My home / Inspiration / Hemma hos / Leila: ”Jag bor...
Titta in i Leilas fantastiska drömhem på Österlen.

Leila: ”Jag bor i en väderkvarn”

Leila Jansro har förverkligat sina boendedrömmar på olika platser i Sverige. Nu bor hon i en romantiskt inredd väderkvarn med svindlande utsikt över Österlen.

Av: Lars Bärtås Foto: Martin Palvén

Leila Jansro skulle aldrig kunna bosätta sig i en prefabricerad villa. Hon fastnar för det som är originellt och utmanande.
– Under en period drev jag en konferensanläggning i Dalarna. Sen tröttnade jag och flyttade till en gammal gård i Skåne. Men efter ha rustat upp gården blev jag rastlös och började söka efter ett annat boende.
Sökandet ledde till Skillinge mölla: en ståtlig väderkvarn på Österlen som hade ägts av ett konstnärspar. Möllan var till salu och Leila fattade ett snabbt beslut.
– Jag tänkte att en gång livet måste jag prova att bo i en sådan här miljö. De vardagliga, praktiska lösningarna fick jag ta itu med i efterhand.

Leila och hennes mamma Gun hade drivit en liten inredningsbutik på den tidigare gården. Den verksamheten ville de fortsätta med och gärna utöka. Så fort möllan var köpt började de anlägga en trädgård. Året därpå slog de upp portarna till sin nya butik. I dag är butiken och visningsträdgården ett populärt besöksmål för trädgårdsentusiaster.

Förutom butiken ägnar sig Leila åt homestyling. Hennes eget inredningsideal tjänar som en krydda i arbetet. Men det är i vindmöllan som den personliga stilen fått blomma ut på allvar.
– Jag är romantiskt lagd och vill gärna omge mig med vackra ting från det förflutna: personliga minnen och lantliga vintageföremål, gärna i fransk eller sydeuropeisk stil, berättar hon.
Möllans åttkantiga form har sin charm, men kräver samtidigt en väl planerad inredning med anpassade lösningar.
– Det är inte lätt att hitta ett möblemang som fungerar med vinklarna i rummen. Till exempel är sängarna i gästvåningen trekantiga för att passa ihop med väggarna.
Det rymliga vardagsrummet på möllans bottenplan är Leilas favoritplats. Här finns mingelutrymme och många utsiktspunkter mot trädgården, byn och havet. Takbjälkarna bärs upp av en gammal skeppsmast som understryker den marina miljön, medan den 600 kilo tunga Shiva-skulpturen inspirerar till meditation.

Från gästvåningen, där Leilas mamma bor, når man den fjärde våningen som inrymmer en ljus sy-ateljé. Här har Leila samlat sina kreationer som hon sydde under en period som kostymör i Stockholm. De historiska scenkläderna har använts av skådespelare i olika tv- och teateruppsättningar.
– Ateljén fungerar i  dag mest som ett personligt museum, ett minne från det förflutna.
Möllan är en härlig bostad som stimulerar kreativiteten. Men nu börjar rastlösheten ge sig tillkänna, medger Leila.
– Jag vet inte var jag hamnar härnäst, men jag är säker på att det blir en bostad som inte liknar något jag sett förut.

 

 

 

hemma-hos-kvarn-osterlen14Vem bor här?

Namn: Leila Jansro, hennes mamma Gun, samt hundarna Valle och Nisse. Gör: Driver en trädgårds- och inredningsbutik i anslutning till möllan. Som extrajobb stylar hon hem och trädgårdar i samarbete med mäklare. Bor: Skillinge, Österlen. Husfakta: Väderkvarnen är en så kallad ”Holländarmölla” uppförd 1886 och helrenoverad under 1990-talet. Boytan är på 230 kvadratmeter fördelat på fem våningsplan och tomten är på 1 300 kvadratmeter. Det bästa med möllan: ”Utsikten! Bäst trivs jag i det stora vardagsrummet där man kan umgås och blicka ut över havet och trädgården. Ett sådant rum får man nog bara en gång i livet.” Var hittar du inspiration till hemmet? Natur, böcker och tidskrifter med inriktning på trädgård och inredning. Boktips? Claus Dalbys underbara trädgårdsböcker. Bästa maten? Gärna italienskt bästa resmålet? Sydafrika.


 

LÄS MER: Kolla in fler unika hem här