Julförberedelser i återbruksstil
På en anrik gård med rödfärgsmålade timmerhus i utkanten av Sollefteå i Ångermanland pågår julförberedelserna för fullt. Följ med in i ett hem där modern byggnadsvård möter loppisfynd och detaljer av återbrukat skrot från uthus och ladugård.
Av: Eija Kortesaari Foto: Jenny Karlsson
Mellan böljande åkrar och vitfrostig skog ligger en klunga rödfärgsmålade timmerhus med ljusgrå knutar. Den efterlängtade första snön har fallit lagom till jul och börjat bädda sitt vita täcke över enriset som blomlådor och byttor dekorerats med. Mangårdsbyggnaden med sitt nylagda glänsande plåttak och spröjsade glasveranda har pyntats med stora vita fönsterstjärnor. Verandans fönster pryds av juleröda amaryllis.
Ingen kan tro att hallen, som glasverandan används till, inte skulle vara minst hundra år gammal, precis som resten av timmerhuset som familjen Modeén/Hedvalls bor i. Men så besitter också husets invånare ett stort hantverkskunnande och byggnadsvårdsintresse.

– Det är Marcus som är finsnickaren i familjen. Jag kompletterar Marcus med mitt målande, jag blandar gärna till egna färger och målar alltid med traditionella och miljövänliga färger som linolja och emulsionsfärg, berättar Hanna.
Det traditionella blandas upp med diverse loppisfynd och arvegods. Det behöver inte vara några dyrbara saker utan Hanna berättar att paret finner mycket användbart bara genom att promenera tio steg ut i ladugården eller till härbret.
Det stora hörnskafferiet i köket är byggt av bortglömt skrot från uthusen. Ett gammalt proppskåp har omvandlats till en väggljuslykta. Gamla trasiga byråer har återbrukats genom att byrålådorna spikats upp på vardagsrumsväggen som bokhyllor.
Alla i huset är engagerade i familjens julförberedelser. Sonen Victor hämtar in julgranen som familjen köpt och huggit i den närliggande skogen.
– Vi hämtar alltid julgranen dagen före julafton. Sedan får jag och syrran dekorera granen, det har vi gjort ända sedan vi var små, berättar Victor.
Mamma Hanna planerar inköpen till familjens stora julbord.
– Våra jultraditioner är just traditionella. Familjen har alltid varit hemma hela julhelgen ända sedan barnen kom in i bilden. Vi får besök av våra föräldrar och vi äter ett typiskt svenskt julbord med köttbullar, skinka, revbensspjäll och inlagd sill, säger Hanna glatt.
Pepparkaksbaket är en annan viktig tradition.
– Alla familjemedlemmar får en egen varsin stor pepparkaka med sitt namn på som bordsplacering, berättar Hanna.
Men hon poängterar att hon inte är någon ”präktig morsa som lagar all julmat från grunden”.
Julbordet består av ett hopplock av både hemlagat och färdigt från affärshyllan. – Det bästa är att få slappna av och vara tillsammans, säger Hanna.
Vilka bor här?
Hanna Hedvall, 42 och Marcus Modéen, 43. Barnen Tova, 16, och Victor, 18. Gör: Hanna är barnmorska på mödravården och ungdomsmottagningen i Sollefteå. Marcus jobbar som byggnadsingenjör men är finsnickare på fritiden i egna företaget Stenbacka Snickeri och byggnadsvård. Bor: Gård belägen i Bjursta by i utkanten av Sollefteå, Ångermanland. Gårdsbilden är intakt med stall, loge, bagarstuga, härbre, smedja och mangårdsbyggnad byggt år 1 884. Det äldsta huset är byggt 1 781 och sägs vara det äldsta i Bjursta by. Det finns uppgifter om att det har funnits bebyggelse på gården sedan 1 500-talet.
LÄS MER: Så gör du en egen dörrkrans till jul