My home / Inspiration / Hemma hos / Kolla in i...
Paret Unger bor i en vacker skånelänga från 1700-talet på Österlen.Foto: Anne Nyblaeus

Kolla in i keramikerns vackra skånelänga

Sedan femton år tillbaka bor Pelle och Charlotta Unger i en skånelänga från 1700-talet på Österlen.
– Vi vill att det ska vara ett levande hem med mycket färg och mönster, berättar Charlotta för auktionssajten Barnebys.

Foto: Anne Nyblaeus

Charlotta Unger är i grund och botten keramiker, men arbetar även som konstnär och designer av fårskinnskläder. Hennes galleri och butik ligger i nära anslutning till hemmet. Pelle driver ”Pelle Unger Galleri” som framförallt visar fotokonst, och som bland annat har ställt ut Christer Strömholm, Anders Petersén, Helmut Newton och Jacob Felländer. Att hemmet har påverkats av dessa båda färgstarka personer råder det ingen tvekan om.

Beskriv ert hem!
– Vi vill att det ska vara ett levande hem med mycket färg och mönster och där allting får användas i den bemärkelsen att det till exempel inte spelar någon roll om hundarna ligger i soffan. Skulle jag beskriva vårt hem med tre ord skulle jag säga att det är charmigt, bohemiskt och färgstarkt.

Vad inspireras du av när det kommer till inredning?
– I mitt arbete som konstnär och keramiker arbetade jag tidigare i vitt, guld och silver men kom sedan att allt mer övergå till att använda mycket färg och mönster, vilket jag tror avspeglar sig även i hemmet. Jag är helt enkelt inte rädd för att blanda starka kulörer som rött, orange och lila eller att lägga olika mönster på varandra så som vi gjort med mattorna i vardagsrummet, säger Charlotta. 

Varifrån kommer inredningen?
– Hemmet består av många äldre antikviteter, som mestadels är arvegods men som vi har blandat upp med moderna möbler och samtida konstverk. Det vackra kaklet ovanför spisen är ursprungligen ett franskt golvkakel som vi har satt upp på väggen. På väggarna har vi mycket fotokonst som min man Pelle har fått i sitt arbete som gallerist inom fotokonst, och i dag är det främst 1960-70-tals fotografier som sitter på väggarna ofta med temat Rock. Den blå torson är gjord av Yves Klein och pinn-träskulpturen är gjord av en New York-baserad konstnär vid namn Cordy Ryman.

Vilket är ditt favoritföremål?
– Åh, jag är väldigt hemkär av mig och skulle helst vilja välja allt! Får jag bara välja en sak så blir det nog ändå en Bergere, vilket är en gustaviansk fåtölj i guld och sammet som är väldigt skön att sitta i. Jag tycker också mycket om vår Elefantstol, som kommer ifrån Indien och ursprungligen har fungerat som en sadel att sitta i då man rider elefant.

 

Hemma hos Charlotta Unger Österlen001
Vardagsrummet är färgglatt inrett. I vänster hörn syns elefantstolen, vilken kommer ifrån Indien och som är ett av Charlottas favoritföremål.
Hemma hos Charlotta Unger Österlen005
Pelle & Charlotta Unger.
Hemma hos Charlotta Unger Österlen002
Köket har ett väldigt vackert kakel.
Hemma hos Charlotta Unger Österlen003
Runt om i hemmet hänger vacker fotokonst, något som ligger paret varmt om hjärtat. Inte minst eftersom Pelle driver ett galleri inriktat mot just fotokonst.

För fler bilder och hela reportaget – kolla in på Barnebys

 

 

LÄS MER: Kolla in My Homes underbara lantliga Hemma hos-reportage här