöningen i mötet med flickorna som kommer till skolan är enligt paret värd allt besvär.

Textilierna och de målade trämöblerna är uppskattade bland de som har gårdar i området.
– Många tycker att det indiska passar in bra och stämmer överens i stil. Skånska yllebroderier har mycket gemensamt med indiska textiluttryck enligt Peg.
De unika skåpen är efterfrågade och för vinsten kan Tomas och Peg driva hela skolan.
– Viktigast för oss är att köparen gillar möbeln. Först efteråt brukar vi berätta vad pengarna går till och då känns köpet ännu bättre, berättar de.

 

Hemma-hos-indiskt-osterlen12Peg och Tomas Lindstrand tillbringar halva året i Indien.Vilka bor här?

Namn: Tomas och Peg Lindstrand. Gör: Driver inredningsbutiken Alma & Artur i Hagestad samt Alma Artur Walk In School i Jodhpur. Vi inreder med: Blandar svenskt och indiskt i alla färger och material från olika tider och kulturer. Vi har tagit vara på originalinredningen när vi renoverade gården, den gamla korkmattans mönster tjänade som inspiration när vi ersatte med keramikplattor. Bästa köpet: En kashmirfilt som är fantastiskt varm och vacker. Bästa tipset: Blanda din vanliga inredning med annorlunda inslag. Vi har vackra gamla trädörrar från Indien på våra köksskåp bredvid den praktiska splitternya spisen. En rolig krock som både är fin och funktionell.

 

 

Fem frågor till Peg

Vad är bäst med Indien? Att inget någonsin är som man förväntar sig. Möten, miljöer och händelser, allt är annorlunda mot vad vi är vana vid. Det är positivt och lärorikt.
Vad gör du helst när du är ledig? Arbetar med att infria flickornas dröm, att gå i skolan och få samma möjligheter som barn som inte lever i slumområdet.
Vad läser du just nu? The river of Smoke av Amitav Gosh.
Vad inspireras du av? Möten med människor. Färgerna, dofterna och leendena.
Vad letar du efter när du köper in möbler till butiken? Det genuina och annorlunda och det som är användbart för våra kunder. Med det är som att gå på loppis – det går inte att leta efter något speciellt. Det vi köper är ofta unikt och finns där vi minst anar det.