My home / Inspiration / Hemma hos / Jennie Widegren: ”Plädar...

Jennie Widegren: ”Plädar och mjuka ting är ett måste”

Dansaren och koreografen Jennie Widegren bor i en lägenhet på landets mest folktäta ö, Lilla Essingen i Stockholm. Här har hon skapat den harmoni med färger och material som hon mår som bäst i.

Text: Frida Funemyr Foto: Erika Stenlund

Hur skulle du vilja beskriva ditt ­vardagsrum/kontor och köksrum?
– Bohemchic. Jag gillar ­varmare känslor och blandar gärna material på möbler, att jag har stålben på mina korgstolar är ett sådant exempel. Jag föredrar även olika material på prylar, alla ­kuddar får gärna vara sydda i helt olika material, en i satin är snygg mot en annan som är av ett mer hårigt slag. Att våga mixa material skapar ­värme.
Hur mycket tid tillbringar du här?
– Man skulle kunna säga att de fyra första dagarna av veckan är jag sällan hemma, det är då de flesta har disciplin och vill ha sina träningspass. Övriga tre dagar tillbringar jag mer tid hemma.

Vad gör du här?
– Min kille och jag pratar väldigt mycket och vi bjuder hem vänner som vi bara socialiserar med. Jocke är extremt duktig på att laga mat så vi äter långa middagar och annars jobbar och läser jag. Eller sitter bara och gosar med hundarna eller filosoferar.

Vilka måsten finns i detta stora rum?
– Jag har inte ett enda stilleben utan blommor. Jag brukar ha färska blommor hemma jämt. Plädar, kuddar och andra mjuka ting är också måsten för den varmare och mysigare känslan.

Det här är Jennie:

Namn: Jennie Widegren. Ålder: 41. Familj: Sambon Jocke Stenberg och hundarna Asta och Billy. Bor: Lilla Essingen i Stockholm. Gör: Dansare, danspedagog, rektor och koreograf. Känd från det numera upplösta danskompaniet Bounce. Intressen: Yoga, inredning, människor och fika. Aktuell: Musikalen ”Flashdance” samt ”Julgalan” med Sveriges kändiselit.

jennie widegren03
Fåtöljerna är från Stockholms sovrum. Bordet är ett gammalt bönebord från Burma. Mattan kommer från Zara home i Palma.
jennie widegren02
Bonsaiträdet fick Jennie från en grannen. Ugglan är från Anthropologie i New York och den stora spegeln från Dis.
jennie widegren05Jennies favoritfärger är brunt, turkost och lila. Vasen är en gåva från en vän.
jennie widegren01
”Eftersom kök, vardagsrum och kontor/loungedel sitter ihop och är ett stort rum så valde jag att göra tre ’öar’. Med lite luft emellan. Jag har undvikit höga skåp och möbler då det inte är högt i tak.”
jennie widegren04Soffan och vasen är från Dis, och pläden kommer från Zara home.
jennie widegren06
Skrivbordet och skåpet är från Dis, tavlan har jag fått från en vän och lådorna kommer från Shanghai.
jennie widegren07Den bruna glasflaskan har Jennie ärvt från sin mormor och trälådan kommer från New York.  

Jennies tre bästa tips:

1. Följ hjärtat Välj saker du tycker om och omge dig i en miljö som är gjord för det DU tycker om, inte det som är trendigast, vad de senaste inredningsmagasinen lär oss.
2. Blomsterprakt Blommor gör rum mer levande, orkidéer är mina favoriter. Jag har hört att de står för ärlighet, vet inte om det är sant men jag gillar det!
3. Vad är det centrala? Man ska komma överens om hur man vill att rummet ska användas. Jag tittar till exempel nästan aldrig på tv därför fick den ingen central plats. Vi placerade vår divan mitt emot soffan så det ska kännas inbjudande för att umgås.

Husförhöret

Beskriv din stil i en mening.
– Jag skulle säga att basen med möblerna är sydeuropeisk, men att stilen och inredningen har inslag från Marocko och Asien.

Hur ofta möblerar du om?
– Jag flyttar aldrig runt på stora möbler, men däremot kan jag bära runt på blommor, lampor och andra saker ganska ofta. Jag byter alltid ut färgerna i hemmet efter vilken årstid som råder.
Form eller funktion, vad är viktigast för dig?
– Form.
Vilken färg föredrar du?
– Brunt, turkost och lila.
Hur såg ditt flickrum ut?
– Det var väldigt gammelrosa, till och med strukturtapeten och heltäckningsmattan var rosa. Och så hade jag en spegelvägg förstås!
Vad räddar du först om det brinner?
– Våra hundar.
Vad gör du med möbler och ­prylar som du tröttnar på?
– Vissa saker tar jag ner till förrådet, ibland kommer de tillbaka upp igen när det varit där nere ett tag. Annars ger jag bort saker om någon behöver.
Vad kommer aldrig över tröskeln?
– En sådan där badrumsspegel med förstoringsglas. Sedan har jag väldigt svårt för röda saker, jag mår inte bra av den färgen.
Vilka projekt i hemmet har du på gång härnäst?
– Vi har faktiskt just köpt ett Dallas-liknande litet hus med pool i Tyresö, så just nu gör vi en moodboard, klistrar inspirationsbilder och försöker mötas i färg, form och funktion.
Vilket är det dyraste köpet i ditt hem?
– Det är nog vår soffgrupp.