My home / Inspiration / Hemma hos / Inredaren Josephine Carr:...
Det öppna köket, med köksön som vetter ut mot parken. Köksfläkten ”Ikon” kostade cirka 16 659 kr på Fjäråskupan. Själva köket är byggt med köksstommar från Ikea och luckorna sprutlackades för att få en bra nyans. Skomakarlampan 1 490 kr, Byggfabriken, affischen i bakgrunden och köksklockan är fyndade i en antikaffär.

Inredaren Josephine Carr: ”Mitt hem är en harmonisk oas”

Piggt och jordnära med mjuka toner. Inredaren Josephine Carr berättar hur hon skapade en uppdaterad bohemisk känsla i sin personliga tvåa mitt i stan.

Av: Josephine Carr Foto: Per Magnus Persson

”Det sa klick på en gång. Jag såg annonsen om lyan på natten efter en sen konsert. Läget vid parken, sekelskiftesstilen med högt i tak och gamla trägolv kändes helt rätt. Dessutom var inte lägenheten särskilt renoverad. Dan därpå skrev jag på köpeavtalen.

Men hemmet behövde en ansiktslyftning. Som skribent och stylist inom livsstil är det självklart för mig att bo i en harmonisk miljö som speglar mina intressen. Köket revs ut och vi öppnade upp det mot vardagsrummet. Jag valde att ha en köksö med gasspis som vetter mot grönskan. Jag la också krut på fina bänkskivor.
Eftersom jag älskar färg bad jag färgsättaren Milis Ivarsson om hjälp. Det blev en färgskala som spänner över främst grå och gröna toner. Belysning tycker jag också är a och o i en miljö, så väggarna i kök och vardagsrum är snyggt belysta med generösa spotar som framhäver dem.

Sovrummet är min oas, med väggar i en mjukt grå nyans, linne, harmonisk konst och lagom mycket prylar. Badrummet renoverade jag ett par år senare, då inspirerad av en gammal jugend-affisch.
Jag har ingen balkong, men däremot en liten eldstad, som jag lät installera för ett par år sedan. Ännu en fullträff. Så fort kylan kommer tänder jag en brasa. Kaminen ger värme, det doftar gott om träet och det är mysigt att pyssla om brasan. Dessutom är den en kompis-magnet, jag brukar kalla den för pratkaminen…
I mitt jobb får jag möjlighet att uppleva många fina miljöer. Förr blev jag ofta småfrustrerad och ville ha större, mer, och nytt hela tiden. Men nu tycker jag att jag hittat min stil. En blandning av nytt och gammalt, med hög kvalitet som en röd tråd. Mitt hem är som ett bra förhållande. Jag trivs här och vet att det är här jag hör hemma.”

 

Vem bor här?

Josephine Carr. Familj: Stor, samt labradoren Nisse. Gör: Skribent, stylist, författare och även konferencier ibland, inom livsstil, driver även bloggen Jossan.com. Bor: Tvårummare i Stockholm, huset är byggt på 1890-talet. Bästa med mitt hem: Läget vid parken, jag ser bara grönska. Stil: Blandning av gammalt och nytt, mycket färg och bra belysning. Bästa köpet: Min braskamin! Aldrig in i mitt hem: Krafs och dålig kvalitet. Drömmer om: Ett andra hem söderut, en liten trädgård och en liten snipa på cykelavstånd.

 

hem.  josephine_carr02.jpgfoto : per magnus persson : foto per magnus persson ej arkiv

Tvårummaren har en öppen planlösning mellan kök och vardagsrum för att skapa mer rymd och kontakt. Färgskalan spänner över grå och gröna toner. Väggarna är målade med äggoljetempera från Av Jord.

 

Josepine Carr07

Köksön har en gashäll ”Professional HP 665 D”, 15 700 kr, Ilve. Grytan 4, 7 l, 2 499 kr, Le Creuset, säljs bland annat på Lagamati, handduk 145 kr, 2little Spoons.

 

Josepine Carr03Howardsoffan är ”fosterhemsplacerad” tills vidare, en bra kompromiss i väntan på den ultimata möbeln. Bordet är specialbyggt av en bit indisk granit som blev över vid ett tidigare köksbygge. Golvlampan är inköpt i antikaffären och har fått en ny linneskärm från Garbo Interiors, från 900 kr. Blommorna, Floristkompaniet. Braskaminen är en Aduro, och kostar cirka 14 600 kr hos Kaminkungen.

Howardsoffan är ”fosterhemsplacerad” tills vidare, en bra kompromiss i väntan på den ultimata möbeln. Bordet är specialbyggt av en bit indisk granit som blev över vid ett tidigare köksbygge. Golvlampan är inköpt i antikaffären och har fått en ny linneskärm från Garbo Interiors, från 900 kr. Blommorna, Floristkompaniet. Braskaminen är en Aduro, och kostar cirka 14 600 kr hos Kaminkungen.

 

hem.  josephine_carr25.jpgHela sovrumsväggen är ljussatt, från ljus­slingan till bordslampan och tavelbelysningen. Tavlan med grafiken kommer från Josephines andra hemstad Berlin.

Hela sovrumsväggen är ljussatt, från ljus­slingan till bordslampan och tavelbelysningen. Tavlan med grafiken kommer från Josephines andra hemstad Berlin.

 

Josepine Carr02

Ett gammalt hus vid parken. Här bor skribenten Josephine Carr.

 

Josepine Carr06

Smart lösning i entrén. Smeden tillverkade en halvcirkel i järn som draperiet hänger på, för att skapa en känsla av entré mellan ytterdörren och hallen.

 

Josepine Carr17

Lugn oas. Sängen har sängkappa i ”Rosendal Linen Loose Fit Urban”, 2 099 kr, Bemz, sänggaveln i samma textil. Mönstrade kuddar cirka 595 kr/st, Chhatwal Jonsson, överkast från Anna O. Sänglampor ”Archimoon Soft”, 4 375 kr/st, Flos. Fotografiet 2 800 kr, YellowKorner.

 

Josepine Carr05

Kinesisk gäst. Det gamla kinesiska skåpet är ett antikfynd som i dag ­fungerar som kläd­garderob. Stolen är en klassisk Sjuan av Arne Jacobsen.

 

Josepine Carr18

Josephine inreder gärna med böcker. Hyllorna är placerade i jämnhöjd med fönsterkarmarna.

 

Josepine Carr04

Våga ett ­personligt badrum. En jugend-­affisch blev utgångspunkten för det här badrummet. Grönt golvkakel ”Vert Sapin”, cirka 1 404 kr/kvm, ­kaklet på väggen ”Catwalk Serenity” cirka 1 097 kr/kvm, båda deån Franska kakelbutiken. Spegel skapar rymd i det lilla utrymmet. Matta 595 kr, Badrummet, trådkorg cirka 500 kr, Evensen Antik.

 

Josephines 5 inredningstips

1. Satsa på en genomtänkt färgskala. Ta fram ritningar, fundera på vädersträcken, hur ljuset faller genom fönstren och vad du ska göra i de olika rummen.
2. Tänk många olika belysningspunkter och på olika nivåer. Okej med spotar, men komplettera med lampor på golvet, i fönstren och på hyllor.
3. Använd Blocket, en fantastisk inköpsskälla för det mesta, från stora möbler till specialgrejer.
4. Häng upp gardiner i fönstren. Det blir mysigt, ombonat och ger insynsskydd.
5. Våga ha mattor på golven, både skönt för fötterna, ger värme och dämpar ljud, viktigt i flerfamiljshus.
6. Bort med allt som du inte gillar. Var kompromisslös, sälj eller ge bort de möbler och ting som du inte gillar. Gäller även arvegods!