My home / Inspiration / Hemma hos / Jessica Andersson: ”Jag...

Jessica Andersson: ”Jag lusläser varenda inredningstidning”

Mellan Melodifestivaler och Diggiloo-turnéer trivs schlagerdrottningen Jessica Andersson bäst i hemmets lugna vrå. I villan i Trollhättan får hon utlopp för sitt stora inredningsintresse.

Av: Emilie Aune Foto: Jerry Lövberg

Hur skulle du beskriva ditt kök?

– Modernt och funktionellt med enkla och rena linjer. Huset är från 1931 och när jag flyttade in här för ett par år sedan kände jag genast att jag ville renovera köket och badrummen, det är sådant jag vill ha nytt och fräscht. Alla bänkar, parkettgolv och vitvaror är splitternya, men jag har ändå försökt att behålla det gamla stuket på inredningen så att husets själ inte går förlorad. Det är verkligen en mix av saker här inne, som jag har hittat på allt från loppmarknader och antikaffärer till Åhléns och Ikea.

 

Hur mycket tid tillbringar du här?
– Mycket. Köket är hemmets hjärta och jag tycker verkligen om att vara här. På morgonen blir det omkring en timme. Jag går upp ganska tidigt och gör frukost till min son, tänder lite ljus och bara myser. Om kvällarna blir det minst två timmar. Då lagar jag mat och umgås, med min son eller i sällskap av vänner. Även om jag inte har andra på besök sitter jag gärna kvar vid köksbordet, läser tidningen och sippar på ett gott glas vin medan min son tittar på tv i vardagsrummet.

 

Vad är det bästa med ditt kök?
– Jag tycker det är skönt att det är öppna ytor med mycket lådor och bra förvaringsutrymme. Då ser det alltid rent och fräscht ut, för jag har väldigt mycket saker. Även om jag gjorde mig av med en hel del när jag hade renoverat klart är det mycket som döljs under ytan.

 

Hur startade ditt intresse för inredning?
– Det var för några år sedan när jag var hemma hos en kompis och såg hur fint hon hade det. Jag blev väldigt inspirerad och sedan dess har det bara fortsatt. I dag lusläser jag varenda inredningstidning, strosar runt i affärer och budar på auktioner i ett. Om jag är på turné och är ledig på dagarna åker jag alltid ut på loppisar, det är otroligt roligt!

 

Det här är Jessica:

Ålder: 41. Bor: Trollhättan. Familj: Sonen Liam, 12, särbon Niklas. Gör: Artist/sångerska. Intressen: Musik och mitt jobb är mina intressen. Men jag gillar också att måla, umgås med vänner, och inredning såklart. Aktuell: Medverkade i årets Melodifestival, och krogshowen ”Svenska hits” i Trollhättan som pågick i våras. Dessutom släppte Jessica sitt nya album den 15 april, och i sommar ger hon sig för elfte gången ut på Diggiloo-turné tillsammans med bland andra Magnus Carlsson, Charlotte Perelli, Hanna Hedlund och Martin Stenmarck.

 

JessikaAndersson06
”Tulpanerna är mina favoritblommor och de betyder vår för mig. Jag har alltid minst tre eller fyra buketter hemma när de finns att få tag på.”

 

 

JessikaAndersson07
”Vinkylen var en sådan där lyxgrej som jag ville unna mig när jag gjorde om köket. Det är verkligen supermysigt och så har vinet alltid perfekt temperatur.”
JessikaAndersson03
De inramade menyerna är från två av Jessicas favoritrestauranger – Abaco och La Boveda på Palma.
JessikaAndersson04
JessikaAndersson05
”Jag älskar budskapet i denna, hårdrock med glamour. Man är ju gammal rocktjej.”
JessikaAndersson02
”I kryddhörnan har jag mina färska kryddor, avokado, som jag älskar och äter varje dag, och ett par goda viner med fina etiketter.”
JessikaAndersson01
”Lovisa Burfitt-muggarna har jag köpt på Rörstrands porslinsfabrik i Lidköping. Jag gillar motiven på ­hennes saker. Det är lite katter och ugglor och lagom med färg.”

 

Jessica Anderssons tre bästa kökstips

1. Gammalt ger liv. Ta in lite gamla saker som har en historia, då blir köket mer levande.
2. Viktigt med ljus. Ha mycket ljusa färger, för att få in mer ljus helt enkelt. Det är viktigt i ett kök.
3. Krydda trivselfaktorn. Ställ fram tulpaner och färska kryddor lite varstans. Det är vackert att se på och höjer trivselfaktorn på ett enkelt sätt.

 

 

Husförhör

Beskriv din stil i en mening.
– Modernt med en touch av vintage.

Hur ofta möblerar du om?
– Jag möblerar inte om, men jag flyttar ofta på prylar.

Form eller funktion, vilket går först för dig?
– Form är viktigt men jag säger ändå funktion, särskilt i köket. Jag gillar att laga mat och att ha bra arbetsytor är ett måste.

Vilken färg är finast?
– Svart. Jag tycker om det.

Hur såg köket i ditt föräldrahem ut?
– Jag växte upp i ett höghus-område i Skövde och det var ett typiskt ”höghuskök”. Vi hade köksbordet i ena änden, en smal gång där emellan och spisen och diskhon i andra änden.

Vad gör du med möbler och prylar du tröttnat på?
– Jag har svårt för att göra mig av med saker, så jag flyttar dem alltid först till ett annat rum där de får ny funktion. Annars så säljer dem jag på Blocket, eller, i värsta fall, slänger.

Vilken möbel räddar du först om det börjar brinna?
– Vitrinskåpet som står i gången mellan köket och vardagsrummet. Men det är främst för sakerna som är i. Sångfågeln fick jag när jag vann Melodifestivalen 2003, skon är från när jag vann ”Let’s dance” 2011 och guldmasken fick jag på Guldmaskengalan 2008 för bästa kvinnliga huvudroll i musikalen ”Little shop of horrors”.

Ditt dyraste köp till hemmet?
– De tre Sjuanstolarna som jag har i köket. Jag köpte dem på en Bukowskis-auktion för 9 000 kronor.

Vad kommer aldrig över tröskeln?
– Marimekkotyger. Jag är öppen för det mesta, men jag har väldigt svårt för när det blir för mycket mönster och färg.

Vilket köp/projekt har du på gång härnäst?
– Jag har ett kök på övervåningen som ska göras om till ett badrum, det blir nästa stora projekt i vår. Jag ska också måla om i vardagsrummet, min sons rum och i gästrummet. Sedan vill jag bygga en altan också. Jag lägger ganska mycket tid och pengar på huset just nu.

 

LÄS MER: Se fler kändishem här