My home / Inspiration / Hemma hos / Kakel i köket...

Kakel i köket ger känsla av franskt brasserie

Mari-Linn Stenlund hade inte en tanke på att köpa hus och lämna stan. Men när hon och maken såg läget på villan i Mälarhöjden kunde hon inte motstå frestelsen. Nu har paret skapat krogkänsla hemma med ett kaklat brasseriekök.

Av: Frida Funemyr Foto: Erika Stenlund

Mari-Linn Stenlund fick panik av husvisningar och ville egentligen inte alls flytta från stan.
– Jag fick kalla fötter och tyckte det kändes lite stort och helt enkelt lite för tidigt i livet. Skulle vi skaffa hus när vi inte ens hade barn? Det var min man Henrik som var mest intresserad, jag satt ofta kvar i bilen när han gick på husvisningar.
Men så hamnade Mari-Linn och Henrik på en visning av 40-talsvillan i Mälarhöjden och ångesten över att lämna lägenheten på Östermalm släppte på en gång.
– Det var läget jag fastnade för, utsikten över Mälaren. Det är så fantastiskt härligt att se vattnet varje dag, jag kan inte tänka mig att bo utan att möjligheten att se vatten från sitt husfönster igen. Jag bor hellre litet med en sådan här vacker utsikt mot vattnet än i ett hus med många kvadrat och utan sjöutsikt.

Själva huset tilltalade däremot inte Mari-Linn alls.
– Det hade en turkos fasad och alla rum var 80-talsinspirerade på olika sätt, det var allt från pizzavalv och i stället för stavparkett som vi lagt in på hela övervåningen var det plastgolv.
Paret började med att måla huset vitt och sedan de flyttade in år 2007 har de i stort sett renoverat hela huset.
– Bergvärme, dränering och sådant som är mindre kul att lägga pengar på var redan gjort. Men däremot renoverade vi alla ytskikt. Egentligen, med facit i hand, var det ju perfekt att flytta till hus innan barnen kom. På den tiden hade man lite mer tid, men både Lova och Ebbe har faktiskt fått stå ut med en del perioder av renoveringsröra under sin första levnadstid, säger Mari-Linn, som tycker att även om allt i huset har känts ”klart och färdigrenoverat” ett tag så är det snart dags att börja om med allt.
– Det finns ju alltid att göra med hus.
För Mari-Linn som älskar restaurangbesök inne i stan kändes det viktigt att skapa ett kök i restaurangstil.
– Med två barn kommer man ju sällan ut på restaurang. Så en önskan jag hade var att kakla väggarna från golv till tak för att få en känsla från det franska brasserieköket. Och för Henrik som tillbringar flera timmar vid kastrullerna varje dag var det viktigt att skapa ytor för socialt umgänge så att han skulle slippa stå ensam med sin matlagning.
– Henrik önskade att vi skulle ha en inbyggd kaffemaskin, något som jag till en början var helt emot på grund av att det skulle komma att bli husets dyraste inköp. Men i dag tackar jag honom. Det har liksom blivit hemmets hjärta att hänga kring den och sedan ta med sig en kopp cappucino in till soffan och sätta sig framför brasan. Det är en vardagslyx jag uppskattar enormt.

 

Taklampa Ikea, lampor i fönster, gjorda av Henrik, bord Per Söderberg NEB, stolar dansk design från Lauritz.com, vas Skultuna.
Taklampa Ikea, lampor i fönster, gjorda av Henrik, bord Per Söderberg NEB, stolar dansk design från Lauritz.com, vas Skultuna.
”365-siffrorna är köpa på Brooklyn Flea Market. Det är prissiffror från en gammal nedlagt bensinstation i Texas. De är fortfarande helt smutsiga, men jag gillar det. Det luktar nästan bensin om dem.”
”365-siffrorna är köpa på Brooklyn Flea Market. Det är prissiffror från en gammal nedlagt bensinstation i Texas. De är fortfarande helt smutsiga, men jag gillar det. Det luktar nästan bensin om dem.”

Mari-Linn menar att köket är det rum de alla hänger mest i.
– Vi bjuder ofta hem folk på middagar och barnen sitter här vid bordet och pysslar eller ritar medan vi förbereder maten.
För att ha kvar lägenhetskänslan lät Mari-Linn både bord och golv binda ihop kök med vardagsrum.
– Jag blir stressad av att ha olika golv i olika rum, därför var det viktigt att lägga stavparketten över både kök och vardagsrum. Det förmedlar den enhetliga känsla jag från början saknade i huset.

Inredningsstilen i alla rum är en mix av moderna klassiker och loppisfynd, främst från 50- och 60-talen. Hemmet har en industriell bas i gråa toner.
– Jag vill att vårt hem i grunden ska kännas avskalat som ett hotell eller en restaurang. Men med noga utvalda inredningsprylar och genom accentfärger ska det ändå förmedla personlighet och värme, säger Mari-Linn som föredrar vissa färger mer än andra.
– Inslag av rosa, grönt eller rost är färger som gärna återkommer som en röd tråd genom hela hemmet. Jag hämtar min inspiration från Instagram, Pinterest och tidningar. Jag knarkar Hemnet! Minst en timme varje dag sitter jag och kollar in villor, gärna 30-miljonersvillor, bara för att hämta inspiration. Inredning är ett av mina största intressen.

Vad har ni för kommande hemprojekt?
– Framtida projekt är våra båda badrum samt att jag vill ha in mer grått i hela huset, till en början vill jag måla om alla köksluckor i en snygg grå nyans.

Har du hittat ert drömboende?
– Jag trivs jättebra här, men skulle gärna bo större. Ett hus med fler kvadratmeter här på samma gata skulle vara perfekt. Men den stora drömmen är att få bo i en stor betongklump. Jag har hittat ett drömboende i endast gråa toner och betong på Särö, ritat av Gert Wingårdh. Men det är för dyrt …

 

HÄR BOR:
Mari-Linn Stenlund tillsammans med sin make Henrik Stenlund och deras barn Lova, 7, och Ebbe, 5. BOSTAD: Villa intill Mälaren i Mälarhöjden, Stockholm. GÖR: Grundare av ”Testagram”. 

 
Mari-Linns bästa inredningstips:
  1. Hitta en balans mellan gammalt och nytt.
  2. Förhasta dig inte genom en massa spontanshopping. Gör din egen moodboard och samla inspiration på den med allt du gillar.
  3. Frossa på Instagram och Pinterest!
  4. Inred hemmet med en massa stora härliga levande växter.
  5. Var inte rädd för att föra in starka accentfärger i en annars grå avskalad miljö.

 

52s58-hall-118
Den franska brasseriestilen går igen även i hallen. Hatthylla från Byggfabriken. Pall från House Doctor.
Sovrummet har skönt mörkgrå väggar. Lampa Ikea, fåtölj, Myrorna i Skärholmen, väska Little Liffner, nattduksbord Per Söderberg NEB, matta och kudde från Bodrum Turkiet, sänggavel Sänghuset Elgen, överkast Ikea, vaser H&M Home, tavla Liljebergs.
Sovrummet har skönt mörkgrå väggar. Lampa Ikea, fåtölj, Myrorna i Skärholmen, väska Little Liffner, nattduksbord Per Söderberg NEB, matta och kudde från Bodrum Turkiet, sänggavel Sänghuset Elgen, överkast Ikea, vaser H&M Home, tavla Liljebergs.
”Kuddarna med hästhår som ligger i de beige fåtöljerna har mina föräldrar hittat i Buenos Aires när de hälsade mammas släkt.” Lampa Blocket, soffa Bo Concept, kuddar i soffan skräddarsydda i Nigeria, bord second hand dansk 1960-talsdesign, skinnfåtöljer designade av Karin Mobring för Ikea 1970, matta Ellos, plansch från MOMA i New York, glasvas bubbla H&M Home, blå glasvas arvegods.
”Kuddarna med hästhår som ligger i de beige fåtöljerna har mina föräldrar hittat i Buenos Aires när de hälsade på mammas släkt.” Lampa Blocket, soffa Bo Concept, kuddar i soffan skräddarsydda i Nigeria, bord second hand dansk 1960-talsdesign, skinnfåtöljer designade av Karin Mobring för Ikea 1970, matta Ellos, plansch från MOMA i New York, glasvas bubbla H&M Home, blå glasvas arvegods.

Byrån är ett second hand-fynd som målats svart. Industrilampa från Kabelverket, timglas från House Doctor, vas från H&M Home, kruka från Ikea.

Byrån är ett second hand-fynd som målats svart. Industrilampa från Kabelverket, timglas från House Doctor, vas från H&M Home, kruka från Ikea.