My home / Inspiration / Hemma hos / Lekfull inredning i...
Titta in i familjen Anderssons lekfulla radhus på Hisingen!

Lekfull inredning i personliga radhuset

Familjen Anderssons radhus på Hisingen är en inspirationskälla för alla som gillar detaljer, färg och form. Det mesta av den personliga och lekfulla inredningen står husets främsta pysselfantast för – kreativa Karin.

Av: Lotta Ringdahl Foto: Frida Ekman

Det är generationsskifte på gång i radhusområdet på Hisingen. De ursprungliga ägarna, som var med och byggde husen 1960, lämnar över till dagens unga barnfamiljer.
Karin och Jörgen hör till de nya. De har bott i sitt ljusblåa hörnradhus i fyra år, och har hunnit renovera det mesta. Köket klarade de av redan före inflyttningen och sedan betade de av badrum, tvättstuga, sovrum och barnrum. De har också hunnit bygga altan på fram- och baksidan, byggt cykelförråd och gjort om källarskrubben till mat- och vinkällare.
– Vi har tagit ett rum i taget och renoverat grundligt. Vi är mest nöjda med att vi fått möjlighet att anpassa allt efter våra egna behov, vår smak och estetik, säger Karin.

Huset har många bevarade originaldetaljer, som den fina fiskbensparketten, men de flesta av rummen har numera vitt som bas. Till den neutrala grunden har Jörgen och Karin sedan lagt till färgstarka detaljer och dekorationer.
Möblerna är en härlig mix av retro och nytt, där det nya ofta är vitt – för att bryta av och framhäva träslagen på de äldre möblerna.
Mycket har Karin satt sin egen prägel på, med hjälp av dekorplast.
– När man klipper och skär blir kanterna så skarpa och fina att ytan ser målad ut eller som att det är en del av originaldesignen, säger hon och berättar samtidigt att hon själv är väldigt snabb med saxen.
På fri hand klipper hon ut bokstäver och siluetter i ett nafs.

Karin delar dessutom med sig av sina pyssel- och inspirationstips på Instagram där hon lockat åtskilliga att följa ”kreativakarin”.
I det Anderssonska hemmet prioriteras det funktionella och praktiska, de vill kunna utnyttja potentialen till fullo med förvaring och smarta lösningar. För att få ett fint hem tycker Karin dessutom att man ska omge sig med saker man gillar, sådant som har betydelse och tillför karaktär.
– De som bodde här tidigare betonade hur mycket kärlek det satt i väggarna i huset. Nu vårdar vi makarnas arv på bästa sätt och hoppas att vi också får bo här tills vi är 85 år, säger Karin.

Vilka bor här?

Namn: Karin Andersson, 35 år, som studerar till Visual Merchandiser och jobbar extra på Ikea, Jörgen Andersson, 36 år, som arbetar med distribution, och dottern Lena 3 år. Karins pysseltips och andra smarta lösningar går att följa på Instagram, på kreativakarin. Hemmet: Radhus, 107 kvm, 4 rum och kök, byggt 1960, på centrala Hisingen. Favoritmöbel: ”Bröderna Andersson-fåtöljen som vi fyndade på loppis för 100 kronor.” Mat: ”Om Lena får välja är det korv och makaroner, Jörgen gillar husmanskost och jag älskar thaiköket.” Semesterdröm: ”Jag är en storstadsmänniska och älskar New York, dit vill jag gärna åka tillbaka och uppleva tillsammans med barn.” Udda egenskap: ”Jag har alltid varit grym på att lägga pussel, det är nog något med det visuella.”

 

Tips: Skapa med dekorplast

Gör som Karin och förnya ditt hem enkelt och billigt med dekorplast. Plasten finns att köpa i de flesta matt- och färgbutiker samt i byggvaruhus. Genom att klippa eller skära dekorplast kan du snabbt och snyggt förändra vilken möbel eller pryl som helst. Det är plättlätt att sätta dit och ännu enklare att ta bort den dag du tröttnat. Inspireras av Karins mönster eller hitta på en egen mönsterfavorit. De som är sams med saxen kan även klippa till bokstäver eller andra mer avancerade krumelurer. För att få olika effekt kan du mixa matt och blank yta, eller blanda för att skapa mönsterstruktur.