My home / Inspiration / Hemma hos / Kika in hemma...
Köket är Christopher Bastins favoritrum.

Kika in hemma hos Gants kreativa chef

Färg och form har en given plats hemma hos Gants kreativa chef Christopher Bastin, som tillsammans med sina två barn bor i en vacker lägenhet i Stockholm.
– Jag älskar det gamla, ingångna och slitna, saker folk älskar och sparar, berättar han för auktionssajten Barnebys.

Foto: Johan Sellén
 Stylist: Gill Renlund

Christopher Bastin.
Christopher Bastin.Foto: Mikael Jansson

Vad inspireras du av sett till inredning?
 
– Jag reser mycket i jobbet och hamnar ofta på restauranger och hotell som lagt mycket tanke bakom concept och inredning, där får jag mycket ideer. Det är något med riktigt bra hotell, en speciell känsla som är svår att sätta fingret på. Sen älskar jag lantställen, det gamla, ingångna och slitna, saker folk älskar och sparar.

Vilka stilar har du kommit att influeras av mest?
– 
Femtiotalet är nånting jag ständigt återkommer till. Min farmor hade en massa designklassiker hemma som jag inte alls gillade som liten, men mitt vuxna jag har tydligen fastnat för det. Det är något speciellt med dansk design och dess enkelhet, rena linjer, teak och läder.

Vilket är ditt favoritrum i hemmet och varför?
– 
Köket helt klart. Jag lagar mat hela tiden, det är mitt sätt att slappna av mellan jobb och resor, för mig är det meditation. Jag ville ha ett fungerande kök där det är nära till allt och samtidigt skapa ett rum där man vill umgås och hänga. Det slutar alltid med att man är i köket ändå.

Har du någon favoritpryl?
– Jag köpte en delfin från 30-talet i gjuten aluminium av en skrothandlare i Bangalore i Indien som jag gillar väldigt mycket. En annan favorit är matbordet i köket som tidigare stått på ett kollo i årtionden, slitet med kärlek. Jag samlar även på vintageklockor, det är dock en lite väl dyr hobby, så det blir mest till att titta..

Handlar du på auktion?
– Jag handlar fortfarande mest i fysiska butiker då jag gillar att uppleva saker med alla sinnen när jag handlar. Genom åren har jag dock köpt en hel del på auktion däribland mina vintageklockor, som alla är köpta på auktion liksom skrivbordet som jag köpte jag på stadsauktion. Förr gick jag på ofta på bonn-auktioner, men jag tycker att kvaliteten har blivit sämre de senaste 20 åren.

Du arbetar som kreativ chef på Gant och omger dig dagligen av färg och form, hur påverkar det dig i din inredningsstil?

– Mycket, jag älskar tyger, plädar och gamla jeans. Det ligger plädar överallt, ju äldre och slitnare desto bättre. De är dessvärre superstickiga så de är mest vackra att titta på. Jag samlar även på antika japanska indigo-tyger och så är jag mycket förtjust i  futon-överdrag från Meji-eran, vilka är otroligt vackra. Ofta lappade och lagade och i nyanser av blått som bara kommer med åldrad indigo.

 

Hemma hos Bastin13
Den härliga altanen.

 

Hemma hos Bastin01
I vardagsrummet samsas designpjäser från Svenskt Tenn med konst av bland andra Olle Baertling och i fönstret syns Christophers favoritföremål, en delfin från 30-talet.

 

Hemma hos Bastin07
Köksbordet har tidigare stått på ett kollo, där det slitits med kärlek.

 

Färg och form i barnens rum.
Färg och form i barnens rum.

 

 

LÄS MER: Kolla in fler bilder och hela reportaget på Barnebys