My home / Inspiration / Hemma hos / Konstnärerna gjorde om...

Konstnärerna gjorde om ruinen på Gotland till sitt drömhem

Konstnärerna Gösta och Viveka Wallmark fann den gamla stenladan på Bläse på Gotland en sommar då de seglade runt ön. Här har paret nu skapat sitt drömhus med keramikverkstad till Viveka och målarateljé till Gösta.
– Det var viktigt att bevara ljuset, säger Gösta till auktionssajten Barnebys.

Foto: Anne Nyblaeus Stylist: Anette Mörner

 

Gösta, hur skulle du beskriva ert hem på Bläse på Gotland?
– Det var från början en ruin som jag och min fru Viveka upptäckte då vi seglade runt Gotland. Byggnaden mätte femtio meter, men det var bara de yttre väggarna som fanns kvar. På insidan var det helt tomt. Det inspirerade oss och öppnade även upp för möjligheten att skapa ett hem precis så som vi själva ville ha det. Huset är i dag utformat så att min ateljé vetter mot ena gaveln, därefter följer delen där vi bor, följt av Vivekas verkstad, garage och därefter en till bostad.

Var hämtar ni inspiration?
– Det var väl egentligen från allt man tidigare sett så som vackra interiörer, arkitektur och en slags samlad erfarenhet. Det var viktigt att bevara ljuset, men annars skulle jag beskriva vår stil som enkel men tidlöst där vi så att säga ”tager vad vi haver”.

 

 

Hemma hos Barnebys Myhome04 Hemma hos Barnebys Myhome01 Hemma hos Barnebys Myhome02 Hemma hos Barnebys Myhome03

För hela reportaget och fler bilder – kolla in på Barnebys

 

Vem är Gösta Wallmark?

Gösta är konstnär och bland annat känd för sina offentliga utsmyckningar i bland annat Hallonbergens tunnelbanestation samt i Garnisonen på Östermalm. Drygt fyrtio år har hunnit passera sedan verket ”Gul vägg” installerades i Gula Galleriet i Garnisonen, och sedan bara ett år tillbaka är han tillbaka med ett nytt verk i samma galleri. Utmaningen har legat i att hitta en klar linje mellan det nya och det gamla konstverket.

Hur gick tankarna när du skapade verket ”Gul vägg” i Garnisonen?
– Det var år 1972 på uppdrag av Statens konstråd, och jag ville skapa ett konstverk som tog sig an hela väggen i den passage som löpte som en gata genom byggnaden. Konstverket skapades i glasfiberarmerad väv och består av reliefer som monterats i en rörelse så att de olika elementen speglar sig i varandra. Jag hämtade inspiration från vindens och vågornas rörelser och vattenytans reflektioner.

Vad hade du för idéer inför det nya verket?
– I den passage där den gula väggen är installerad fanns tidigare ett kafé. När det försvann beställdes ett nytt konstverk, men denna gång av Vasakronan som tar hand om Garnisonen åt staten, för att kunna täcka upp tomrummet. Min tanke var då att skapa ett konstverk som skulle kunna fungera som en komplettering till den gula väggen precis intill. Jag har alltid haft ett stort intresse för matematik, vilket tagit sitt uttryck i de linjer och former som finns i såväl det äldre som det nyare konstverket. Tanken var att det nytillkomna verket skulle följa de regler som fanns i den större väggen för att på så vis få dem besläktade med varandra. Det var en svår men samtidigt utmanande uppgift. Jag skapade det nya verket av spegelglas, där tanken var att få linjer, streck och färgfläckar att ses i mellanrummet mellan dig (betraktaren) och din spegelbild. Konsten finns i rummet, i det illusoriska rummet. De formulerade linjerna möter de linjer som finns i den gula väggen och färgerna reflekterar de färger som finns i Garnisonens färgsystem.

Finns det någon skillnad i hur du tänker då du gör offentliga utsmyckningar jämfört med då du målar?
– Jag skulle vilja säga så här. När du arbetar i ateljé åt dig själv utvecklar du ditt eget språk. I offentliga uppdrag bekräftar du vad du kan, då beställaren har förväntningar på dig i förhållande till vad du tidigare har visat. Offentliga verk riskerar därför att bli konventionella – medan dina egna målningar blir mer äventyrliga. I offentliga verk utmanas du, och det finns samtidigt en risk att det inte ska bli så bra som det förväntas. Just den risken och utmaningen är min drivkraft.

 

Gösta Wallmarks konstverk finns att beskåda i Gula Galleriet i Garnisonen på Karlavägen 100 i Stockholm.