My home / Inspiration / Hemma hos / Kika in Sofia...
Familjen Källgrens kök må se designat ut men här lever en barnfamilj. Spills det köttfärssås så går allt att tvätta, alla möbler är klädda i avtagbara tyger.

Kika in Sofia Källgrens underbara kök

Sångerskan Sofia ­Källgrens hus i Ålsten är ett välkomnande hem där betydelsen av att umgås med sina nära går före allt. Köket är den plats familjen tillbringar sin mesta tid i.

Av: Frida Funemyr


Hur skulle du beskriva ditt kök?
– Jag är allergisk mot traditionella kök där den som lagar maten ofta blir isolerad från alla andra. Därför var min och min makes tanke att när vi nu ändå skulle renovera hela nedervåningen (tog ett halvår) ville vi skapa ett kök där alla kan hänga och umgås trots att man sysslar med olika saker. Här kan vår son Rasmus sitta och göra sina läxor medan jag lagar mat till exempel. Detta har varit ett projekt och det kändes lite som att det var nu eller aldrig. Köket är en dröm som jag och min man har gjort verklighet av. Jag måste plussa min man för det är han som varit med och designat hur det mesta ska vara. Sedan är det ju ett plus att vi råkar ha samma smak.

Hur mycket tid tillbringar du här?
– Vi reser ganska mycket i våra jobb, men så fort vi är hemma så är det i det här rummet som vi umgås mest.

Vad gör du här?
– Här gör vi läxor, umgås och lagar mat. Numera vill jag använda alla nya redskap i köket och jag tycker det är roligare med matlagningen. Just nu är jag till exempel inne i en stor äppelmosproduktion. Vi har bra matrutiner i vår familj, min pappa har drivit igenom frukostens vikt till oss. Det är en lugn stund då vi alla samlas här runt köksbordet och äter en rejäl frukost och helst med tända ljus även på vardagar.

Vilka måsten finns i ditt kök?
– En kökssoffa och fina kaffe eller temuggar är ett måste. Det blir en annan mysighetsfaktor och lite av en fest när man tar sin kopp kaffe. En helig stund för bara mig!

LÄS MER: Se fler kändishem här!

Det här är Sofia:

Namn: Sofia Källgren. Ålder: 44. Gör: Sångerska. Familj: Make, två barn och tre katter. Bor: Ålsten.
intressen: Umgås med vänner och familj, rida islandshästar och att resa. Beskriv din stil i en mening ”Nordisk med tanke på de jordade färgerna och de mysiga, klädda möblerna med amerikanska inslag.”

 

 

 

 

Sofias tre bästa tips för ett snyggt och funktionellt kök:

1. Bra förvaring. I vårt kök har var sak sin plats. Pär såg till att när vårt kök byggdes skulle det finnas ett utrymme till varje köksapparat så att det aldrig behöver bli kaos i lådorna.
2. Rent & fräscht. Att ha rena ytor gör att det är lättare att hålla ordning och roligare att laga mat.
3. Nära till frisk luft. Inför renoveringen önskade jag att vi skulle ha en trappa ut mot skogen direkt från vårt kök. På denna trapp går jag ner i varv. Jag älskar naturen och det är underbart att kunna sätta sig med en kopp kaffe på morgonen och få andas in skogen.

 

 

Husförhör

 Hur ofta möblerar du om?
– Från och med nu kommer vi inte möblera om på säkert tio år!

 Form eller funktion, vad är viktigast för dig?
– Jag är lockad av vackra ting, men i slutänden övervinner funktionen.

 Vilken färg föredrar du?
– Jordfärger, men blommor och inredningsdetaljer får gärna ha starkare färger.

 Hur såg ditt flickrum ut?
– Det var rosa, en riktigt grisskär nyans. Vi bodde i ett sekelskifthus så det fanns en hel del äldre, ärvda möbler. Och så A-ha-planscher på väggarna så klart!

 Vad räddar du först om det brinner?
– Förutom barn, katter och man, så alla våra bilder i datorn.

 Vad gör du med möbler och prylar som du tröttnat på?
– Jag kan säga att nu under renoveringen jobbade vi hårt på Blocket.

 Vad kommer aldrig över tröskeln?
– Lamino-stolar, finns ingen mysighetsfaktor alls!

 Vilka projekt i hemmet har du på gång härnäst?
– Vi har inte fått upp några garderober i källaren så allt ligger huller om buller, en rejäl sortering ligger alltså som vårt nästa projekt i höst.

 Vilket är det dyraste köpet i ditt hem?
– Vårt tidigare kylskåp var alltid överfullt, men nu satsade vi på ett megastort, som man mer eller mindre skulle kunna flytta in i. Vad det kostade vill jag förtränga.