My home / Inspiration / Hemma hos / Jimmy Schönning: ”Det...
Den korrugerade plåten från skjultaket blev vitvarornas täcksidor. Rostig plåt som kontrasterar mot det högblanka.

Jimmy Schönning: ”Det är bästa köket jag någonsin gjort”

Inredaren Jimmy Schönning har flyttat till många nya hem och inrett både till sig själv och andra otaliga gånger. Här delar han med sig av sina bästa lärdomar och idéer. 

Av: Jimmy Schönning och Anna Carlquist Foto: Per Magnus Persson

När jag köpte tomten stod där en sommarstuga med stora påbyggnader av förra ägaren. Min tanke var att behålla den gamla stugan och helrenovera den till ett permanentboende. Det slutade med en villa med ny färg, form och storlek på 130 kvadratmeter och över tre meter i takhöjd. Mina ritningar över det nya huset innehöll en hel del originella lösningar och smågalna idéer och jag och hantverkarna lade ned mycket energi på att skapa de nya rummen.

Till en början när jag presenterade mina idéer, till exempel att sätta rostig, korrugerad plåt runt mikro-vågsugnen, trodde de andra att jag skämtade. Men under byggets gång vande de sig vid mina påhitt och vid slutresultatet var alla positivt över-raskade.

Köket blev rustikt, praktiskt och hjärtligt. Det är det bästa kök jag någonsin gjort! För mig var det ett drömkök. Rejält och traditionellt på många sätt men också fullt av ovanlig köksinredning och detaljer som både utmanade och förnöjde ögat. En stor, klumpig industrilampa fick slåss om att vara takets drottning i konkurrens med den organiska björkgrenslampan.

Jag var också väldigt nöjd med badrummet. Det mesta där inne var svart, även kaklet. Jag har en förkärlek för svart, speciellt när det gäller badrum. Jag vill att badrummet ska vara en mysig, privat plats som omsluter mig. Därför tog jag bort fönstret och klädde i stället en hel vägg med en fototapet föreställande en av mina favoritplatser från barndomen. När jag klev in i det mysbelysta badrummet och fötterna landade på ett ojämnt, varmt underlag fördes tankarna till ett lyxigt spa. Idén till golvet kom från de spanska kullerstensgatorna med små, mjukt runda naturstenar med mängder av fogmassa runt. Jag hade länge velat ha ett sådant golv hemma och på Ensta strand fick jag äntligen förverkliga drömmen.

Det största inredningsprojektet i sovrummet var att sätta in de enorma garderoberna. De löpte från golv till tak och täckte båda långsidorna av rummet. I mitten ställdes en dubbelsäng med en bred sänggavel som både gav avlastningsyta och förvaringutrymme (i dess ihålighet). Sovrummets färgskala var organisk och mild. Naturmaterial som bomull, linne, mocka och trä skänkte rummet harmoni.

Det stora jobbet i vardagsrummet var att sätta in ett enormt fönster som täckte hela gaveln. Att byta ut fönster som kändes små som frimärken mot det stora panoramafönstret var det som gjorde störst skillnad i hemmet. Mitt bästa tips till alla som har vacker omgivning runt bostaden är att satsa på stora fönster för att se naturen.
Vardagsrummets utsikt blev den vackraste tavla jag någonsin ägt!

 

jimmy9Köket fick en vit bänkskiva i Corian, och svart kakel. ”Jag ogillar vitt kakel och tycker att denna färg och form är perfekt”, säger Jimmy.
Köket fick en vit bänkskiva i Corian, och svart kakel. ”Jag ogillar vitt kakel och tycker att denna färg och form är perfekt”, säger Jimmy.

jimmy10Trivsamt arbetsrum. Stolen är ett containerfynd. Pall längst till höger formgiven av design­duon Nyström+Persia, tillverkad av gamla isolatorer, vilka lindats med lackmålat tygband, samt en Brooks-sadel. Bockbord från Jimmy Schönning hem, plommonstopet på väggen är arvegods, hatten är köpt i Thailand. Vit gummivas från Rossana Orlandi, skinnteddybjörn från H&M Home. Linnekuddar och linneväska, Jimmy Schönning Hem.
Trivsamt arbetsrum. Stolen är ett containerfynd. Pall längst till höger formgiven av design­duon Nyström+Persia, tillverkad av gamla isolatorer, vilka lindats med lackmålat tygband, samt en Brooks-sadel. Bockbord från Jimmy Schönning hem, plommonstopet på väggen är arvegods, hatten är köpt i Thailand. Vit gummivas från Rossana Orlandi, skinnteddybjörn från H&M Home. Linnekuddar och linneväska, Jimmy Schönning Hem.

jimmy8I badrummet är golvet lagt med naturstenar med mycket fogmassa runtom och värmeslingor under. Fototapeten är ett foto taget av Jimmy som tryckts upp hos Your wallpaper.
I badrummet är golvet lagt med naturstenar med mycket fogmassa runtom och värmeslingor under. Fototapeten är ett foto taget av Jimmy som tryckts upp hos Your wallpaper.

jimmy15Mikrovågsugn med korrugerad plåt runt om. Den rostiga plåten ­kommer från det rivna skjulets tak.
Mikrovågsugn med korrugerad plåt runt om. Den rostiga plåten ­kommer från det rivna skjulets tak.

 

jimmy16Härlig hall. Lampan som är köpt i Sydney, Australien, kallas ”Spaghetti cane” och är egentligen tänkt för utomhusbruk med växter klättrandes på den. Skåp från Årstiden, damejeanne, köpt på loppmarknad i Varberg. ♥ Lampans mönster skapar mysiga skuggor på väggarna i hallenHärlig hall. Lampan som är köpt i Sydney, Australien, kallas ”Spaghetti cane” och är egentligen tänkt för utomhusbruk med växter klättrandes på den. Skåp från Årstiden, damejeanne, köpt på loppmarknad i Varberg.

 

jimmy4Maskerna är köpta i Sydafrika, dekorationssiffran 6 (som ihop med sjuan på motsatt sida bildar 67, alltså Jimmys födelseår), är köpt på den nu mer nedlagda butiken Apparat. Foton från resor, renhorn som håller ett buddhistiskt radband.
Maskerna är köpta i Sydafrika, dekorationssiffran 6 (som ihop med sjuan på motsatt sida bildar 67, alltså Jimmys födelseår), är köpt på den nu mer nedlagda butiken Apparat. Foton från resor, renhorn som håller ett buddhistiskt radband.

jimmys  ensta28.jpgEtt tips är att strategiskt placera fåtöljen, soffan, sittpuffen eller divanen mot en vacker utsikt, mot en sprakande eldstad eller mot andra bekväma sittställen så att naturliga möten skapas. Att sitta i divanen med en kopp te i handen och bara blicka ut genom fönstret eller på den sprakande brasan i kaminen skänker ro i kroppen. Svart pall, ”Flower”, av designtrion Claesson Koivisto Rune. Soffa från Eilersen, kamin från Scanspis och mockakudde, Jimmy Schönning hem. Golvlampan ”Tolomeo” från Artemide, vitt soffbord, ”Tod”, från Zanotta (design av Todd Bracher) och matta från Moore i Varberg. Divanen är från Ikea, pläden med orientaliskt mönster är en gåva. Vagn med korg med underrede och ram från en varuvagn och hemgjuten betongskiva ovanpå, korgbricka från Slettvoll. ♥ Våga tänka i nya banor där tv:n inte är i blickfångetEtt tips är att strategiskt placera fåtöljen, soffan, sittpuffen eller divanen mot en vacker utsikt, mot en sprakande eldstad eller mot andra bekväma sittställen så att naturliga möten skapas. Att sitta i divanen med en kopp te i handen och bara blicka ut genom fönstret eller på den sprakande brasan i kaminen skänker ro i kroppen. Svart pall, ”Flower”, av designtrion Claesson Koivisto Rune. Soffa från Eilersen, kamin från Scanspis och mockakudde, Jimmy Schönning hem. Golvlampan ”Tolomeo” från Artemide, vitt soffbord, ”Tod”, från Zanotta (design av Todd Bracher) och matta från Moore.

jimmy1”Den hembyggda kökslampan blev kvar i huset när jag flyttade därifrån, trots att jag älskade den. De nya ägarna blev också förtjusta i den och den passade så bra in i miljön”, säger Jimmy.”Den hembyggda kökslampan blev kvar i huset när jag flyttade därifrån, trots att jag älskade den. De nya ägarna blev också förtjusta i den och den passade så bra in i miljön”, säger Jimmy.

 

jimmy11Divan från Ikea. Kudde med siffertryck, Au maison, kudde med monsterablad-tryck, Mairo och linnekudde, Jimmy Schönning Hem. Bordet är köpt på loppmarknad i Paris.
Divan från Ikea. Kudde med siffertryck, Au maison, kudde med monsterablad-tryck, Mairo och linnekudde, Jimmy Schönning Hem. Bordet är köpt på loppmarknad i Paris.

 

jimmy6Sänggaveln är tillverkad av det rivna skjulets väggar. Sängkläder, kuddar och överkast är dels prover och nuvarande kollektion Jimmy Schönning hem.
Sänggaveln är tillverkad av det rivna skjulets väggar. Sängkläder, kuddar och överkast är dels prover och nuvarande kollektion Jimmy Schönning hem.