My home / Inspiration / Hemma hos / Inspiration! Kika in...

Inspiration! Kika in i trädgårdsmästarens drömträdgård

Linda Schilén skolade om sig och bytte yrke från flygvärdinna till trädgårdsmästare. I vår kommer hennes första, men säkert inte sista, trädgårdsbok. Kika in i hennes hennes lantliga hem med en underbar trädgård!

Av: Elisabet Broomé Foto: Cecilia Nordstrand

Allt blir inte alltid som man tänkt sig. Ibland blir det till och med bättre! Så var det för Linda Schilén i samband med sin egen familjs flytt från lägenhet till hus. Detta bostadsbyte innebar en helt ny vändning i livet. Det var den första våren i den första trädgården som förändrade allt.

När Linda klev ut i trädgården försvann tiden. Konstnär har Linda alltid varit. Sedan hon var liten målade hon, det var enkelt eftersom hennes mamma också är konstnär. Men att leva som konstnär, eller överleva, är kanske inte så enkelt. Så Linda skaffade sig ett jobb som flygvärdinna och arbetade så i många år.
– Jag blev som besatt när jag flyttade till hus, jag kom inte in om kvällen. Min man var ute och letade efter mig med ficklampa, skrattar Linda. Då fick vi ha familjeråd och kom överens om en tid jag skulle komma in, vid klockan åtta, tvätta händerna och börja vara mamma!

 

linda sommar
Det är lyxigt och lustfyllt att skapa buketter av trädgårdens blommor tycker Linda. Ofta binder hon dessa av växter hon just beskurit, inget kommer således till spillo.
Hemma hos Linda Schillén, trädgårdsmästare, 20-talshus, trädgård, gult
Här bor trädgårdsmästaren och konstnären Linda Schilén i sitt fina gula hus från 20-talet i Sundbyberg, utanför Stockholm.
linda vartradgard
På våren grönskar rabatten av tulpaner, löjtnantshjärta, myskmadra och små näpnadaggkåpeblad.

 

Den kvällen insåg Linda att det var lika lustfyllt att vara där ute i trädgården som att måla. Att det var tidlöst, och att hon måste byta jobb. Linda började på Stockholms trädgårdsmästarutbildning på Säbyholm. Under de två studieåren fortsatte hon att flyga och ägnade de små pauserna som fanns i jobbet åt att memorera växternas latinska namn.
– Planen gick i lås och numera försörjer jag mig på mina femton olika ben, som föreläsare, trädgårdsmästare, konstnär, växtstylist, kursledare – allt tillsammans! Alla delar är lika viktiga, det ena ger det andra.

Linda är en stor förespårkare av genvägar till vacker trädgård – konsten är att tänka smart. Vilka växter som ska planteras och hur mycket man egentligen behöver sköta om den? 
– Det finns så mycket annat i livet som stressar och trädgård för mig ska vara vilsamt utan prestation. Hur jag uppnår det? Jo genom att plantera växter som är näst intill självskötande som nävor, bolltistel, akleja, humleblomster och daggkåpa.
Trädgården ska enligt Linda helst vara lummig, frodig och gärna lite vild! Rosorna får vara friväxande, fingerborgsblommorna självså sig och äppelträdens kronor stora och skänka behaglig skugga.

Lindas inredningsstil i den klassiska 20-talsvillan i trä är varken glammig eller trendig utan anpassad efter husets karaktär. med opretantiösa material som skänker en tillåtande känsla till hemmet. 
– Jag har färgsatt både väggar och möbler med mina favoritkulörer, som mörkbrunt och grönt, från skogens färgpalett. Det är ett bra sätt att välja färger till inredningen på. Växtriket har ofta lugna och harmoniska kulörer. Helst väljer jag naturmaterial i föremålen, som linnetyg i kuddar, handvävda gamla trasmattor eller furugolv som är såpade.

 

linda
Vackra blomsterarrangemang är Linda expert på, hon stylar både miljöer vid mässor och för fotograferingar. Men hon håller också trädgårdsföredrag och har kurser i krukodling, keramik och måleri sitt växthus Uterummet på Överjärva Gård.
linda
Hemma hos Linda går växttemat igen, här i kuddar, växter men även Lindas egna tavlor, där favoritmotivet är växtriket!
Linda Schillén, lantlig stil, sovrum, hemma hos, 20-tal
Tostes rum går i jordfärger. Genom att måla taket och ena väggen upplevs det som om sängen står i ett eget rum – i rummet!
Linda Schillén, lantlig stil, kök, trädgårdsmästare
Lantlig känsla var önskan när det nya köket skulle bli till. Bord och stolar från Jonas morföräldrar. Se kökets detaljer som den öppna förvaringen för tallrikar, lilla nischen under vinhyllorna, som bidrar till den lantliga stilen.

 

I köket har Linda alltid ett blomsterarrangemang som blickfång på köksön. Blommorna förstärker årstiderna samtidigt som de mjukar upp och livar upp både mitt sinne och hemmet. Ibland är det bara kvistar som Linda blandar med vackra påfågelsfjädrar.
– Jag gör gärna stilleben överallt där det är möjligt, som på byråer, avlastningsbord, matbord och fönsterbrädor. Dessa samlingar av mina favoritföremål fungerar som tillfälliga utställning. Jag blandar gärna plåtburkar (som jag samlar på) med ljuslyktor eller lampor, böcker med vackra omslag och glasflaskor. 

Lindas egen trädgård var en uppvuxen trädgårdstomt från 20-talet. Men under de senaste femton åren hade den förra ägaren inte riktigt mäktat med, och trädgården hade allt mer fallit i glömska. Så när Linda väl tog spaden i hand var det rena fyndhörnan.
– Jag har samlat en liten låda med fynd från Ester, som kvinnan som bodde här förut hette. Det är en gammal sax, några fröpåsar! Och så hur mycket nylonstrumpor som helst. Estrid måste använt dem för att knyta ihop växter och det är himla smart, de syns ju inte och de är oerhört töjbara, skrattar Linda!

Fröpåsarna är en viktig del – för dessa har Linda sått igen i trädgården. Det var ett riktigt fynd! Längst ned i källaren hittade Linda en fröpåse, och på den stod det med slingrig fin handstil: ”Mammas höga blomma”, som visade sig vara rosenskära.
– Jag brukar säga att de fröer hade hundra procent grobarhet – eftersom sådden av dessa också innebar att jag skolade om mig till trädgårdsmästare.

 

LÄS MER: Så fixar du nya lantliga stilen 2016

 

Här bor: Linda och Jonas Schilén med barnen Toste 15 och Tora 12, katterna Doris och Gösta och blandrasen hunden Ester. Gör vad: Linda är trädgårdsmästare och konstnär. Hon har sin ateljé Uterummet på Överjärva Gård i Stockholm. Hon har även skrivit trädgårdsboken: ”Genvägar till vackert trädgård. Tänk som en trädgårdsmästare” (Ordlaget Bokförlag 2016).Var: Ursvik, Sundbyberg. Hur: I ett hus byggt 1924. Paret flyttade in 2005, då var huset 89 kvm nu är det ombyggt och tillbyggt och har en boyta på 140 kvm.

 

 

Lindas 5 genvägar till en vackrare trädgård
  1. Härma naturen när du anlägger din trädgård. Då blir den kravlös.
  2. Kantskär gräsmattan så upplevs trädgården som prydlig. En liten insats som ger stor effekt, eller som någon sa, det blir som trädgårdens eyeliner!
  3. Lägg igen arbetskrävande rabatter och planterar prydnadsbuskar istället.
  4. Gör hemliga gångar till barnen in under prydnadsbuskarna eller av klätterväxter. Skapa lite spänning i trädgården för barnen!
  5. Det finns inget rätt eller fel i trädgården. Var och en är sin egen konstnär utan pekpinnar!

LÄS MER: Proffsens tips – så skapar du en lättskött trädgård steg för steg

 

 

Så lyckas du med hortensian
  1. Först av allt ska du välja rätt hortensia, det finns hortensior för både ute och inne. Alla hortensior är såldes inte härdiga! Ska du ha den inomhus så välj en sådan, vill du ha en hortensia ute – välj då en härdig! Därefter ska du bestämma var den ska planteras. Välj med omsorg och se över jorden.
  2. Hortensian vill ha en fuktig och väldränerad växtplats med något sur och mullrik jord. Planterar du hortensia i en ler- eller sandblandad jord måste du först jordförbättra den, det vill säga tillföra barkmull och kogödsel, samt gärna rododendron jord som sänker ph-värdet i jorden.
  3. Bli inte förvånad om din hortensias blomklasar ändrar färg. De kan variera mellan starkt rosa och intensivt blått beroende på jordens ph-värde. I trädgårdsbutiker finns anpassat gödsel att köpa som hjälper till hortensian att återfå sin ursprungsfärg.

 

LÄS MER: Kika in hemma hos Victoria Skoglund från Zetas trädgård