My home / Inspiration / Hemma hos / ”Jag frågar sakerna...
Den stora mosaikväggen i blått och vitt var från början en helt vanlig tråkig vägg. ”Helt intetsägande. Men med den vackra glasmosaiken blev den ett blickfång och ett harmoniskt inslag i vårt kombinerade kök och vardagsrum. Det vita fältet symboliserar en öppen dörr”, berättar Minanda.

”Jag frågar sakerna innan jag köper dem”

”Vill du följa med hem till mig?” Den frågan ställer alltid Minanda Fritz till de saker som hon vill köpa. I sekelskiftesvåningen i centrala Stockholm råder harmoni och ett helhetstänk. Allt utifrån feng shuins uråldriga idéer.

Av: Viktoria Hansén Foto: Frida Ekman

Med slutna ögon, i lotusställning, och med den blåmönstrade tapeten som fond, vilar den stora buddhan i hallen. Den imponerande statyn är det första man ser när man kommer hem till kbt-terapeuten, yogaläraren och feng shui-konsulten Minanda Fritz och den anger tonen för hela hemmet – exotisk och lite mystisk.
– Det här är hemmets lyckopunkt, här möts väderstrecken. Det är viktigt att ta hand om lyckopunkten eftersom det är utifrån det här området som hemmets energi sprids, säger Minanda och tänder stearinljusen som står kring buddhan.

Det stora vackra huset i Stockholms innerstad är byggt 1890. I vardagsrummet bryter solstrålarna genom de olikfärgade fönsterrutorna i de höga bysantinska bågarna. Det är högt i tak och rummet känns enormt i sin luftighet och rymd.

Feng shui kommer ursprungligen från Kina, troligen via Tibet, och kan kort beskrivas som läran om hur man skapar miljöer som ger livsenergi. När Minanda hjälper sina klienter att skapa harmoni i sina hem studerar hon hus- eller lägenhetsritningen och gör tolkningar utifrån när huset är byggt, vilka som bor där och vad de vill skapa i livet. Minanda väger också in hur hemmet är placerat i förhållande till väderstrecken, och när personerna som bor i hemmet är födda.
– Ett hem med dålig energi kan leda till många problem, som till exempel dåliga relationer, försämrad hälsa, bristande pengaflöde och dålig skjuts i karriären.

Ett grundtips från Minanda för att få ett hem som ger bra energi är att välja ett med ingången i öst, eftersom solens energi startar där på morgonen.
– Ingången är själva munnen till hemmet, där det gärna får vara ljust och välkomnande. När ett hem har bra feng shui känner du att du återfår energin inom tjugo minuter efter att du kommit hem. Du känner dig skapande och kreativ igen.
Känner du dig däremot tung och trött kan det vara läge för en feng shui-uppdatering, säger Minanda.

Medan Minanda visar runt berättar hon om alla saker i hemmet. Varje tavla, staty och möbel har en mening och en liten historia, allt är valt med största omsorg och har fått sin plats enligt feng shui-läran.
– Jag förstår att det kan låta märkligt i andra människors öron, men jag brukar prata med saker som jag överväger att köpa. Det finns många sätt att ta beslut på, en del litar på magkänslan och intuitionen. Själv ställer jag alltid frågor. När jag hittade tapeten till sovrummet frågade jag om den ville komma med mig. Den sa ja. Alltså, det är klart att tapeten inte pratar som i en Disneyfilm, det är mer en känsla av att jag känner mig lätt om svaret är ja.

 

 

Vem bor här?

Minanda Fritz med sin man och deras dotter. Gör: Minanda är kbt-terapeuten, yogaläraren och feng shui-konsult. Husfakta: Huset är från sekelskiftet. Lägenhetens tre rum och kök är fördelade på 95 kvadratmeter. Lägenheten byggdes delvis om 2012. Favoritbok? Talk to the animals. Gary M Douglas & Dr. Dain Heer. Vad får dig att skratta? Min man när han bland annat pratar ”fårspråket” han är helgalet rolig! Vad är du rädd för? Okunskap och omedvetenhet som bidrar till våld mot barn, kvinnor, djur och natur. Rättshaveri. Äter helst? Vegetariskt utan vete. Om du var en färg, vilken skulle du vara? Definitivt syren, alltså lila-rosa tonen.

 

 

24s41HEM.  MINANDA FRITZ1_254
Den stora soffan är perfekt för en småbarnsfamilj. Här kan man vila, äta, läsa och umgås. Skulpturerna i fönstren är köpta i Indien.

 

jag frågar sakerna vrum
Kakelugnen är placerad i den del av hemmet som symboliserar familj och hälsa. ”Den är vår drake, den har en lång grön kropp, ett öga som den kikar med och guldtänder vid sidan om den eldsprutande munnen.” Tygkonstruktionen som hänger över teven har Minanda uppfunnit och hon har också mönsterskyddat den. Den terrakottafärgade fåtöljen är placerad i ett hörn av rummet som främjar personlig utveckling. Tavlan med madonnan har Minandas man målat. De mönstrade tygerna är av Josef Frank.

 

jag frågar sakerna srum
Sovrummet går i lila och rosa. Den stora tavlan är ett fotografi och föreställer vatten som satts i rörelse av en ton. Kristallkronan och byrån är ärvda. ”Det är viktigt att bara spara sådant som man verkligen tycker om”, säger Minanda.

 

24s32-MINANDA07-291
Hallen är upplyst av tjugo spotlights. Fotona har Minanda tagit och motiven är från deras gård i Älvdalen där de håller retreater.

 

jag frågar sakerna skåp
Det kinesiska skåpet har Minanda hittat i en antikaffär i Stockholm. Hon föll för den roströda färgen, eftersom hon är väldigt förtjust i metallfärger. Det stora guldfärgade fatet är köpt i Egypten.

 

24s32-MINANDA12-874
Tapeten ”Vallmo röd” ger dottern Devas rum en känsla av ständig sommar. 449 kr/rulle, Tapetorama.se.

 

24s32-hem22-402
Katten som vaktar köpte Minanda när hon var inbjuden som yogalärare i Egypten.  Buddhan i hallen väger hundra kilo. Minanda och hennes man köpte den i Indien och skeppade den i en container till Stockholm. Buddhan sitter i ett norrområde och enligt feng shuin är norr kopplat till medvetenhet.

 

LÄS MER: Du har väl inte missat vår shop, med över 80000 inredningsprylar? Kolla in här!