My home / Inspiration / Hemma hos / Källarmästarjul hos Barkers
Katten Clive i centrum – som alltid. Kökets matdel består av en platsbyggd soffa med förvaring, korgstolar från Årstiden. Väggarna är målade i kulören Siames och hissgardinerna är designade av Maria Jacob.

Källarmästarjul hos Barkers

Granen är klädd och brasan tänd. Det är bara snön som fattas, men vad gör det så länge bordet är dukat och alla nära och kära är på plats. Välkommen till jul hos familjen Barker!

Av: Elisabet Broóme. Foto: Cecilia Nordstrand

Det blir nog en grön jul i år. Men är det inte jul ute så får man jula till det allt vad man kan inomhus. Hemma hos familjen Barker i Sigtuna innebär det en mängd levande ljus. Mycket julmusik. Tomte på julafton. En stor gran och många fester vid middagsbordet. För visst är väl det vad julen egentligen handlar om; att vara tillsammans med familj och vänner.
– Förra året var vi bortresta över julen, men det kommer inte hända igen. Alla längtade hem, skrattar Anna. Vi saknade tomten och att vara hemma. Att få gå omkring i raggsockor och mysa hela dagarna. Julen legaliserar myset!
Det är snart tio år sen familjen flyttade in i den vackra tjugotalsvillan i centrala Sigtuna. Det är lite av ett Madickenhus. Stort och rött med mycket charm.
– Även om huset var fint när vi flyttade in så har vi långsamt renoverat allt, från fasad till nu senast köket, säger Anna. Och så tog vi bort parkettgolvet som låg ovanpå de gamla fina trägolven på nedervåningen och lutade och vitoljade dem.

Det nya köket var ett lyft för hela huset. I stället för det gamla, lite undangömda, mörka köket så har det tack vare dess yta och innehåll blivit husets samlingspunkt. Själva köksdelen är relativt  liten och kompletterad av en härlig matplats och inte minst – en kamin som både värmer gott en kall vinterdag och ger känsla.
– Den är bara så mysig och skapar en otroligt fin stämning där den brinner. Och det gör den nästan var dag hela vintern igenom. Speciellt under julen, berättar Anna.
Huset är från 1923 och kallas ibland för Källarmästarvillan eftersom Sigtuna stadshotells forne källarmästare har bott här. En gång i tiden så var huset ett tvåfamiljshus med en våning uppe och en nere.
– Källarmästaren var en rund och mycket trevlig man som de flesta äldre sigtunabor känner till, berättar Anna.

Tony kommer från England och familjen bodde ute på den engelska landsbygden i tolv år. Men det engelska arvet ifråga om julfirande är inte stort.
– Vi har portvin och stiltonost, skrattar Anna. Det är det viktigaste. Men på juldagen gör Tony en underbar kalkon efter recept av Jamie Oliver – så då får det engelska arvet flöda.
Från England har också Anna hämtat mycket av sin känsla för inredning. För man kan knappast säga att det är minimalistiskt här. Alla väggar har färg, från varmt plommonlila till dovt grått, det värmer hela huset. De stora tygklädda möblerna går i vitt. Precis som i England vurmar Anna för det ombonade och varma. Därför har också alla fönster gardiner och på golvet ligger tjocka mattor.

Vilka bor här?

Anna och Tony Barker och deras barn Anton, 15, Ophelia, 13, och Theodore, 10. Den spanska vattenhunden Morris och den blinda bondkatten Clive. Var: I Sigtuna. Hus: I ett hus byggt år 1923, ombyggt och renoverat sedan de flyttade in år 2005. Arbetar med: Egenföretagare.

När alla fyra ljus är tända är julen här.

Jul_hos_barkers01
Visst serveras det porter till julmiddagen. Den stora skålen i silver kommer från Thg Home & Interior.

Jul_hos_barkers05
Köksbordet letade Anna länge efter, till slut hittade hon detta från Annuzza.

Jul_hos_barkers06
Huset är från 20-talet och kallas i Sigtuna allmänt för ”Källarmästarvillan” i kvarteret Guldet.

Jul_hos_barkers07
I bakgrunden brinner elden värmande. Och sen är det uppdukat för varm choklad och nybakade lussebullar till hungriga barn. Muggar från Mateus, den vita karaffen från Himla.

Jul_hos_barkers09
Söta ängeln från Silfwerplatz.

Jul_hos_barkers10
Ängel med trumma.

Jul_hos_barkers11
Äpplen och granris pyntar det dukade bordet. Vita linneservetter från Artwood, servettring i silver från Himla.

Jul_hos_barkers12
Bäst i hemmet – kaminen i köket. Det hade varit fint med en öppen spis men Anna och Tony är glada för den extra värme kaminen ger under kalla dagar.

Jul_hos_barkers13
En riktig serveringsgång – ingenting avslöjar husets äkta ålder så mycket som detta. Alla detaljer är sparade från husets byggår, men ommålade med känsla.

Jul_hos_barkers14
Annas och Tonys sovrum följer undervåningens färgsättning i grått, plommon och vitt. Byrå från Överjärva antik, överkast och sänggavel från Himla, spegeln ovanför byrån Pb interiör.

Jul_hos_barkers15
Silver och grönt ger färg åt den vita julen.

Jul_hos_barkers16
Hemma hos familjen Barker brinner det levande ljus överallt under julen. Här i hallen tar den grålila väggen och värmer upp rummet. Spegel från Thg Home & Interior, byrån Indiska, stol Pb Interiör, röda kudden Linum.