My home / Inspiration / Hemma hos / Kika in hemma...

Kika in hemma hos fotografen Sara Medina Lind

Fotografen Sara Medina Lind kan trolla med ljus – både i sina bilder och i hemmet i Stockholm. Sanningen är att den vackra lägenheten är en minitvåa på 44 kvadrat.

Text & styling: Pella Hedeby Foto Sara Medina Lind

Cover My Home magasin våren 2016
Detta reportage är publicerat i My Home magasin våren 2016, som finns i butik till och med den 3 februari. Mer info här.

Upplevelsen när man kliver in genom de generösa pardörrarna från hallen är en härlig rymd. Det magiska ljuset gör att man upplever lägenheten som dubbelt så stor.
Hemligheten ligger i den avskalade, närmast minimalistiska inredningen med ett fåtal utvalda möbler och inredningsdetaljer som lämnar fria ytor. Därtill de genomgående vita ytskikten. 
– Vi tog fram karaktäristiska sekelskiftesdetaljer genom att ta bort tråkigt golv och få fram de gamla brädgolven. Sedan målades alla ytskikt, golv, väggar och tak vita, säger Sara Medina Lind, som arbetar som frilansande fotograf och Art Director.

Både hon och sambon Axel Wennhall föll för lägenhetens charm, hörnläget och den fungerande kakelugnen. De såg dessutom en stor potential då det fanns bygglov för balkong.
Balkongen lät de bygga redan första vintern. Med ett perfekt läge med himlen som tak och en fri och vacker utsikt blev den ett jättelyft. Framför allt genom ett helt annat ljusinsläpp i vardagsrummet med fönsterdörrar glasade hela vägen ner till golv på en vägg som tidigare helt saknade fönster. Med ljus från flera håll får rummet ett lyxigt studioljus som flödar över de vita ytorna.

 

LÄS MER: Så skapar du Sara Medina Linds vita stil

Hemma hos Sara Medina Lind Myhome08
Hemma hos Sara Medina Lind Myhome11
Sängen är bäddad med skrynkligt tvättat linne från H&M Home. Melos ”Pall Ask” fungerar som sängbord. Tavlorna på väggen är affischer från Fotografiska och Playtype.
Hemma hos Sara Medina Lind Myhome03

 

När man kommer hem till Sara och Axel så upplever man utifrån sett ett komplett hem i fullständig harmoni. Men paret är självkritiska till att de lät renovering och färdigställande av ytskikt dra ut på tiden.
– Om man har möjlighet, ta tag i alla stora saker direkt. Vi väntade i över ett år på att göra klart alla renoveringar. Det är först när alla stora förändringar är på plats som man kan fokusera på de viktiga detaljerna som skapar känslan, säger Sara. 

Så hur har hon gjort för att skapa den rätta känslan? I ett äldre hus sitter mycket av känslan i väggarna, eller snarare i vackra fönsternischer, höga golvsocklar och gamla dörrar. Sara har en förmåga att låta dessa tala och bli ett perfekt komplement till hennes avskalade inredningsstil.
Stilen bygger på en minimalistisk och vit bas som ger hemmet ett lugn och rymd. Därtill läggs mycket tid på detaljerna. Magasin med inspirerande omslag i höga travar är något som syns mycket hemma hos Sara och Axel. Med dessa skapas enkelt ett snyggt blickfång i inredningen. Växter är en annan viktig detalj, här lyfter verkligen en snittblomma eller kvist känslan i ett rum.
– För att mjuka upp det minimalistiska är det fint att addera trä, textilier och växter eller kvistar. Alla dessa tre bidrar till ett mjukare och mysigare hem. Gärna obehandlat trä, grått och pudriga textilier som bryter av fint mot det vita, säger Sara.

När man inreder i en minimalistisk anda med så få saker som möjligt i sitt hem, så blir det ännu tydligare att det gäller att välja rätt och väl.
– Vi vill investera i detaljer som håller över tid, både vad gäller design och kvalitet, säger Sara och Axel.
I den andan föddes idén om Melo. Ett möbelföretag som grundades för drygt två år sedan när paret var uppe i Dalarna och fiskade kräftor med vänner, varav den enes svåger är finsnickare. Sara har alltid haft en dröm om att skapa egna möbler, en dröm som troligtvis kommer från hennes kanariska farfar och pappa som båda varit kreativa och händiga och alltid skapat saker till hemmet. 
Efter besöket i Dalarna började tanken växa. Det var Axel som insisterade på att alla fem skulle ses över en kopp kaffe och diskutera om de skulle kunna gå vidare med sin idé. Två år senare, efter många sena kvällar och otaliga prototyper, lanserades Melos första egna möbler i slutet av november. Namnet Melo är en hyllning till Saras kreativa arv. Hennes farfar hette Carmelo men kallades Melo av familj och vänner. Grundidén är att skapa minimalistiska möbler som är handtillverkade i Dalarna. Eller som de kallar det – handcrafted minimalism.
– Vi vill inte ta några genvägar och därför handtillverkas produkterna av vår finsnickare uppe i den lilla byn Mockfjärd i Dalarna.

När jag frågar Sara och Axel om de själva har någon drömmöbel till sitt hem så får jag ett unisont svar.
– Vi önskar ett större matbord, en rejäl matplats för vänner och familj, långa frukostar och arbete.
Det är också anledningen till att paret letar en ny lägenhet. Några kvadratmeter extra av rent praktiska skäl och kanske även utrymme för en studio som Sara skulle kunna jobba i. Med höga krav i ryggen är de väl medvetna om att de kan ta ett tag att hitta något som trumfar deras nuvarande drömhem.

 

Här bor: Sara Medina Lind, 28 år, och Axel Wennhall, 29 år. Gör: Sara är frilansande fotograf och Art Director och en erkänd inredningsprofil genom sitt uppskattade Instagramkonto @saramedinalind. Axel jobbar som kommunikationskonsult. Tillsammans är de också två av grundarna bakom det nya möbelföretaget Melo, där Sara även står för designen. Bostaden: 2 r o k på 44 kvm i Vasastan i Stockholm, där de har bott sedan 2012.

 

Trapphuset med de vackra karaktäristiska pardörrarna in till lägenheten.
Trapphuset med de vackra karaktäristiska pardörrarna in till lägenheten.
Hemma hos Sara Medina Lind Myhome07
Magasinshyllan har Saras pappa tillverkat på beställning. Vita kuddfodral från H&M Home.
Hemma hos Sara Medina Lind Myhome10
Sara inreder gärna med magasin som detaljer, som Acne Paper här i stort härligt format. Den generösa vasen är egentligen en glasburk från Ikeas ”Sinnerlig”-kollektion. Doftljus från Byredo.
Hemma hos Sara Medina Lind Myhome12
Även i ett minimalistiskt hem finns det favoritsaker. Här samlat i snygga travar i skåpet. Glasburkar ”Bits and Bobs” från Hay som även gör trämagneten och pyramiden i kork.
Hemma hos Sara Medina Lind Myhome06
Det gamla, vackert patinerade träbordet med klaffar är fyndat på en loppis på Upplandsgatan. Vita pallar från Ikea, liksom den rejäla keramikbringaren ”Sinnerlig” som tillför en rustik touch på köksbänken, kökshandduk från Iris Hantverk. Mjölkkanna och kopp från Vipp.
Hemma hos Sara Medina Lind Myhome09
Det gamla skåpet är en gåva från en av Saras kunder, som hon sedan målat vitt. På skåpet står en enkel kvist som ett vackert blickfång.

 

Saras inredningstips:
  • Gör dig av med det du inte använder för att skapa lugn och rymd.
  • Tänk långsiktigt när du ska köpa något nytt till hemmet och välj inredning med omsorg.

LÄS MER: Så inreder stylisten Pella Hedeby – kika in i hennes hem