My home / Inspiration / Hemma hos / Lis Mejeri –...

Lis Mejeri – från förfall till personligt drömhem

Naturen höll på att ta över Lis Mejeri. Ändå blev både Johan och Rina galna när de såg det pampiga huset. Idag har paret förvandlat villan till ett personligt hem som även tar emot gäster i den jättelika salen på nedervåningen.

Av: Fanny Wikander Foto: Karin Wildheim

I det lilla samhället Lis bor inte fler än fem personer, och är du inte uppmärksam har du passerat det innan du märkt av det. Men här finns all anledning i världen att bromsa in och spendera tid.

Efter en tvärnit svänger vi in på en liten grusväg kantad av nyutslagen grönska. Tomas, Ulf och Primadonnan avbryter sina sysslor och granskar oss med viss skepsis. Men snart fortsätter de att sprätta runt och picka i gräsmattan, sådant som hönor gör, och låter oss passera.

Bakom dem tornar Lis Mejeri upp sig. En pampig villa i trä och sten och Rinas och Johans hem sedan tre år tillbaka.

– Vi hade precis blivit tillsammans och bodde i varsin hyresrätt i Varberg när jag hittade huset på nätet. En halvtimme senare var vi på visning och efter en veckas rafflande budgivning hade vi köpt det, säger Rina.

 

Byggnaden användes under trettio år som mejeri och försörjde upp till fem närliggande gårdar med mejeriprodukter. 1928 kom Mjölkcentralen, senare Arla, och verksamheten lades ner.
Byggnaden användes under trettio år som mejeri och försörjde upp till fem närliggande gårdar med mejeriprodukter. 1928 kom Mjölkcentralen, senare Arla, och verksamheten lades ner.
Förutom att driva Lis Mejeri arbetar Rina som mäklare och Johan som frilanskock.
Sedan Johan och Rina fick nyckeln i november 2013 har de inte velat lämna mejeriet och har bott här sedan dess, trots att det till en början var mycket som behövde fixas. Exempelvis var elen opålitlig och vattnet odrickbart varför de fick släpa stora dunkar med vatten från stan. Förutom att driva Lis Mejeri arbetar Rina som mäklare och Johan som frilanskock.
Både Rina och Johan hade en dröm om att driva något eget när de hittade sitt mejeri. Här såg de möjligheten att förverkliga den fantasin. ”När vi stod i dörröppningen på visningen kände vi båda att det här ska bli våran scen. Det kändes självklart”.
Både Rina och Johan hade en dröm om att driva något eget när de hittade sitt mejeri. Här såg de möjligheten att förverkliga den fantasin. ”När vi stod i dörröppningen på visningen kände vi båda att det här ska bli våran scen. Det kändes självklart”.
”Vi ville göra något som ingen annan gör, utan krusiduller, och ha lite magi runt det. Känslan ska vara att man kommer hem till vårt vardagsrum och inte vet vad man ska förvänta sig”.
”Vi ville göra något som ingen annan gör, utan krusiduller, och ha lite magi runt det. Känslan ska vara att man kommer hem till vårt vardagsrum och inte vet vad man ska förvänta sig”.

 

Det var i slutet av sommaren och Johan beskriver det som att naturen höll på att ta tillbaka huset. På insidan låg linoleum- och heltäckningsmattor på golven, elen var opålitlig och vattnet odrickbart. Ändå blev de båda galna i huset.

– Vi gjorde nog alla fel man kan göra när det kommer till att köpa sitt första hus. Ingen av oss hade renoverat något innan och trots det slog vi till på ett fyrahundra kvadratmeter stort hus där det fanns hur mycket som helst att göra. Men vi var unga, nykära, förblindade av huset och såg verkligen möjligheten i lokalen, säger Johan.

Vi sitter i nedervåningens stora sal, ett gigantiskt rum i två etage med plats för både kök och matsal. Fyrtioåtta udda stolar, alla fyndade på loppis, omringar de lika udda borden som då och då är samlingsplats för middagssugna gäster.

– Vi kör när vi känner för det, eller när det är något särskilt som händer. Vi har haft julbord, firat Valborgsmässoafton och att våren är här. I framtiden blir det förhoppningsvis några bröllop och födelsedagar också, säger Rina.

Johan är kock och ”agerar husmor” medan Rina är ”värdmästare i matsalen” där de serverar en femrättersmeny gjord på lokala råvaror. Nytt för i år är trädgårdslandet och pallkragarna som förhoppningsvis ska leverera grönsaker, bär och rotfrukter bara ett par meter från köket.

– Känslan ska vara att man kommer in i vårt vardagsrum. Där ska det ske en överleverans utan dess like och gästerna ska vara totalt vimmelkantiga när de lämnar oss, säger Johan.

 

Bra mat på lokala råvaror är Johans melodi. Gästerna som kommer hit bjuds alltid på en femrättersmeny där ingredienserna helst av allt ska vara plockade från trädgården.
Bra mat på lokala råvaror är Johans melodi. Gästerna som kommer hit bjuds alltid på en femrättersmeny där ingredienserna helst av allt ska vara plockade från trädgården.
”Innan vi flyttade hit visste jag inte att livet kunde vara så här bra”, säger Rina.
”Innan vi flyttade hit visste jag inte att livet kunde vara så här bra”, säger Rina.
I inredningen har hjärtat fått styra. Vissa av prylarna kommer från de tidigare ägarna, eftersom Johan och Rina valde att köpa stället möblerat. Men det mesta är fyndat på loppis. ”Vi har inte tänkt efter vad vi ska ha för sorts stil, utan har helt enkelt kört på med vår stil rakt igenom”.
I inredningen har hjärtat fått styra. Vissa av prylarna kommer från de tidigare ägarna, eftersom Johan och Rina valde att köpa stället möblerat. Men det mesta är fyndat på loppis. ”Vi har inte tänkt efter vad vi ska ha för sorts stil, utan har helt enkelt kört på med vår stil rakt igenom”.

 

Hittills har responsen varit överväldigande positiv. På deras Facebook-sida finns kommentarer från gäster som hyllar den magiska miljön, maten och drycken och som aldrig hade kunnat drömma om att det huserade en ”femstjärnig lyxkrog” i lilla Lis.

Men för att uppnå det de idag byggt upp krävdes många timmar på Google och i byggvaruhus. Rina och Johan har renoverat nästan allt själva. Eller, åkt tidsmaskin tillbaka, som de hellre omnämner förvandlingen.

– Senast huset renoverades var när plast, färg och element blev modernt. Mycket av husets karaktär försvann då vilket vi har försökt gräva fram igen, säger Johan.

– Det var som att flytta in i en julkalender, med lucköppning varje dag, säger Rina som för bara ett par veckor sedan hittade ett skåp i övervåningens badrum. Skåpet visade sig ha varit ett skafferi och kvar stod flera avdunstade saftflaskor från 50-talet.

Medan undervåningen är öppen för gäster är övervåningen Johans och Rinas privata sfär. Här har de bland annat två sovrum som de flyttar mellan beroende på temperatur och vad de känner för, varsitt ”lekrum” och kök. Allt är inrett med unika loppisfynd, det mesta med en prislapp på under en tia. De båda älskar att stå bakom det sträckta repet inför en loppis och spana efter prylar att lägga beslag på när det väl är tillåtet att springa fram.

– Vi har låtit hjärtat styra inredningen. Man skulle kunna kalla det för en blandning mellan 1800- och 1950-tal. Eller så är det helt enkelt vår stil, säger Rina.

– Man tager vad man haver, som Cajsa Warg sa. Det gäller både när vi inreder och lagar mat, säger Johan.

Förutom besök på loppmarknader kan lediga dagar på mejeriet fördrivas med att dricka kaffe, ta emot någon vinleverans, mata hönorna och undra var katten Målsman tagit vägen.

– Det passerar tåg här i närheten flera gånger per dag och varje gång det händer får jag hjärtat i halsgropen och ropar efter honom. Han kommer alltid tillbaka med bjällran plingande. Då får han lite fisk som tack, säger Johan.

– Livet här är väldigt enkelt och behöver inte planeras. Innan vi bodde här visste jag inte att man kunde ha det så här bra, säger Rina.

 

Ett av två stora sovrum på övervåningen. Här uppe har Johan och Rina sin privata sfär, medan undervåningen är för gäster.
Ett av två stora sovrum på övervåningen. Här uppe har Johan och Rina sin privata sfär, medan undervåningen är för gäster.
Johan och Rina har även varsitt litet rum på övervåningen, där de kan arbeta, uppdatera bloggen Lismejeri.blogg.se eller ägna sig åt att lösa Palmemordet.
Johan och Rina har även varsitt litet rum på övervåningen, där de kan arbeta, uppdatera bloggen Lismejeri.blogg.se eller ägna sig åt att lösa Palmemordet.

 

 

Det här är Rina och Johan

Namn: Rina Ratell & Johan Blidberg
Ålder: Nästan lika gamla.
Bor: Övervåningen på Lis Mejeri.
Gör: Lagar mat, bakar, säljer hus och roar varandra var dag så det egentligen aldrig blir vardag.
Övrigt: Vill egentligen bara vara med i På Spåret och lösa Palmemordet. I den ordningen.

 

LÄS MER: Titta in i fler unika hem