My home / Inspiration / Hemma hos / ”Kika in i...
Det är väl bättre att huset används än står som en museipjäs på tomten, säger Isabelle McAllister. Sagt och gjort – nu står den nya bastun där, full av charm!

”Kika in i min hemliga bastu!”

Oanvänt och tomt eller älskat och använt? Valet var inte svårt när inredaren Isabelle McAllister moderniserade sitt 1800-talshärbre.

Av: Isabelle McAllister

Varför en bastu?

”Det gamla härbret har stått orört och tomt på gårdsplanen i över trettio år. Vackert och i perfekt skick men sorgligt nog outnyttjat. Jag och min man Erik bestämde oss för att göra om härbret till en efterlängtad bastu med extra sovutrymme på övervåningen. Redan tidigt kom idén om att sätta in stora moderna glaspartier, inte bara för att få in ljuset men också för att få njuta av den vackra utsikten in mot skogen.

Vissa kan tycka att det är ett helgerån att göra på det här sättet men jag anser att genom att just bryta den gamla stilen radikalt så tillförs något till byggnaden. Och det är väl bättre att huset används än att det står som en museipjäs på tomten? Nu kan vi njuta av det gamla hantverket på alla sätt och vis. Plötsligt ser man de 25 centimeter breda handhyvlade golvplankorna och kan beundra att allt är väldigt rakt fast det var så länge sedan det byggdes.

En av de första sakerna vi behövde tänka på var husets bärighet. Hur mycket fönster tål egentligen en gavel utan att trilla ihop? Man brukar räkna med 50 centimeter från knuten och från där tak möter vägg och minst två stockar på höjd mellan öppningar. För säkerhets skull så murade vi också upp en extra stenpelare mitt under gaveln för att den inte skulle säcka ihop.

Fönster kan vara en dyr affär men jag lyckades hitta tre stycken jättefönster på Blocket. Att jag fick frakta dem 15 mil gjorde inte så mycket för det kostade ändå mindre än en fjärdedel av nypriset. Tanken var att ha ett stort fönster på övervåningen precis som det blev och sen ha ett stort fönster i bastun samt en altandörr som också skulle släppa in mer ljus. Men på Blocket fick jag tre stora fönster för samma pris och det var då tanken föddes att sätta in ytterligare ett stort fönster i bakkant av bastun som då vetter in mot rummet. Det hela ger ett väldigt häftigt djup genom hela byggnaden.”

Isabelle-McAllister-bastu15200 år gamla golvplankor med patina. Kan det bli häftigare än så här?

Mina 4 bästa bastutips:

 

1. El- eller vedaggregat?

Eftersom vårt är ett timmerhus som håller värmen länge men också värms upp långsamt på vintern så rekommenderades det inte att sätta in ett elaggregat. Av samma anledning är det också bra att ha ett aggregat som klarar fler kubik än vad bastun rymmer. Så vår bastu är på cirka 10 kubik men aggregatet klarar att värma 20 kubik.

2. Säkerhet

Det är viktigt att tänka på säkerhetsavståndet mellan aggregat och brännbart material. Normalt sett är det 50 centimeter men det finns flera vägar att gå för att minska detta avstånd. Man kan använda plåtar eller skivor för att göra säkerhetsavståndet mindre. Olika aggregat kräver också olika avstånd. Vi lyckades komma ner till cirka 15 centimeter bakom aggregatet och 30 centimeter på sidorna mellan kaminen och brännbart material eftersom det aggregat som vi valde hade de säkerhetsavstånden men också genom att använda en speciell mineralskiva, en så kallad fibercementskiva, som är värmetålig bakom kaminen. Den kan man i sin tur putsa med specialspackel för ändamålet. Skivorna är ganska dyra men enligt mig värda varenda krona. Om man vill så går det även att kakla på skivorna.

3. Skorsten

Underlättade vid slutbesiktningen. Alla kommuner har olika förhållningsregler så kolla med både sotare och byggnämnd före byggstart. I vissa fall så krävs en bygganmälan vid bastubygge och som i vårt fall, ändring av fasaden. Skorstenen och rökrören till en vedeldad bastu är nästan det dyraste av allt. Den ska gå upp över taknock och vara isolerad. Man kan ofta köpa ett helt paket från kamin och upp till själva skorstenen.

4. Ventilation

Det gäller ju också att se till att bastun har bra ventilation. Luften som kommer in i bastun ska helst komma in från bakom aggregatet nedtill. I vår bastu så låter vi luften komma in via de stora golvspringorna i golvet – underifrån. Så görs många basturum i Finland så vi fortsätter den traditionen. Diagonalt från aggregatet på väggen upp mot taken sitter utluftens ventil. Det funkar finfint!