My home / Inspiration / Hemma hos / Kika in hemma...
Sofia Wistam bor med man och barn i en sekelskiftesvilla på Lidingö i Stockholm. ”Det var nån journalist som beskrev huset som en gräddbakelse på en rufsig kulle och det är precis vad det är. Vår trädgård håller på att äta upp oss, vi måste verkligen röja i den”.

Kika in hemma hos Sofia Wistam

Sofia Wistam inreder med leksaker och älskar att fynda på loppisar. Kika in i programledarens sekelskiftesvilla på Lidingö.

Av: Mirja Ljunggren Foto: Mia Carlsson

Hur länge har du bott här?
– Vi har bott här i nio år, jag var höggravid med min yngsta när vi flyttade in. Egentligen drömde både jag och min man om ett nytt och enkelt hus, ingen av oss är sekelskiftesmänniskor, men läget lockade oss. Det ligger precis vid skolan och det är nära till stan. Det är ett charmigt hus men opraktiskt eftersom det är konstigt planerat.
Vad har ni gjort med huset?
– När vi flyttade in gjorde vi alla golv, innertak, kök och badrum. Vi lade om taket för två år sedan och att lägga om tak är så osexig att man blir tokig! Det kostar flera hundra tusen och ingen ser att man har gjort något. Nu står vi inför att dränera och det är lika tråkigt det. Men det är mycket jobb med ett gammalt hus. Jag är egentligen inte en husmänniska, hade jag inte haft barn så hade jag lätt bott inne i stan.
Hur inredningsintresserad är du?
– Jag boar och jag är intresserad av inredning men inte så att jag köper inredningstidningar. Jag blir kär i saker jag ser och jag gillar leksaker mycket mer än någon annan jag känner, jag har allt från pez-gubbar till japanska dockor, plastnallebjörnar och lampor som ser ut som pudlar. Jag hade inte så mycket leksaker när jag var liten så jag kanske kompenserar det på nåt sätt nu. Jag gillar att köpa udda porslin och glas från loppisar. Det är mycket roligare att dricka nubbe ur nubbeglas när alla glasen är olika och på vårt lantställe har jag en hel servis med tallrikar med olika kungamotiv.
Hur skulle du beskriva din stil?
– Bohemchic. Lekfull, barnslig, färgglad. Jag är en sån som köper saker jag tycker är snygga, roliga eller vackra utan att veta var jag ska ha dem. Min man har en mycket mer stilren stil, han vill köpa få och dyra möbler medan jag älskar leksaker och loppisfynd. Badrummet fick han renovera som han ville så det är stilrent och klassiskt men annars är det som att leksakerna tar över huset.
Hur mycket tid och pengar lägger du på inredning?
– Jag lägger varken mycket tid eller pengar på inredning. Jag är en loppistjej och jag älskar Blocket. Nästan alla våra möbler är från Blocket. Man kan gå till Ikea och hitta en garderob man gillar och sen köpa den för halva priset på Blocket.
Vad gör du med sånt du tröttnar på?
– Ibland har jag utrensningsveckor, men det är mest kläder jag gör mig av med då. Jag tycker att det är kul att sälja på Tradera eller ge bort. Bästa sättet att göra sig av med grejer är att flytta för då tvingas man rensa ut. När jag reser och knappt har nånting med mig kan jag komma hem och tänka: ”varför har jag ett helt hus fullt av saker som jag inte behöver?”.
Vad kommer aldrig över din tröskel?
– Furu är ett träslag jag har väldigt svårt för. Svenskt Tenn och Josef Frank är inte riktigt min melodi heller och jag har lite svårt för 10-gruppen också.
Vad räddar du först om det började brinna?
– Mina fotoalbum. Det är aldrig någon som tittar i dem men man måste ju spara dem.
Vilket är ditt favoritrum?
– Det är nog kontoret däruppe som har en inbyggd balkong. Det är jättelitet men eftersom huset ligger högt så ser man vattnet därifrån och det ger mig en slags frihetskänsla.

Sofia Wistam
Den röda soffgruppen, soffbordet och lampan i vardagsrummet har Sofia köpt på Blocket och fåtöljerna från auktionssajten Lauritz. Mattan i fejkat koskinn är köpt i Buenos Aires.
Sofia Wistam
Bordet är specialbeställt och stolarna är från Ikea. Överst i hyllan bakom syns Sofias samling av Vodka-flaskor. ”Vissa har jag fått, andra har jag snott. Det började med den i röda i mitten som jag tog i baren på stadshotellet i Skara när jag var där och gjorde ”Fame factory”.
Sofia Wistam
En genomskinlig glasskiva fungerar som stänkskydd vid spisen. ”Här har jag menyer från olika restauranger, som går att byta ut och variera om man tröttnar”.

 

Sofia Wistam
Hyllan hittade Sofia i en butik som hade utförsäljning. ”Jag frågade om även hyllorna var till salu och fick köpa dem för femhundra spänn.
Sofia Wistam
Kakelugnen pryds bland annat av en grupp The Beatles-figurer. ”Jag såg dem i ett skyltfönster hos en frisör för kanske 30 år sedan och gick in och frågade om jag fick köpa dem”.

 

Sofia med sin katt Lill-Babs.
Sofia med sin katt Lill-Babs.
Sofias bästa inredningstips

1. Köp saker du blir kär i, grejer som gör dig glad. Analyserar inte för mycket var du ska ha dem någonstans.

2. Handla second hand. Det är miljövänligt och man kan hitta mycket coola gamla grejer på Blocket, Myrorna och loppisar.

3. Lek med ljuset. Ha punktbelysning och små fina och roliga lampor. Bra belysning är nyckeln till all inredning, världens snyggaste rum blir ändå fult om det är fel ljus.

 

 

Vem bor här?

Namn: Sofia Wistam.Sofia Wistam
Ålder: 49.
Bor: Sekelskiftesvilla på Lidingö.
Familj: Maken Magnus, 47, och barnen Kid, 23, Sindy, 15, Texas, 11, och Lennox, 9.
Gör: Programledare. Aktuell: Programledare för ”Sofias änglar” på kanal 5, Micael Bindefelds sidekick i ”Fest hos Bindefeld” på samma kanal, samt med sin och Pernilla Wahlgrens podcast ”Wahlgren & Wistam”.
Instagram: @sofiawistam
Blogg: sofiawistam.se.