My home / Inspiration / Hemma hos / Malin Persson: Köket...

Malin Persson: Köket byggdes kring vårt italienska skåp

I sekelskiftesvillan har inredaren och programledaren Malin Persson gjort köket till husets hjärta.

Av: Charlotte Pehrson Foto: Carolina Byrmo

Hur gick tankarna när köket skulle byggas?
– Vi har bott i Italien i sexton år och ville ha ett osvenskt kök i italiensk stil och med fransk bistrokänsla. Därför blev det helkaklade väggar, mörka färger och detaljer i varma metaller, som kranarna och lamporna. Hela köket har byggts kring det stora svarta skåpet. Det var det första jag visste att jag ville ha här. Vi ville också ha mycket ljus i köket, så vi tog ner en vägg och öppnade upp mot trädgården med stora fönster. På så sätt kunde vi sudda ut gränsen mellan inne och ute.

Hur ser skåpets historia ut?
– Det stod i min svärmors butik i Rom och när hon stängde fick vi det. Innanför en av dörrarna upptäckte vi att det står ’Rue Charlotte no 10’, så det har uppenbarligen stått på den adressen i Paris tidigare. Jag tycker att det är kul att skåpet gjort resan Paris-Rom-Malmö.

Vad gör ni i köket?
– Allt. Det är här vi samlas för att prata och umgås. Barnen gör sina läxor. Vi äter frukost tillsammans. Och så lagar vi mat, förstås. Jag tycker det är jätteviktigt med bra mat. Barnen gillar att vara med och experimentera och drömmer om att vara med i tv-programmet ”Sveriges yngsta mästerkock”.

Vad fick er att fastna för just det här huset?
– Vi var i området för att titta på ett annat hus. Efter visningen sa mäklaren att det också fanns ett renoveringsobjekt byggt 1909 en bit bort. Det var vi inte ute efter, men när vi klev in genom dörren fanns ingen återvändo. Jag älskar gamla hus och gamla grejor. Det är guldobjekt för mig. Det är ett av de första husen som byggdes här i Bellevue och det har mycket charm. Vi har totalrenoverat i två långa år och trivs väldigt bra.  

 

 

Vem bor här?

Namn: Malin Persson. Ålder: 36. Gör: Inredare, programledare, barägare, modell och bloggare. Bor: I en sekelskiftesvilla i Limhamn utanför Malmö. Familj: Maken Damiano och barnen Tiago, 10, Milo, 8, och Cleo, 4.

 

Köksön är en samlingsplats för familjen. Den rostfria toppen specialbeställdes och sattes på Ikeaskåp. Barstolarna kommer från House Doctor. Lampan hittade Malin på en marknad i Marrakesh. Färgen på väggen är original från när huset byggdes.
Hemma hos Malin persson 2
”Jag ville ha vatten nära spisen för att underlätta matlagningen. Kranen i mässing fyndade jag på en antikmässa här i Skåne och den lilla vasken i granit specialbeställde vi.”
Hemma hos Malin Persson myhome1
Köksredskapen förvaras i ett gammalt pottskåp i körsbärsträ som Malin fyndade i Rom. ”Skåpet var en nödlösning från början men det har hittat sin plats här.”
”Jag älskar att vara i köket och tycker mycket om att laga mat. Särskilt ras food är kul att experimentera med. Jag gör en fantastisk rå pannacotta.”
”Hela köket byggdes kring detta skåp. ”Vi fick kapa det lite på höjden eftersom takhöjden är lägre i Sverige än i Italien.”

aga mat”.

Beskriv din stil i en mening.
– Eklektisk mix av gam malt, nytt, ärvt och fyndat.

Hur ofta möblerar du om?
– Inte så ofta. Men var och varannan vecka gör jag nya små stilleben. Jag köper inte mycket nytt, utan gillar att flytta på det jag redan har och komponera det på olika sätt.

Form eller funktion, vilket går först för dig?
– Måste man välja? Det är underbart när det går hand i hand, framför allt i köket.

Vilken färg är finast?
– Det är nog lite säsongsbetonat. Just nu gillar jag grönt väldigt mycket.

Hur såg ditt flickrum ut?
– Jag stormöblerade om ofta och hade allt från ljusrosa till mörkrött och svart som tema. Min pappa var världens händigaste man och snickrade och svetsade sådant jag ville ha, bland annat en hög pyramidliknande bokhylla av armeringsjärn och ett skrivbord av järnbockar med en träskiva ovanpå.

Vad gör du med möbler och prylar som du tröttnat på?
– Ger bort det till Myrorna. Vi åker dit med både kläder och prylar med jämna mellanrum. Jag gillar att hitta grejor där också.

Vad räddar du först om det börjar brinna?
– Mina barn. Allt annat är materiellt och förgängligt.

Vilket är ditt dyraste köp till hemmet?
– Jag köper inte så dyra saker, utan fyndar i stället. Mitt bästa fynd är en lång arbetsbänk som jag fick syn på när vi bodde i Rom. Den var på väg till tippen, men jag skrek ”stopp!” och fick den för en spottstyver.

Vad kommer aldrig över tröskeln?
– Plastblommor.

Vilket köp/projekt har du på gång härnäst?
– Trädgården ska få ett rejält lyft. Vi ska bland annat mura upp en öppen spis, göra ett granslanestaket och plantera en syrenberså.    

 

MALINS 3 BÄSTA INREDNINGSTIPS
  1. TA IN NATUREN: Jag köper sällan snittblommor, utan tar hellre in någon vacker kvist, grenar eller blommor från naturen. Enkelt och superfint.
  2. MÅNGA LAMPOR: Se till att ha många ljuskällor i rummet för att kunna välja om du vill ha funktionsbelysning eller mysbelysning. Med dimmer skapar du enkelt den magiska myskänslan.
  3. ANVÄND SAKERNA! Fram med finporslinet och alla andra fina saker du har. Njut av dem och använd dem!    

 

LÄS MER: Så bor Chippen och Oksana  i sn lyxvilla i Dubai – kolla in här!