My home / Inspiration / Hemma hos / Spana in kitschfebern...
Stans kitschigaste hem? Grafiska formgivaren Erica kände att hon ville ha färg och liv i sitt hem – och gick all in!

Spana in kitschfebern hos Erica!

Grafiska formgivaren Erica klär sig alltid i svart och har tidigare bara bott i stilrent inredda hem. Men när det var dags att inreda den nya lägenheten kom inspirationen från en färgstark tatuerarstudio och en kitschig holländare.

Av: Fanny Wikander. Foto: Henrik Brunnsgård.

För två vintrar sedan hjälpte Erica Peterson sin kompis Klara att renovera hennes tatueringsstudio, Speakeasy Tattoo Parlour. Hon blev så inspirerad av det rosa golvet, de gröna väggarna och de kitschiga detaljerna att hon beslutade sig för att göra något liknande i sin nyinköpta lägenhet. Etagelägenheten mitt på Södermalm i Stockholm består av ett stort öppet källarplan och en spiraltrappa som leder upp till vad som tidigare var en friliggande enrumslägenhet.
– Jag kände att jag ville ha färg och liv i mitt hem och inspirerades också av det holländska märket Pip Studio, berättar Erica.

Pip Studios signaturmönster är rött nertill och rosa upptill och med logotypen i guld och ljusblått i mitten. Därför blev Ericas golv rött, väggarna rosa och detaljerna i guld och ljusblått. Övervåningen, den gamla ettan, är Miamiinspirerad med rosa och turkost.
– Gäster som hälsar på brukar bli ganska chockade eftersom jag alltid klär mig i svart och så öppnar de dörren hem till mig och möts av så mycket färg. Första reaktionen brukar bli ett ”Oj” följt av tystnad och sedan blir det ett ”Gud va coolt!”. En av mina kompisar kallar mitt hem för Narnia och många brukar säga att de önskar att de kunde göra likadant i sina hem, berättar Erica.

För några år sedan värvade Ericas tatuerare henne till Royal Swedish Roller Derby och Erica tävlade i ett år i den kaxiga sporten som utförs på rullskidskor på en oval inomhusbana. Just nu har hon dock tagit en paus från spelandet. Ett annat av Ericas intressen är att pimpa gökur och stora och små varianter hittas på väggarna i hela hennes hem.
– Jag letar reda på trasiga gökur, lagar, adderar detaljer, målar och så dekorerar jag dem, berättar Erica.

Trots att hemmet berättar annorlunda, gillar hon även omålade ytor.
– Min smak är antingen kitsch eller industri med inslag av 60-tal. De två är svåra att kombinera men om jag hade haft ett större hem skulle jag ha större delen av det i industriell stil och mysigare delar som sovrummet i kitsch. Mitt nästa inredningsprojekt kommer att bli minimalistiskt med plywood, betong och vitt.

 

 


Vem bor här?

Namn: Erica Peterson. Ålder: 30 år. Jobbar som: Grafisk formgivare. Bor: Södermalm i Stockholm. Lägenheten: Etage med stor källarvåning och sovrum på övre våningen. Storlek på lägenheten: 71 kvm.

 

Fem snabba om Ericas hem

Vad spelas mest för musik i din lägenhet?
– Indieelectro och house.
Om du bodde i ett annat land skulle det vara?
– Då skulle jag bo i Melbourne i Australien, där jag har bott i 12 år.
Vad ser du helst på tv?
– Science fiction-serier.
Detta kommer aldrig över tröskeln hos dig?
– Inspirerande ord i form av väggdekaler eller träbokstäver.
Vad lagar du för mat när du ska imponera?
– Boeuf Bourguignon.
Vilken är din favoritbutik i Stockholm?
– Room.

 

Sugen på Ericas färger?

Väggarna på källarvåningen:
Beckers NCS S 0540-R30B (Bauhaus)
Väggarna på övervåningen:
AD 1 Vildros (Bauhaus)
Överskåpen i köket, trappa, golvet på övervåningen:
NCS S 1050-B50G
Toalettdörren:
Beckers NCS S 0540-B (Bauhaus)
Golvet på källarvåningen:
NCS S 1080-R (Bauhaus)
Rör, element och kylskåp:
Alcro Metall Dekorfärg Guld (Wirströms)
Fönsterlister:
Montana Gold sprayfärg Gold Chrome (Highlights.nu)