My home / Inspiration / Hemma hos / Kika in i...

Kika in i underbara rockabillyhemmet

De bodde i Stockholm, men livet på landet med ett egenbyggt hus lockade. På gården där Johan växt upp fanns möjligheten. Nu har familjen Renck skapat ett personligt hem med det charmiga 50-talet som tydlig röd tråd.

Av: Jessica Holm Foto: Cecilia Möller Styling: Monica Stengraff

En rödlackerad bilfront som köksfläkt. Teakmöbler och mängder av loppisfynd. När man kommer hem till Sofia, Johan och deras barn Ingemar och Astrid går det inte att missa vilket årtionde deras hjärtan klappar extra mycket för.
– Egentligen började allt för många år sedan när Johan blev intresserad av gamla bilar. Vi upptäckte rockabilly-kulturen, 50-talet och allt roligt som det innebär med bra musik och snygg kläd- och inredningsdesign, säger Sofia.
Och Johans bilintresse bara växer och växer. Så mycket att familjen till och med byggt ett stort garage på två våningar för att han ska få plats med sina bilar.
– Här på landet kan vi förverkliga många av våra drömmar. När vi byggde huset 1999 hade vi många idéer som vi ville testa. Vi har ritat huset själva och byggt det av lösvirke, men använt många gamla detaljer, som dörrar och annat.

På Johans barndomsgård, som ligger mellan Mjölby och Boxholm, fick familjen möjlighet att bygga eget. De bodde då i Stockholm och åkte ner till Östergötland på helgerna för att bygga på sin dröm.
– Vi gjorde allt på en gång. Vi flyttade till huset så fort nedervåningen var klar och byggde klart övervåningen efterhand. Samtidigt startade jag mitt företag och vi fick två barn. Mycket på en gång! säger Sofia med ett skratt.
Något som både Johan och Sofia har inspirerats mycket av är dåtidens, och kanske i synnerhet 30–60-talets, hållbara tänk – då det lades stor vikt på både kvalitet och snygg och funktionell design.
– Vi köper även nyproducerade saker, men då får det gärna vara med bra kvalitet. Hellre få saker som håller i längden, förklarar Sofia.

De är båda kreativa själar, vilket syns i mer än inredningen. Bland annat ute i garaget där Johan meckar, sprutlackerar och formar gamla bilar på sitt eget sätt, gärna ombyggda 30-talsbilar, så kallade ”Hot Rods”. Sofia frilansar som designer och driver ett klädmärke tillsammans med en kompanjon som bor i Stockholm. Sofia jobbar ofta hemma, men åker även en del till lagerlokalen som hon placerade i närheten av hemmet då familjen flyttade ner till Östergötland. Att kombinera hennes frilansvardag med boendet på landet fungerar med andra ord bra. Paret har inte ångrat en sekund att de lämnade Stockholm för att bygga bo i lugnet på östgötaslätten.
– Att bo såhär med mycket yta passar oss perfekt. Det är livskvalitet och väldigt skönt att vara nära naturen och höra fågelkvitter i stället för storstadsbrus.
Även om familjen hunnit med en hel del under åren som de hittills levt med sitt hus har de fler projekt på gång.
– Badrummet på övervåningen är inte klart ännu, men det ligger i startgroparna, så snart! Vi tar en sak i taget. När man bor i hus blir man ju aldrig färdig, men det är också det som är tjusningen, säger Sofia.

 

Hemma hos rockabilly13
Familjen Renck uppfyllde sin dröm — de byggde ett eget hus på landet. Rockabillystilen går som en röd tråd genom deras liv. Blandat med lite lantlig charm!

 

Hemma hos rockabilly33
Fåtöljen är från Johans barndomshem, men paret har klätt om den. Radion, som fungerar, fick familjen av några vänner som tog över sina farföräldrars orörda hus.

 

Hemma hos rockabilly08
Familjen flyttade från stan till landet.

 

Hemma hos rockabilly14
Sofia och Johan har själva byggt matbordet i köket. Eftersom det är runt rymmer det så många som 12 till 14 personer. Stolarna och lampan är köpta på en loppis i Rättvik — så även kryddhyllan i plast och teak. Under står ett sideboard i teak där familjen förvarar porslin och uppläggningsfat.

 

Hemma hos rockabilly17
Hemmet är fullt av fina gamla prylar.

 

Hemma hos rockabilly20
Den gamla kylen av märket Bosch har familjen köpt på Byggfabriken utanför Linköping och lackerat om i rött. Nu används den som barskåp!

 

Hemma hos rockabilly10
Den coola bilfronten från en gammal Saab hittade Johan i en hage i närheten av huset. Han lackerade den röd och byggde om den till fläktkåpa.

 

Hemma hos rockabilly24
Trappräcket är gjort av stålbalkar och vajrar. ”Vi ville ha ett räcke som släpper igenom mycket ljus och kom på denna idé. Zickzack-mönstret påminner om den tidsepok vi gillar”, säger Sofia.

 

Hemma hos rockabilly30
Det runda fönstret ger fint ljusinsläpp på övervåningen. Familjen har ett på baksidan och ett på framsidan av huset.

 

Hemma hos rockabilly35
Sofia och Johan köpte sina sängar på Blocket, de stod tidigare på ett hotell. Sofia tror att de är tillverkade på 30-talet.

 

Hemma hos rockabilly38
Plåttavlan på väggen är köpt på ”Viva Las Vegas”, klassisk rockabillyfestival i Las Vegas. Hamburgerkillen köpte Johan på en resa till Saltöknen i USA 2013.

 

Hemma hos rockabilly40
På Johans kontor står en tv från 50–60-talet. Den rundade foten är ditmonterad, men hörde egentligen till någon annan pryl.

 

Hemma hos rockabilly01
Skrivbordet har paret fått av en vän som gått bort. ”Det känns fint att man tänker mycket på honom när man ser det”, säger de.