My home / Inspiration / Hemma hos / ”Jag kallas Fröken...
Josefin, Calle, Milton och William Enström Wellbring och hunden Aston trivs i sin 40-talslägenhet vid Årstaviken

”Jag kallas Fröken blå”

Det går en röd tråd genom familjen Enström-Wellbrings hem. Den är blå.
– Blått och turkost ger ro och harmoni, säger 32-åriga Josefin Enström Wellbring, som är den som stajlat femman på Stockholms Söder.

Av: Karin Hylander Foto: Maria Rosenlöf

Soffhörnan i det kombinerade vardagsrummet och köket svämmar över av kuddar att borra ner sig i för busungarna William och Milton. Stora kuddar, små kuddar, runda kuddar, randiga kuddar, kuddar med knappar och texter och tofsar.
Här är det inte ”less is more” som gäller. Josefin Enström Wellbring älskar vackra saker. Hittar hon en fin tekopp eller ljusstake i en butik köper hon den även om hon har många liknande föremål hemma.
– Jag tycker att det blir trivsamt och ombonat med mycket saker och det är roligt att det händer mycket i ett hem. En avskalad miljö blir steril och tråkig, säger hon.

Att Josefin är förtjust i många stilar, från industrirufft till fransk lantstil och österländska influenser, gör att det kunde ha känts rörigt. Men harmoni är också viktig för henne. Knepet är att hålla sig till en stram färgskala och låta samma mönster gå igen på många platser i hemmet. Till exempel återfinns likadana kuddar i sovrummet och biorummet som i vardagsrummets hörnsoffa.
– Det här mönstret, som Estrid Ericson designade för Svenskt tenn, har jag verkligen velat ha länge, säger Josefin och visar sina senaste fynd: en lampa, en puff, ett brickbord, några kuddar och en omklädd fåtölj, alla med samma vita elefanter på marin botten.

Josefin har älskat blå och turkosa kulörer så länge hon kan minnas och har till och med kallats ”Fröken Blå” av sina elever i skolan. När hon och maken Calle flyttade in i sin första lägenhet som unga testade de sig dock fram. Det blev hela serier av Ikeamöbler och inte så personligt. I nästa lägenhet renoverade de kök och badrum i fräscht blått och då satte sig stilen. Efter en kort tid som villaägare är de nu tillbaka mitt i stan.
– Vi fick lappsjuka i Enskede efter åtta månader, skrattar Calle, som trivs bättre i allt det blåa i etagevåningen på Söder.