My home / Inspiration / Hemma hos / Kika in i...
I bakgrunden syns en stor målning av Carl Fredrik Reuterswärd tillsammans med verk av Fredrik Wretman och hans son, Arvid Wretman. Möblerna har paret Wretman ärvt eller fått, den blå fåtöljen kommer till exempel ifrån Margarethas barndomshem.

Kika in i konstnärens kreativa våning

Konstnären Fredrik Wretman har tillsammans med sin hustru Margaretha skapat en personlig stil i sin vitmålade fyrarummare på Södermalm, där konsten står i centrum.
– Det är jättepraktiskt, jag kan vakna mitt i natten och gå upp till ateljén, berättar han för auktionssajten Barnebys.

Fotograf: Anne Nyblaeus Stylist: Anette Mörner

Sedan 25 år tillbaka bor Fredrik och hustrun Margaretha på Södermalm. Lägenheten, som vid den tiden var i stort behov av renovering, fick de syn på då de var på jakt efter något större. Paret Wretman lät måla både väggar och golv i vitt, satte in ett nytt kök och förvandlade den tidigare femrummaren till en fyra. De inredde med möbler som de fått eller ärvt och Fredrik målade dessa i sina favoritfärger blekgult och orange, något som gett en härlig mix av olika stilar och som bidragit till att hemmet upplevs som färgglatt.

Överallt i hemmet syns konst, skapad av Fredrik själv, hans son Arvid Wretman och verk som han har bytt till sig med andra konstnärer. Ett av de senaste verken i samlingen är en målning av Astrid Sylwan, men här finns även konstverk av bland andra Cecilia Edefalk, Thomas Olsson, Katarina Löfström och Peter Geschwind. Ett av Fredriks mest kända verk är buddhafiguren ”Goatrans”, föreställande Fredrik själv, skapad 1996.

 

b
Fredrik Wretman, son till restauranglegenden Tore Wretman och skådespelerskan Meg Westergren utbildade sig vid Gerlesborgsskolan (1972-75) och Kungliga Konsthögskolan (1980-85), där han även var professor liksom på Konstfack.
”Goatrans” finns i tre olika storlekar, Goa-, Mini- och Mikrotrans och är tillverkad i det skumgummi-liknande materialet polyuretanplast. På väggen syns även ett verk med en blå streckgubbe skapad av Dan Wiren.
Fredrik Wretmans skulpturer ”Looking for Alice fine” är tillverkade i brons respektive epoxi. Originalen, som är i större format, ställdes ut på Färgfabriken i Stockholm 2006.

 

– ”Goatrans” föreställer mig själv som mediterar. Historien bakom detta verk är rätt kul, jag och två andra konstnärer blev anlitade av Gävle kommun för att göra varsitt verk till Gävle Konstcentrum som skulle handla om Gävle. Det var inte det lättaste eftersom jag inte direkt har någon koppling till staden. Hur som helst, tiden gick och jag släppte tankarna på det där även om jag någonstans fortfarande hade det i bakhuvudet. Så en dag när jag satt framför tv:n visades ett konstprogram och jag kände direkt hur jag blev både trött och jävligt matt inför hur media alltid väljer att framställa och prata om konst. Jag riktigt kände hur det tog all min energi och hur jag tillslut bara satt där, blundade och kände hur jag liksom sög åt mig av det där. Då kom jag på att jag skulle gjuta av mig själv så som jag satt just där och då, i skumgummi likt en disktrasa som suger åt sig. En videokamera fick flyta på en liten frigolitflotte på Gavleån genom Gävle, som sedan projicerades på skulpturen som då tycktes göra resan på vattnet.

Från början arbetade Fredrik i hemmet, men för 15 år sedan fick han möjlighet att köpa loss en del av vinden som han lät göra om till ateljé. Från köket går nu en trappa upp till ateljén vilket underlättat för Fredrik att kunna arbeta när som helst på dygnet.

– Det är jättepraktiskt, jag kan vakna mitt i natten och gå upp till ateljén om jag kommer på att det är något jag vill göra och sen kan jag gå hem igen när jag vill. Jag ser, till skillnad mot många andra konstnärer, inte min verksamhet som ett jobb utan gör det jag vill – när jag vill.

Hur skulle du själv beskriva ditt konstnärsskap?
– Det är ett slags medvetslöst agerande som sker utan jag märker det och det mesta som sker gör jag spontant och instinktivt. För mig handlar det mycket om att lita till min egen intuition där jag leker mig fram och konsten blir då ett slags resultat av den här leken. Genom konsten öppnas ofta dörrar upp till en ny värld där man lär sig se saker på andra sätt, vilket blir en språngbräda till något nytt.

 

Hela reportaget  med fler bilder hittar du på Barnebys