My home / Inspiration / Hemma hos / Kika in i...
Helens trädgård har både en härlig pool att svalka sig i och fantastiska växter. Kyssbänken runt körsbärsträdet snickrade Roger åt Helen i morsdagspresent för några år sedan. Därifrån kan man njuta av de fina pionerna.

Kika in i Helens magiska trädgård med pool

I den härliga grönskande trädgården hos Helen och Roger i Sundsvall finns plats för odling, avkoppling och svalkande bad. Häng med på en rundvandring på tomten!

Av: Åsa Langefors Foto: Monika Norrby

I Helen och Roger Lodins trädgård i Sundsvall upptäcker man ständigt nya saker, vinklar, och växter. Vackra helheter kombineras med detaljer som fångar uppmärksamheten vid andra och tredje rundan. Där man först har fokus på de inbjudande vilstolarna vid dammen, upptäcker man vid nästa sväng växterna intill. Ser man under första rundan den vackra örtagården, inser man nästa gång att man missade kantstenarna som Helen gjutit själv.
I trädgården finns flera sittplatser, för vila såväl som för måltider. Den stora matplatsen vid poolen, vilodelen intill dammen och i skuggan vid köksträdgården kan man slå sig ner och spela fia på ”fiaträdgårdsbordet”, gjort av en betongplatta utformad som ett fiaspel, och ett underrede till en gammal symaskin. Vid sidan av trädgårdsintresset är Helen också en passionerad betonggjutare.
– Själv sitter jag inte särskilt mycket. Jag har jämt en massa projekt på gång och här finns alltid att göra, säger hon. Trädgårdspysslet är avkoppling för mig.  Som tur är har hon nästan 2 000 kvadrat-meter tomt att få utlopp för sin kreativitet på. Hälften utgörs av ”praktträdgården” uppe vid huset, med blommor, rabatter, sittplatser, damm och pool. Resten får väl sägas tillhöra resten av familjen.
– Jag kan inte lägga beslag på hela ytan själv, säger hon. Det bor ju fler än jag här …

 

LÄS MER: Så bygger du en egen pool – stor guide

 

Fotbollsplan, golfgreen och lekyta behövs ett tag till. Men så snart sönernas fotbolls- och golfiver klingar av lär Helen gräva upp resterande gräsplan också. – När vi flyttade hit 1997 fanns här i princip ingenting. Jo en silvergran, det var allt, säger Helen. Första projektet var köksträdgården. Först för potatisodling, numera också för diverse grönsaker och örter.

När killarna vuxit ur sin sandlåda såg Helen möjligheten att byta ut denna mot en damm. Med tillhörande trädäck i halvskuggan. Här äter hon gärna sin sommarfrukost eller kopplar av med en kopp te i halvskuggan under segeltaket, invid vattenporlet.
– Det är min pappas favoritplats här i trädgården, skrattar Helen.  

 

LÄS MER: Så skapade familjen sin drömträdgård vid havet

 

 
Vilka bor här?

Helen och Roger Lodin med sönerna Joel och Jonatan. Gör: Helen är försäkringsrådgivare, Roger är projektledare. Bor: I Sundsvall zon 4. Yta: 1 790 kvm. Blogg: Helens blogg Gjuterian hittar du på Gjuterian.blogspot.se.

 

Drömträdgård01
”Trädgårdspysslet är avkoppling för mig”, säger Helen.
Drömträdgård04
Dammen anlades när sönerna vuxit från sin sandlåda. Grävningen utfördes med en liten grävmaskin — till hela grannskapets ungars stora förtjusning! ”Det satt en hel skock med barn här och tittade på och tyckte det var jättespännande”. Växterna är sorter som växer naturligt i Sundsvalls omgivningar, vilket ger en vild känsla åt dammen.
Drömträdgård02
Örtagården har fått en yin-yang dekoration. ”Plåtringen har jag fått från en ­plåtslagare. Sedan fyllde jag på med stenkross i svart och vitt.”
Drömträdgård16
Närmst huset har Helen och Roger byggt ett stort trädäck med en rejäl matplats. Segel­taket ger både skugga och lätt regnskydd.
Drömträdgård07
Uppdukat till fika.
Drömträdgård08
Rabatten bredvid dammen går i sköna, gröna toner från bland annat prydnadsgräs och funkia.
Drömträdgård06
Helen njuter av att kunna gå ut och klippa egna kryddor till matlagningen.
Drömträdgård10
Ståtliga riddarsporrar når upp till taket på ”vagn­förrådet”. ”Det byggde vi när minstingen skulle födas. Måste ju ha nånstans att ställa barvagnen”.
Drömträdgård11
Helen har fått mycket växter av vänner, bekanta och sin trädgårdsintresserade mamma.
Drömträdgård13
På trädäcket vid poolen, alldeles intill huset har familjen sin stora utematplats. Helen har dekorerat med egenhändigt sydda flaggor och ljuslyktor.
Drömträdgård14
Där poolen ligger nu hade Helen först anlagt en rosenpergola. ”Men killarna kom upp i en ålder där de föredrag ett dopp i poolen, före en vandring under rosorna”.
Drömträdgård17
Helen har nog den snyggaste torkhörnan man kan tänka sig. Långt från rangliga vindor och linor upphängda med lossnande knutar mellan äppelträden. En robust, rejäl hembyggd ställning, med ett härligt doftande schackrutig golv under.

 

Så gjorde Helen golvet:

1. Grävde bort grässvålen.
2. Lade på ett tunt lager sättsand.
3. Timjanrutorna grävdes och sanden blandades ut med bra jord innan plantering.
4. Vanliga, kvadratiska betongplattor från bygghandeln lades ut i så raka rader som möjligt mellan stolparna.
5. Övriga stenar lades ut och timjan planterades.    

 

LÄS MER: Fler bra trädgårdsartiklar hittar du här