My home / Inspiration / Hemma hos / Marcus älskar italienska...

Marcus älskar italienska klassiker

Efter en knäskada fick fotbollsskorna läggas på ­hyllan. Vad skulle Marcus nu göra med sin fritid? Han hittade snabbt ett nytt intresse – inredning.

Av: Leone Milton Foto: Frida Ekman

”Hur kan det se så här coolt ut?”, undrade en då 21 år gammal Marcus Holmgren när han stod framför en möbel i plast i en inredningsbutik i Malmö för 18 år sedan. Han hade precis varit tvungen att lägga fotbollsskorna på hyllan efter en knäskada, och strosade runt i butiker för att få tiden att gå.
– Jag hade aldrig tänkt att jag skulle börja intressera mig för inredning och design, men man kan väl säga att den där plastmöbeln blev en ”aha-upplevelse”, berättar Marcus. Han gick hem till sin flickvän – i dag fru – Elisabeth Greisson Holmgren och berättade vad han hade sett, och därifrån tog deras gemensamma intresse fart – ett intresse som numera är deras jobb. De driver en stor inredningsbutik i centrala Malmö.

I dag bor Marcus och Elisabeth på landet, i Skegrie, som ligger mittemellan Malmö och Trelleborg. Och här bor de tillsammans med barnen Lo och Märta i ett rött tegelhus som omringas av skånska åkrar och rapsfält – och inte minst den egna stora, lummiga trädgården. Men väl inne i huset syns Marcus första kärlek inte till.
– Nej, säger han och skrattar. Den möbeln tröttnade jag på för längesen. I dag kommer inspirationen framför allt ifrån Italiensk industridesign från 60- och 70-tal.
Ja, det är den vackra och majestätiska, men ändå tillgängliga och funktionella italienska designen som Marcus gillar. Det syns. När han tar oss igenom husets alla rum finns många av landets välkända formgivare representerade.
– Castiglioni, Magistretti, Fornasetti, Mari och Sottsass är nog favoriterna, säger Marcus efter flera minuters betänketid. Och det är inte bara italienska möbler som han gillar, utan också den italienska maten.
– Ja, det är väl min allra senaste hobby, mat och vin från Italien. Jag tillbringar många timmar framför spisen. I helgen bjöds det på en meny med nio rätter, säger han stolt.

 

Vilka bor här?

Hemma hos Marcus13

Marcus Holmgren, 39, och Elisabeth Greisson Holmgren, 39, med barnen Lo, 10, och Märta, 4. Gör: Elisabeth och Marcus driver inredningsbutiken Malmö Modern i centrala Malmö. Bor: I ett tvåvåningshus på 130 kvm med inredd källare på 65 kvm och en trädgård på 1 700 kvm i Skegrie, en by i Trelleborgs kommun med cirka 1000 invånare.

 

 

I det mindre vardagsrummet på övervåningen sitter man skönt i de nätta, rutiga sofforna av märket Arflex.
I Marcus och Elisabeths sovrum pryds fönstret av svensk keramik. Marcus personliga favorit-keramiker är Carl Harry Stålhane och paret Ingrid och Erik Triller. Det praktiska skriv-bordet kommer från italienska Depadova och smälter diskret in i miljön.
Vintagesoffa från Ligne Roset. Modellen heter ”Togo”.
Det senare familjen gjorde i hemmet var att tapetsera en av väggarna i köket i en tapet föreställande en träpanel. Tapeten är ett mönster av Piet Hein Eek. Piet har även, tillsammans med Bruno Mathsson, ritat ”Supercirkeln”, som är familjens vita matbord.
Arbetsdelen på övervåningen. Stolarna har Marcus fyndat på Länkarnas loppis i Trelleborg.
Dottern Märta älskar alla färger, men just nu är favoriten lila. Den rosa plaststolen kommer ifrån Filip Stark.
Tapeten som Marcus valt kommer från Fornasetti.
I hallen, bland jackor och skor, hänger barnkläder som Marcus fyndat på loppis. De oanvända kläderna är uppsydda på 60-talet och var knappt använda när Marcus hittade dem.
Köksluckorna har inte bytts ut sedan huset byggdes på 60-talet. Färgen håller så bra att de aldrig har behövts målas om. Marcus och Elisabeth är speciellt förtjusta i att luckorna har två nyanser.
Marcus köpte nyligen en skulptur från Bertil Herlow Svensson.
Serveringsvagn av Yngve Ekström som Marcus fyndade på loppis för 10 kronor.
I den mjuka soffan ”Marenco” från Arflex kan familjen sjunka ner och titta på tv. Kuddarna kommer ifrån Fornasetti, och bland alla tavlor på väggen finns en från Malmökonstnären Josef Kubista och ett fotografi på Trelleborgs målspottare Benny Mårtensson.
Giraffen blir en färgklick framför ett gäng ­litografier. Köpt på utställningen om Verner Panton på Trapholt museum i Kolding, Danmark 1998.
Marcus och Elisabeths hus i Skåne omringas av en stor och lummig trädgård.
Hallen har en vacker trappa.
”Det handlar om att få rätt känsla och en balanserad mix. Alltså, rum ska vara snygga, men inte överstajlade och opersonliga”. Så lyder Marcus inredningsfilosofi och i vardagsrummet har han sannerligen lyckats med det. ”Och man får inte glömma belysningen!” flikar han in. Här skapar en den svampliknade lampan ”Snoopy” från Achille Castiglioni ett skönt ljus.