My home / Inspiration / Hemma hos / Kika in hemma...

Kika in hemma hos stylisten Pella Hedeby

Hon är stylisten som är så stilmedveten att hon köper mat efter förpackningarna. För ett år sedan flyttade hon in i ett nytt hus – som hennes kille redan hade ritat, byggt och inrett. Följ med hem till My Homes bloggare Pella Hedeby.

Av: Joacim Forsén Foto: Sara Medina Lind

Cover My Home magasin våren 2016
Detta reportage är publicerat i My Home magasin våren 2016, som finns i butik till och med den 3 februari. Mer info här.

Ljuset böljar in i köket och vardagsrummet. Patinerat trä mot vita väggar, perfekt avvägda stilleben och grafiska oaser. Det är lätt att både känna igen inredaren Pella Hedebys stil och att nästan omedelbart fångas av trivseln i det vita huset i Viksberg utanför Södertälje. Allt andas harmoni, in i minsta detalj. Hit, till huset som sambon Andreas ritade och byggde till sig och sin dotter för fem år sedan, flyttade stylisten och My Home-bloggaren Pella med sina två barn i januari förra året.

Ett självklart steg för de flesta. Men kanske en utmaning för en person som jobbat med inredning i hela sitt vuxna liv och är så medveten om sin egen stil hemma att absolut ingenting lämnas åt slumpen.
– Det klart jag inser att jag går till överdrift ibland. Köper jag spagetti hamnar den mest stilrena förpackningen i korgen. Lätt! Kommer Andreas hem med Head & Shoulders-flaskor är första tanken ”vad kan jag hälla över det där i”. Sedan känner jag, ”nu måste jag slappna av”, säger Pella Hedeby och skrattar.

 

LÄS MER: Så skapar du Pella-stilen i hemmet 

 

Hemma hos Pella Myhome15
Pella hemma i vardagsrummet, med fötterna på ett bord som fått en måttbeställd skiva i samma kalksten som går igen i huset.
Hemma hos Pella Myhome24
I köket har familjen ett fällbart arbetsbord med som Pella använder som rekvisita, en tillfällig lösning köpt på Garbo. Vintage ”Y”-stolar från 70-talet och en numera utgången Trick Light-lampa i taket. Lamporna i fönstren är från holländska Kirk Light. Köket är ett Kungsäter-kök.
Hemma hos Pella Myhome20
Fotografi från Tobias Regell. Hylla Domo Design, Kubus ljusstake och urna från Lily & Oscar.

 

Det första som möter besökaren är kalkstenen på golvet i hallen. Ett par ganska komprimerade rum innan huset öppnar upp sig i vardagsrummet och det integrerade köket. Därifrån blickar du ut över familjens trädäck och golfbanan som ligger som en vidsträckt grön oas utanför hela den fönstertäta väggen. Här har 10-årige sonen Leo hittat en ny hobby. Först var tanken att bygga ett gemensamt hus. Men det var svårt att hitta lika bra tomter och eftersom båda trivdes i Andreas hus så bestämde de sig för att behålla det.
– Jag tycker väldigt mycket om det här huset och redan när jag kom hit första gången kändes det väldigt genuint. Samtidigt sätter huset en stil och karaktär. Man går ifrån sig själv lite grann. Det blir en kompromiss.
Men det var heller inte vem som helst hon flyttade in hos. Andreas hade få saker och avskalad inredning. Och när Pella för tre år sedan hälsade på i huset för första gången var det så pedantiskt rent att han till och med försäkrade henne att han inte var galen – han bara ”gillade när det är ordning hemma”.
– Det var inte så mycket prylar att plocka bort. Och så har vi nog ett grundtänk som överensstämmer. Naturliga materialval, inte så mycket färg och huset är till och med byggt mer rustikt än vad jag själv skulle ha valt. Men det passar här på landet. Däremot ska vi nog hålla oss ifrån – eller öva på – att bygga ihop. Vi är onekligen två starka viljor, säger Pella med sitt sprudlande skratt.

– Han har mer eller mindre bott på banan sedan dess. Det är verkligen en njutning att ha den miljön utanför. Att det händer något. Det är otroligt härligt, säger Pella.
Huset är runt 110 kvadrat men upplevs betydligt större. Den tilltagna takhöjden gör förstås en del men den rymliga känslan förstärks också av de pampiga svarta pardörrarna, ursprungligen från en skola i Stockholm. Som gedigna träsmycken från en annan tid sätter dörrarna tillsammans med den liggande träpanelen prägel på hela huset, inte minst den öppna ytan som bildar kök och vardagsrum. En lyckad kontrast till den rustika men ändå moderna interiör som genomsyrar huset.

En del förändringar har trots allt gjorts sedan Pella blev en del av hemmet. Grepplisterna i köket har gått från valnöt till vitt. Samma kalksten som möter en i entrén finns numera också som bänkskiva i köket. På tomten pågår nästa stora projekt: ett Attefallshus som ska fungera som gästhus och Pellas arbetsrum och studio. Här har paret murat upp fasaden och i stället för stora husets ekgolv har 25-kvadratshuset fått ett i betong.
– Ibland säger jag ”jag ska flytta ut till 25-kvadrataren där jag får bestämma allt!”, säger Pella och skrattar. Det blir ett lugn i att jag kan leva ut min stil där. I sitt jobb som inredare får Pella däremot fritt spelrum för sina kreativa idéer. Och det är lätt att tro att alla projekt får flytta hemma till henne efteråt, att en lyckad styling blir lite för bra för att inte bli en del av hennes eget hem.
Men nej.
– Det är jättelätt att låta bli, haha. Jag har förmånen att få utlopp på jobbet. Det klart att jag skulle vilja lägga mer tid hemma, men det är väl lite som man säger med ”skomakarens barn”. Men samtidigt är det en del begränsningar med huset, som att det är panel på väggarna och bara två tapetserade väggar i hela huset. Skulle jag ha andra förutsättningar så kanske jag skulle göra fler av de saker som jag gjort i jobbet.

Ett rimligt resonemang, förstås. Men ett par dagar efter intervjun kommer ett mejl. Det är från Pella. ”Ledsen Jocke, men du får kanske korra din text något. Kolla min blogg.” Och så en smiley. I ett inlägg berättar Pella om en lägenhet i Paris, hur hon vill anamma stilen rakt av och att hon nog, helt omedvetet, ljög för den där reportern härom dagen: ”Jag inser bara en kort, kort stund senare. Att ja! Det vill jag visst. Jag vill plocka med mig allt från mina inredningsjobb, precis hela tiden”.

 

HÄR BOR: Pella Hedeby, Andreas Backman, Pellas två söner samt Andreas dotter. GÖR: Pella är inredningsstylist och bloggar på My Home. BOR: I villa på 110 kvadrat i Viksberg utanför Södertälje. INSTAGRAM: @pellahedeby BLOGG: Stilinspiration.myhome.aftonbladet.se

 

Hemma hos Pella Myhome27
I sovrummet har Pella en trave med rekvisita och överst på högen en reklamaffisch från H&M. Påslakan från Beach House och pläden är en Annah Of Sweden.
Hemma hos Pella Myhome25
Bonusdottern Filippas rum med road trip-fyndad skrivbordslampa, skrivbordet och pallen saknar också märke. Sminklåda Nomess Copenhagens ”Balsabox personal”.
Hemma hos Pella Myhome26
I sovrummet har Pella ett sängbord från Lily & Oscar. Lampan är en Ikea ”Aröd” som är spraymålad i svart. Vid skrivbordet står också en Tolix T14-stol.
Hemma hos Pella Myhome18
Stege från Menu som avlastningyta. I fotänden på sängen kan man också ana tidningshyllan, som är byggd i dörröppningen till det som tidigare var en klädkammare.
Hemma hos Pella Myhome06
Pella har låtit bygga en supermakt platsbyggd våningsäng till sina söner. Så bygger du sängen – klicka här!
Hemma hos Pella Myhome12
På trädäcket står Pellas DYI-bord, gjort av lastpallar. DIY-tips! Så gör du bordet själv – klicka här

Hemma hos Pella Myhome11
Hemma hos Pella Myhome01
I badrummet står ett Domo Design rullbord. Handdukar från Craft Collective och själva möbeln är från Aspen.

 

LÄS MER: Kika in i bloggaren Cecilia Blankens snygga villa i Los Angeles

 

RÄDD ATT MISSA NÅGOT? Anmäl dig till My Homes nyhetsbrev HÄR.