My home / Inspiration / Hemma hos / Lantligt möter modern...

Lantligt möter modern stil – kika in i drömhemmet!

Utsikten över Siljan fick Lena och Ola att slå till på det lilla huset på höjden. Den vackra vyn fick fortsätta vara i centrum när hemmet förvandlades till en lantlig dröm med modern skärpa.

Styling & text: Pella Hedeby Foto: Sofi Sykfont

Hemma hos Lena går det inte att ta miste på det genuina inredningsintresset. Det lilla huset är smakfullt inrett med en mängd handplockade inredningsdetaljer. En perfekt mix av några av den senaste tidens mest uppskattade designklassiker i en finstämd kontrast till en mjukare lantlig charm. När paret köpte huset 2007 så var det det läget på höjden med utsikt över Siljan som blev avgörande.
– Ett hus kan man förändra – men aldrig läget.

Sedan de flyttade in har huset totalrenoverats och byggts ut. Lena minns de första hektiska veckorna:
– När vi tog över huset hade vi två veckor på oss innan de nya hyresgästerna skulle in i vår dåvarande lägenhet. Vi målade alla rum och renoverade badrummet som den tidigare ägaren rivit ut till hälften. Därefter var det bara att inse att dygnets timmar inte räckte till då bägge jobbade heltid. Så köket fick vänta ett par år innan vi tog tag i det.

 

LenaRättvik_49

LenaRättvik_55
Lena och dottern Matilda på altanen, med utsikt över Siljan.
LenaRättvik_24_25_26
Vintagesoffan i svart skinn är ett Blocketfynd som kombineras med en vit Ikea-soffa, lampa Flos “265”, svartvit print ”Urban walk” av Therese Sennerholt.
LenaRättvik_12_13_14
Matplats med blandade vintage stolar, svarta öglan med nätstolar från Uthuset i stan, Gävle. Bord ”Norden” från Ikea, lampa från House Doctor och grågrön linneduk från Broste Copenhagen.

 

 

Insikten när man flyttar till nytt är att det ibland vara värt att vänta med de stora renoveringarna. Man får känna in sitt hem, fundera over vilka funktioner man saknar. Hitta de vackraste vyerna och anpassa huset efter det. I det här huset öppnades köket upp mot vardagsrummet, men istället för en helt öppen planlösning valde paret att sätta in en gammal glasad dörr för att kunna stänga ute köksstöket från TV-rummet.

2013 gjordes en utbyggnad som nu rymmer den härliga matplatsen. Här kan familjen njuta av utsikten maximalt! Med många fönster och en högre takhöjd i utbyggnaden gav de huset en ny karaktär.
Inredningsmässigt väljer Lena genomgående vitmålade väggar och vitmålade eller ljusa trägolv.
– Alla rum är ljusa eftersom huset är ganska litet, det skulle upplevas rörigt om för många färger blandas in, förklarar Lena.
– Jag måste ha det fint omkring mig för att må bra, mitt hem är verkligen min borg. Det bästa jag vet är att vara hemma och njuta med en kopp kaffe, tända ljus, bra musik och några inredningsmagasin.

Inredningsintresset har Lena ärvt från sin farmor, som sydde mycket, blandade nya möbler med gamla och hade ett hem som ständigt uppdaterades.
– Det fanns alltid något hon ändrat på när man hälsade på, berättar Lena.

Idag kommer inspirationen främst från nätet, Instagram och inredningsbloggar, där flödet av nyheter går allt snabbare – på gott och ont. Lena upplever att nya ha-begär väcks i allt snabbare takt. På senare tid har dock allt mer blivit tillgängligt för fler. Många butiker och nätbutiker säljer samma utbud, vilket innebär att man oftast inte behöver ”resa långt” för att finna en efterlängtad inredningspryl.

Inredningsutbudet i närheten är ganska stort. Det finns välsorterade inredningsbutiker både Rättvik och i närliggande Leksand.
– Närmaste favoriten är Lantliv i Leksand, men jag åker gärna till Gävle till min väninnas butik Uthuset i stan där jag oftast hittar lite unika saker.
Tillsammans med dottern Matilda, som delar inredningsintresset blir det dessutom ett antal besök i Stockholm för att få inspiration.

 

LenaRättvik_39
Antik urna på svartmålat skåp från Lily & Oscar interior.
LenaRättvik_43
Skrivbord, Ikea, lampa från House Doctor, tavlan är en inramad affisch från serien, Fairytale by Landstedt/Bååth.
LenaRättvik_40
Den snygga mörkgrå väggen i Matildas rum utgör en fin fond för svartvita prints och fotografier. Affischer från fotografiska samt Therese Senneholt, klädställning ”Turbo”, Ikea.
LenaRättvik_1_2_3
Köksvy från vardagsrummet. En gammal dörr och ett fönster fyndades på Blocket och sattes in för maximalt ljusinsläpp.
VäxthusDalarna_8
Många av möblerna i uthuset är vintage och bordet ett hemmabygge med rustika plank på Ikeas benbockar. På bordet står rabarber som dekorativ snittblomma.

LÄS MER: Kika in i familjens magiska växthus!

 

Trädgården har tagit några år att bygga upp. Ola har lagt ner många timmar med stenläggning, grusgångar och plantering. Ett nytillskott i trädgården är det mysiga växthuset som paret byggde förra hösten. Med fantastisk utsikt over Siljan är det främst en plats för att kunna sitta och njuta längre av sommaren, och här intas många frukostar och luncher.
– Men extra mysigt är det att vistas där kalla kvällar med lite småregn och blåst.

Det mesta i Lenas växthus odlas i krukor. Tomater, gurka, majs och väldoftande kryddor. Krukorna kan enkelt flyttas runt och möbleras om. Här finns också mysbelysning i form av rispapperlampor, vintagemöbler med en charmig patina och diverse personliga samlingar, verktyg, krukor och glas som grupperas till intagande stilleben. 

 

 

Vilka bor här?

Lena Englund, 45 år, ambulanssköterska, och Ola, 53 år, anläggningsarbetare.  Dottern Matilda, 21 år, Andreas, 25 är utflyttad. Bor: I ett hus från 1957 på 90 kvadratmeter fördelat på kök, vardagsrum, matrum, badrum, hall och 2 sovrum.

 

 

 

 

LÄS MER: Kika in i Helens magiska trädgård med pool!