Lina byggde om en butikslokal till sitt drömhem
Lina Rijpma var på jakt efter en unik bostad när hon stötte på butikslokalen mitt i Malmö. 100 ritningar senare har hon skapat ett hem som inte liknar någon annans.
Text & styling: Cecilia Grender Foto: Caroline Tengen
Lina hade gett sig den på att hon skulle hitta ett annorlunda boende när hon stötte på pneumatiska föreningens möteslokal vid Drottninggatan mitt i Malmö. Den var till salu men i första hand som butikslokal. Det blev mycket korrespondens för att få den omvandlad till bostadsrätt. Tack vare att stadsbyggnadskontoret numera ställer sig positiva till att folk flyttar in i lokaler av den här typen så gick det igenom till sist.
Den 1 mars 2008 blev lokalen hennes. Nu återstod arbetet med att förvandla den till en bostad och allt vad det innebar. El, vatten, värme skulle lösas. Den gamla butiksdörren mot gatan var tvungen att ersättas med något inbrottssäkrare och för att kunna behålla de vackra gamla butiksfönstren med tidsenlig spröjs skulle det sättas in nya säkra tvåglasfönster innanför de gamla. Lina kom på en smart lösning för att ge insynsskydd. Hon placerade en höj och sänkbar persienn nerifrån och upp emellan de gamla och nya fönstren.
– Jag och min pappa byggde själv, flyttade rör i källaren, murade upp väggar, målade och reparerade golv. Man kan göra mycket mer än vad man tror och dessutom ha väldigt roligt. Just källarplanet med sovrum, badrum och garderober var den största utmaningen. Jag tror vi gjorde minst 100 ritningar innan vi hittade rätt, berättar Lina.
Skaparglädjen hittas överallt i hennes hem. Som matbordet, hemmets mest sociala plats. Det består bara av två gedigna bänkskivor på höj-och sänkbara Ikeabockar. När det är fest höjer Lina upp bordet till ett perfekt barhäng. Hon öppnar upp den gamla butiksingången mot gatan och röda mattan rullas ända ut på trottoaren. Denna filosofi av hemmagjort och återbruk återspeglas i Linas kärlek till second hand-möbler. Som ”Pernilla”-fåtöljen som hon, nästan av misstag, ropade in på Lauritz som tonåring, utan att ha varken hem eller plats för den.
Så när som det nya bordet ”Thin Black Table” från Cappellini, finns det inte en nyköpt möbel i hennes hem. Och Linas stil är sparsmakat säker.
– Jag älskar mina prylar. Det mesta har jag köpt på loppisar, auktioner, ärvt eller bytt till mig. Visst har jag köpt en och annan ny pryl men patina slår allt. Att arbeta med inredning och trender hela dagarna gör att man kan känna sig lite mätt. Jag har så begränsat med plats hemma och är livrädd för att övermöblera. Men jag har ett litet lager med möbler och prylar i min pappas hus i Båstad. Får jag större plats en dag så hämtar jag hem lite fler godbitar.
Köket är Lina mest stolt över. Hennes filosofi är att få in så mycket förvaring som möjligt och ändå skapa stora arbetsytor. Köket löper längs ena väggen i det kombinerade kök och vardagsrummet. De vita, neutrala skåpsluckorna och den platsgjutna betongbänkskivan smälter harmoniskt in i den övriga miljön. Man slås allra mest av ljuset som flödar in från de stora butiksfönsterna och skapar en alldeles speciell må bra-känsla.
Lina är utbildad sjukgymnast och arbetade ett par år i Köpenhamn innan hon gav upp sin karriär inom vården och sökte jobb på Ikeas köksavdelning. Det faktum att hon var utbildad sjukgymnast gjorde att hon snabbt fick intressanta specialprojekt på Ikea.
Det är nu några år sedan som hennes inredningshobby blev en heltidspassion. Efter att ha bytt jobbet på Ikea mot en anställning som säljare på Input interiör fick hon möjlighet att nosa runt i möbelvärlden på riktigt.
– Att till exempel få gå på möbelmässor är som att gå runt i en godisbutik för mig, säger Lina och skrattar. Jag kan inte ha det bättre!
LÄS MER: Så byggde Anglica sitt drömkök i bistrostil
Här bor: Lina Rijpma och allt som oftast pojkvännen. Bostaden: En renoverad butikslokal i två plan, mitt i centrala Malmö ett stenkast från Pauli kyrka.
Intressen: Inredning, äventyr, mat, vänner och att vara ute på havet.