My home / Inspiration / Hemma hos / Konstnären Karolina Palmér:...

Konstnären Karolina Palmér: ”Vi behöver färg omkring oss”

Färgglatt, fartigt och hemtrevligt. Hos familjen Palmér i Kungsbacka står färg och form högt i kurs. Mamma Karolina, som är konstnär, har sett till att spetsa hemmets ljusa bas med pigga detaljer och tavlor.

Av: Petra Kjellström Foto: Frida Ekman

Ett stenkast från tågstationen ligger familjen Palmérs gula tjugotalsvilla. Just i dag lyser solen starkt och villan ser ut som hämtad ur en sagobok. När Karolina Palmér släpper in oss möts vi av väldoftande nybryggt kaffe och flödande solljus. Golven i det gamla trähuset knarrar inbjudande och känslan är faktiskt nästan den av att befinna sig just i ett gammalt sagohus.
– Min make Anders och jag har alltid varit förtjusta i tjugotalshus och velat bo i ett, så när vi hittade det här var det kärlek vid första ögonkastet, säger Karolina och ler.

Hemmet vilar på en ljus bas, men Karolina har valt att ha många av väggarna i olika gråa nyanser och satsat på mycket färg i detaljer och väggkonst.
– Jag har alltid gillat färg och tror verkligen människor behöver färg omkring sig. Många lämnar väggarna vita i sina hem, kanske bara för att de glömmer, men jag tycker om att ha tavlor och färg uppe, säger hon.

När farmor kommer hem med barnen Jakob och Olivia blir det plötsligt full fart i den gula villan. Jakob sätter sig på sin lilla nyckelpige-träbil och kör glad runt i vardagsrummet, ända tills mamma lyckas fånga in honom för ett foto, alldeles intill en röd lampa som är en av hemmets allra käraste inredningsdetaljer.
– Lampan med den röda skärmen köpte jag när jag var runt 20 år och den har stått i alla hem jag bott i sedan dess.
Inredningen är en blandning av sådant familjen ärvt eller fyndat på loppisar och designklassiker. Karolina delar med sig av en lärdom hon kommit till efter att ha inrett hemmet, den att det alltid är värt att satsa på kvalitet framför lågt pris och kvantitet.
– På lång sikt är alltid kvalitet och hållbarhet att föredra. Vänta hellre med att köpa saker tills du hittar något du verkligen vill ha, säger hon.

Husets källarvåning fungerar som ateljé. Här tillbringar Karolina, som arbetar som konstnär, många timmar varje dag och trivs som fisken i vattnet. Hon berättar att ibland när hon målar sitter Olivia eller Jakob bredvid och skapar sina egna alster. Det gör henne extra glad, då hon minns när hon som ung kom på att man kan leva på sin hobby och tjäna pengar på att måla.
– Jag älskar att måla. Det är en härlig känsla när någon tycker om en av mina tavlor. Jag har fått höra att de ger en ”feel good”-känsla, säger Karolina.
Ett hem är för de allra flesta ett projekt under utveckling. Familjen Palmérs nästa stora projekt är en glasveranda utanför köket. Den ska de bland annat tillverka av gamla fönster.
– Det kommer bli så härligt att sitta där och äta långa middagar eller bara njuta. Det ser vi verkligen fram emot, säger Karolina.

 

Vilka bor här?

Namn: Karolina Palmér. Ålder: 37. Bor: Östra villastan, Kungsbacka. Familj: Maken Anders, 41, och barnen Olivia, 5, och Jakob, nästan 3. Bostaden: Villa på 120 kvadrat plus källare på 70 kvadrat. Byggår: 1926. Gör: Konstnär. Karolina driver konst i Kungsbacka AB och verksamhetsledare på föreningen Framtidsfrön i Väst. Med start 22 februari ställer Karolina ut på Nääs fabriker utanför Göteborg. Instagram: Karolinakonst Hemsida: Kpalmer.se

 

Hemma hos08
Konstnären Karolina Palmér i sitt kök.
Hemma hos09
Sovrummets ena vägg är klädd i tapet av Josef Frank, pall köpt second hand med nytt tyg och golvspegel från Annorlunda möbler.
Hemma hos18Stilrent i köket. Köksstolar köpta på Erikshjälpen, köksbord köpt på blocket, Taklampa Ikea och bricka “Lycka” Dixie design av Karolina.
Hemma hos10
Familjens hus påminner om ett sagohus och är byggt 1926.
Hemma hos16
Olivia i sitt sovrum. På väggen sitter planschen “Du är värdefull” av Karolina Palmér, som under förra året såldes till förmån för Barncancerfonden. Säng och sänghimmel, Ikea.
Hemma hos11
Ordning och reda i hallen. Hallmatta från Dixie, korg Åhléns och skohylla från Indiska.
Hemma hos12
Matsalen flödar av ljus. Vitrinskåpet är köpt på blocket, matsalsbord och stolar från Mio, taklampa från Secto design och på golvet ligger en äkta matta köpt på auktion.
Hemma hos13
Hallen är stor och ljus. Hallbänk från Bruka design och på väggen hänger foton på familj och släkt.
Hemma hos19
På ett bord ligger små skisser av Karolina framme.
Hemma hos15
Gammalt spelbord ärvt av Karolinas farmor och farfar, Image Toys racerbil, blad från Svenskt tenn och ljusstakar från Georg Jensen.
Hemma hos14
”Många lämnar väggarna vita i sina hem, kanske bara för att de glömmer, men jag tycker om att ha tavlor och färg uppe”, säger Katarina.