My home / Inspiration / Hemma hos / Kika in hemma...

Kika in hemma hos ”Storm”-gladiatorn Sandra Elfast

Sandra på jobbet. Hon är den förste att själv erkänna att hon är impulsiv och därför att det inte bara konsten på väggarna som är utbytbar, hon har även bytt bostad en hel del gånger de senaste åren, men i detta boende har hon annektera vindsvåningen som kontor.

Det är full speed hela tiden. För så är det med Sandra. Men så heter hennes karaktär i Gladiatorerna också ”Storm”. Väldigt träffande. Men Sandra har fler strängar på sin lyra! Förutom att hon är en av världens mest efterfrågade kvinnliga rugbyspelare så är hennes stora intresse konst.

Av: Elisabet Broomé Foto: Andrea Turander

Vissa människor går inte riktigt att stoppa i ett fack. Som Sandra, hon är vild, vacker som amazon med långt blont hår och ögonfransar som skuggar halva kinden. Stark som en björn – så stark så hon spelar karaktären Storm i Gladiatorerna för andra året i rad.
Inte nog med det – dessutom är hon en av världens mest efterfrågade kvinnliga rugbyspelare. Som sådan reser hon jorden för att spela med rugbylag som strävar för att vinna stora internationella turneringar. Pengarna som lagen vinner går till välgörenhet och betalar spelarnas resor.
Men när Sandra själv väljer, är det konsten som är den stora kärleken. Sandra är konstsamlare och äger galleriet ArtZandra, och drivs av en vilja att alla ska ha råd att äga konst.
– Affordable art är mitt mål. Att alla ska ha råd att kunna ha något riktigt ballt och coolt eller stiligt exklusivt på sin vägg hemma. Alla ska ha en möjlighet att med konst sätta prägeln på sitt hem.

 

Hela köket är målat i Alcros serie Ad grey. En ljusare och en mörkare ton. Snyggt och stilrent, och passar fint till de bruna teakmöblerna. Köket är platsbyggt av finsnickare. Bänkskiva av marmor. Tekanna och muggar gjorda av en konstnärskompis.
Hela köket är målat i Alcros serie Ad grey. En ljusare och en mörkare ton. Snyggt och stilrent, och passar fint till de bruna teakmöblerna. Köket är platsbyggt av finsnickare. Bänkskiva av marmor. Tekanna och muggar gjorda av en konstnärskompis.
_03A9643
I hörnan ”Svanen” av Arne Jacobsen, omgärdad av konst, nu ligger allt lite utspritt eftersom det snart är dags för konstmässa..
_03A9566
Helgens jobb har varit att hänga om hela tavelväggen, Sandra är ännu inte riktigt nöjd. Men så är det här – väggarna är i ständig förvandling. Tavlor är en variation av konstnärer från hennes eget galleri ArtZandra.
_03A9460
Lamporna i hemmet är inköpta under alla Sandras resor. Italiensk antika lampor från 50-talet – det är snyggt och eftertraktat av Sandra! Bord och stolar i teak inbudat från Lauritz, i hörnan en golvlampa av Verner Panton. På bordet en samling från ArtZandra, handmålade i stengodslera av en av Sandras favoritkonstnärer. Den svarta ryggtavlan är av den skotske konstnären Julian. Han fann Sandra en tidig söndagsmorgon innan gallerierna ens hade öppnat.
Sandras tillflyktsort och älskade kontor på vinden. Stolar "Mirja" av Bruno Mathsson, bordet har Sandra gjort själv av en träskiva och bockar som underrede.
Sandras tillflyktsort och älskade kontor på vinden. Stolar ”Mirja” av Bruno Mathsson, bordet har Sandra gjort själv av en träskiva och bockar som underrede.

 

 

När Sandra inte är på resande fot, vilket inte är långa perioder, bor i hon i Örgryte, Göteborg, i ett funkishus byggt på 30-talet. Konsthandlare och gladiator, ja, Sandra har ett brett register – men det var faktiskt så att det ena var en enkel väg till det andra. Att hon blev konsthandlare är av den enkla anledningen att pappa var konsthandlare och Sandra reste jorden runt. Kombinationen gav henne en unik möjlighet.
– Min slutsats blev att jag kunde göra det pappa gjord, fast på mitt eget vis. Så jag började jag besöka konstnärer över hela värden och köpte med mig det jag gillade.

Efter en tid startade hon sitt galleri ArtZandra som från början endast fanns på nätet, men som numera har uppgraderats till att även vara ett fysiskt galleri i Göteborg. Men ArtZandra är ett resande galleri som dyker upp som vandrande gäst på konstmässor runtom i världen.
– Efter en resa så ligger det tavlor över hemmets alla golv, skrattar Sandra. Det tar lite tid att sortera och välja, för visst hamnar lite på mina egna väggar, i alla fall för ett tag, och sen kommer en ny ägare. Så omsätts konsten i hemmet år efter år eller rentav vecka efter vecka.

 

Här bor: Sandra Elfast. Ålder: 32. Bor: I ett hus från 30-talet i Göteborg. Var: Örgryte, Göteborg. Yta: 115 kvm per våning, 4 våningar med vind, ca 400 kvadratmeter totalt, med en lägenhet på nedre plan som hyrs ut. Gör: Sandra Elfast är aktuell som gladiatorn Storm i TV 4 Gladiatorerna. Men hon är också känd som en av världens bästa kvinnliga rugbyspelare. Inte nog med det, hon arbetar dessutom som konsthandlare och har sitt eget resande konstgalleri ArtZandra.

 

 

LÄS MER: Kika in i Linda Lindorffs lyxiga badrum med stenvägg!