My home / Inspiration / Hemma hos / Kolla in i...
Visste du att Sofias brudklänning skapades här inne i Ida Sjöstedts ateljé?Foto: Mia Carlsson, Aftonbladet

Kolla in i Ida Sjöstedts fantastiska ateljé!

Hon älskar spets, tyll och vackra saker och är kvinnan bakom prinsessan Sofias omtalade brudklänning. My Home fick kika in i modedesignern Ida Sjöstedts ateljé i Stockholm – häng med in! 


Av: Mirja Ljunggren Foto: Mia Carlsson

Vad händer i din ateljé?
– Det är här jag designar, vi ritar mönster, tar fram toiler (arbetsprover, reds anm) och planerar produktionen för kollektionerna. Vi tar även emot privatkunder på konsultationer och fittings och det är här vi syr upp alla coutureklänningar. Dessutom sköter vi vår webbshop och allt administrativt arbete härifrån.

Hur har du tänkt med inredningen?
– Det viktigaste är att ha en funktionell arbetsplats. Showroom-delen har vi försökt hålla så enkel som möjligt med en fin soffa, ett litet bord i gustaviansk stil med plats för måttband, nålar och liknande samt en fin spegel. Tanken är att inredningen ska matcha coutureklänningarna som går främst i vitt, pudertoner och silver. Mitt kontor är kombinerat med köket och i själva ateljén har vi alla tyger, tillskärarbord, pressbord och symaskiner.

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?
– Jag älskar vackra saker men är inte besatt av inredning och prylar. Hemma har jag en ganska neutral stil, men ateljén ska spegla varumärket Ida Sjöstedt, så här har jag valt en mer feminin, romantisk stil. Jag har medvetet valt att mixa gustaviansk stil med modernare inslag för att få en balans i inredningen. Det ska kännas ljust, fräscht och harmoniskt.

 

Ida Sjöstedt startade sitt eget märke 2001, och 2011 lanserades Ida Sjöstedt couture med handgjorda, måttbeställda kläder, främst klänningar och brudklänningar. Hennes ateljé ligger i Hornstull på Södermalm i Stockholm. Lokalen på 70 kvadratmeter rymmer showroom, kontor och ateljé.

 

”Soffan köpte jag av en makeup-artist som jag delade kontor med för några år sedan. Det är här vi tar emot alla privatkunder för första konsultationer då de får testa våra provklänningar, och det är även här vi gör fittings av klänningar under arbete”.

 

”Tygrullarna tar upp flera väggar i själva ateljén och blir därför en ständigt skiftande del av inredningen. Vi kan tyvärr inte visa upp klänningar som är under arbete till privata kunder, och inte heller den kommande kollektionen som ska visas på modeveckan i augusti”.

 

 

Vad kommer aldrig över tröskeln in i ateljén?
– Heltäckningsmatta, främst för att det skulle vara så extremt opraktiskt.

Vad är speciellt för din design?
– Min design är feminin med en lekfull twist. Jag älskar att leka med olika lager av transparens och det är väl därför spets och tyll ligger mig så varmt om hjärtat. Min stil blev en gång beskriven som ”smakfull kitsch” vilket jag tycker är rätt bra, det måste alltid finnas en balans och det ska vara vackert för ögat i första hand. Sedan är det också superviktigt att mina kläder känns lätta och behagliga att ha på sig. Man ska kunna ha roligt i en Ida Sjöstedt-klänning.

Vad kostar en Ida Sjöstedt couture-klänning?
– Priserna börjar från ca 10 000 kronor och sedan går det uppåt beroende på modell, material och så vidare.

Hur och när väcktes ditt intresse för mode och design?
– Det har funnits så länge jag kan minnas, sedan jag var barn. Min mormor sydde mycket som ung och jag fick tyger från henne så jag kunde sy mina egna Barbiekläder. I elvaårsåldern började jag designa och sy mina egna kläder. På 80-talet var inte mode så stort i Sverige som det är nu och det fanns inget internet, så jag slukade allt jag kom över i modeväg – typ Modejournalen på SVT som gick två gånger om året, den tecknade annonssidan ”Shoppingronden” i Svenska Dagbladet och glamourösa tv-serier som Dallas.

Var hittar du inspiration när du skapar?
– Jag börjar oftast med tygerna därefter gör jag bildresearch och skapar en moodboard för att fånga känslan i kollektionen. Det är ofta från populärkultur och film och till exempel Sofia Coppola, David Lynch och Walt Disney är återkommande inspirationskällor.

Berätta om dina kommande kollektioner!
– Vårkollektionen för 2016 är fortfarande hemlig, men i höstkollektionen blir det mycket paljetter, materialmixar med mönstrad fuskpäls och en feminin silhuett med referenser från 70- såväl som 80-talsglamour.

 

 

Det här är Ida Sjöstedt

Namn: Ida Sjöstedt. Ålder: 39. Bor: Stockholm. Gör: Modedesigner. Aktuell: Öppnar Stockholms modevecka på Berns den 24 augusti med nya vårkollektionen för 2016. Hemsida: www.idasjostedt.com Instagram: idasjostedt Twitter: ida_sjostedt

 

 

”Det gustavianska bordet är också från en antikaffär och stolarna är från Ikea. Jag tyckte om mixen av rokoko och modernt. Köksskåpet är från Ikea och står här av enbart praktiska skäl. Vi har micro, porslin och köksgrejer där”.

 

Myhome.seIda Sjöstedt.Foto: Mia Carlsson
”Det är här vid köksbordet jag oftast sitter då jag ritar och designar, jobbar på datorn eller har möten. Porslinsfigurinen är ett original från 1700-talet som min pappa gav mig i födelsedagspresent för ett par år sedan. Jag älskade såna figuriner som liten, men tyckte nu att den passade klockrent här på jobbet”, säger Ida Sjöstedt.

 

”En paljettklänning från vårkollektionen som finns ute nu. Provdockan köpte jag för länge sedan från min gamla gymnasieskola och den använder vi nästan dagligen i arbetet”.

 

”Den lilla byrån hittade jag i en antikaffär på Roslagsgatan. I den har vi måttband, nålar, underklänningar och sånt vi kan behöva vid provningar. Skorna har vi för att kunderna ska kunna testa våra provklänningar med en klack”.

 

”Modetidningar och böcker fungerar som inspiration. Böckerna är främst foto- och designböcker. Tidningsfavoriterna är Lula magazine och franska Vogue”.

 

”Lampan hittade jag på second hand i Högdalen. Den är lite kitschig men jag tycker den är fantastisk”.

 

”Vår provkollektion av coutureklänningarna. Det är främst brudklänningar som sys upp, men även till galor, baler eller större fester. Alla klänningar sys upp i ateljén”.

 

Myhome.seIda Sjöstedt.Foto: Mia Carlsson
”Tekopparna är från Lovisa Burfitt – en annan svensk designer. Jag älskar hennes illustrationer. Själv är jag mer en kaffedrickare, men de andra tjejerna här är inbitna tédrickare”.

 

 

 

 

 

 

 

Ida Sjöstedts tre brudklänningstips

 

1. Behåll din egen stil

Det är viktigt att inte känna sig utklädd. Det är speciellt nog att klä sig i hellångt och vitt, så gå på magkänsla när du väljer klänning och lyssna inte för mycket på andras åsikter.

Tänk bekvämlighet

Jag tycker det är viktigt att man kan äta en trerättersmiddag och dansa i sin brudklänning utan problem. Något som inte alltid verkar vara en självklarhet.

Välj att måttbeställa

Om du någon gång i livet ska sy upp en klänning efter personliga mått så är det din brudklänning. Det är en fantastisk känsla att få något som sitter perfekt och en möjlighet att även få en inblick i hur ett plagg växer fram.

LÄS MER: Du har väl inte missat My Homes shop, med över 80 000 inredningsprodukter? Kolla in här!