My home / Inspiration / Hemma hos / Konstnären renoverade gården...

Konstnären renoverade gården i 1600-talsstil

Kika in hemma hos konstnären Ove Pihl, som bor i en vacker 1600-talsgård i Södermanland.
– Det var kärlek vid första ögonkastet för mig, berättar Ove för auktionssajten Barnebys.

Foto: Anne Nyblaeus

Ove Pihl startade under 1970/80-talet reklambyrån Falk & Pihl, vilken kom att bli en av Sveriges mest framgångsrika reklambyråer. Utöver det har han grundat två bokförlag, Atlantis och Page One Publishing. I dag arbetar han som konstnär och har sin ateljé i en prästgård på den sörmländska landsbygden. Tillsammans med sin hustru Birgitta Örne Pihl har han låtit återställa 1600-talsgården till dess ursprungliga stil, allt i enlighet med äldre tiders hantverkstraditioner.

Du har tidigare arbetat på reklambyrå och bokförlag, men nu som konstnär. Hur kom du in på det?
– Jag är utbildad på Beckmans designhögskola samt på School of Visual Arts i New York och har alltså en konstnärlig utbildning och bakgrund. I mitt yrkesliv har jag dock använt den i ett mer kommersiellt syfte, och det är först under de senaste sex-sju åren som jag har haft möjlighet att på heltid ägna mig åt måleriet. För att bli riktigt duktig som konstnär och behärska måleriet krävs övning, vilket jag nu har tid till att utveckla.

Hur bär du dig åt då du målar?
– Det kan ibland gå veckor då jag funderar över mitt nästa motiv. När jag väl går in i ateljén känner jag mig full av självsäkerhet och har en tydlig bild över resultatet. När jag sedan börjar måla går det till en början skrämmande dåligt och inget stämmer riktigt med min ursprungliga tanke. Efter en paus börjar jag om och får tillbaka den ursprungliga känslan av att jag trots allt kommer klara av det. När målningen så småningom är klar kan jag efteråt titta tillbaka på resultatet och undra vem som hållit i penseln.

Var hämtar du din inspiration till måleriet?
– Ateljén har jag i det gamla bykhuset här på gården. Mina motiv utgår ifrån det sörmländska landskapet jag har omkring mig, med horisonten, den stora himlen och molnformationerna. Det är naturen som utgör projektionsytan för de idéer och föreställningar jag har.

Berätta mer om gården, hur länge har ni haft den?
– Jag och min hustru Birgitta hyrde under många år ett torp i Sörmland, men så en dag fick vi syn på annonsen för denna gård och åkte dit. Jag måste säga att det var kärlek vid första ögonkastet för mig. I dag bor jag här permanent och trivs mycket bra med det. Jag är i grund och botten en storstadsmänniska som tidigare alltid har bott i Stockholm och New York, så visst händer det att jag ibland undrade över hur jag hamnade här ute på landsbygden.  Det tog oss sedan två år att renovera och restaurera gården till att få dess ursprungliga 1600-1700-tals prägel. Det var viktigt att detta skedde på rätt sätt och enligt äldre tiders regler och byggnadsteknik.

Var det även 1600 talet som inspirerade er i interiören?
– Det var viktigt för både mig och min fru att ta ansvar för det historiska arvet och att renovera huset enligt klassiska hantverkstraditioner. Vi har dels använt oss av linoljefärg och blandat färgerna på plats enligt det gamla sättet att skapa färg, samt använt lin mellan stockarna i huset. Vi har även försökt inreda på ett sätt som bevarar husets atmosfär, samtidigt som vi självklart tagit hänsyn till oss själva och att vi ska trivas att bo där. Allt är toppmodernt fast liksom ”gömt”, och jag tycker att vi har hittat en bra mix mellan gammalt och nytt.

Var handlar ni er inredning?
– Vi köper inredningen på bland annat loppmarknader och på auktioner. Det är inget demonstrativt att köpa tidsenliga möbler utan handlar mer om att vi trivs med det och vi tycker båda att dessa möbler är vackra. Min hustru Birgitta Öhrne Pihl är dessutom en mycket duktig inredningsdesigner, så hon kan sånt här!

 

Hemma hos Ove Pihl002
Paret har i inredningen eftersträvat att bevara det historiska arvet och försökt inreda på ett sätt som bevarar husets atmosfär.
Hemma hos Ove Pihl005
Ove startade under 1970/80-talet reklambyrån Falk & Pihl, vilken kom att bli en av Sveriges mest framgångsrika reklambyråer. I dag arbetar han som konstnär och har sin ateljé i en prästgård på den sörmländska landsbygden.
Hemma hos Ove Pihl003

 

Hemma hos Ove Pihl004
Bakom den vackra inredningen står även Birgitta Örne Pihl som till vardags arbetar som inredningsdesigner.

För fler bilder och hela reportaget – kolla in på Barnebys

 

 

LÄS MER: Kolla in mer lantlig inspiration från My Home här