My home / Inspiration / Hemma hos / Mari Jungstedt: ”Köket...
Författaren Mari Jungstedt har ett hus på Gran Canaria. Här får vi följa med in i hennes kök.

Mari Jungstedt: ”Köket är husets hjärta”

Efter en författarresa med kollegorna till Gran Canaria var hon fast, här ville hon bo. Mari Jungstedt tycker att ”balkongmetoden” är fantastisk för hennes kreativitet och här har hon tillsammans med sin fästman skapat ett hem som passar deras kanariska leverne.

Av: Frida Funemyr

Hur skulle du vilja beskriva ditt kök?
– Kanariska kök är ofta väldigt små och trånga. Vi kunde själva välja var vi ville lägga köket och placerade det på tredje våningen i anslutning till våra båda takterrasser.

Hur mycket tid tillbringar du här?
– Inte jättemycket egentligen, vi går mest ut och äter. Men eftersom köket ligger på mitten av våra fem våningar så blir detta husets hjärta och centrum.

Vad gör du här?
– Detta har blivit en samlingsplats där vi förbereder vår frukost. Vi har alltid mycket gäster och då möts man här, brer sina mackor och tar med sig frukosten upp på terrassen.

Vilka tre måsten finns i ditt kök?
– En kaffebryggare. Ruben dricker inte kaffe själv, men varje morgon gör han i ordning en dubbel espresso till mig. Innan jag träffade Ruben drack jag 10–15 koppar kaffe, numera kokar jag en kanna som räcker till sex koppar på en dag ungefär. Och bra kryddor. Jag tycker om att laga och äta mat som är starkt kryddad. Och till sist en bra citruspress. Här finns så otroligt goda citrusfrukter, och en juice gjord på dessa varje morgon är ett måste.

Husförhöret

Beskriv din stil i en mening!
– Blandad och funktionell. Ett hem som ser för enhetligt ut får det att krypa i kroppen på mig. Jag kan gilla New England-stilen, men inte i ett helt hem. Jag väljer inredningsprylar som jag tycker om, sedan är det inte jättenoga att allt ska passa ihop.
Hur ofta möblerar du om?
– Huset består av så många små rum som inte går att möblera på så många olika sätt, så det finns inte utrymme för att möblera om för ofta.
Form eller funktion, vad är viktigast för dig?
– Funktion, ett hem ska vara praktiskt. Livet är tillräckligt svårt ändå, därför ska det inte kännas krångligt i vardagen. Det ska vara lätt att leva!
Vilken färg föredrar du?
– Basen ska vara lugn, helst i grått och vitt. Men sedan får det gärna förekomma starka och färgglada inslag, gärna i konst, keramik och tavlor.
Hur såg ditt flickrum ut?
– Det var fullt med hästbilder och planscher av Ted Gärdestad.
Vad räddar du först om det brinner?
– Jag har en ”sandängel” i keramik som jag köpte på en resa i Antiparos. Den var inte särskilt dyr, men den är värdefull för mig. Mitt liv var ganska rörigt på flera olika områden, men efter att jag skaffade den ordnade mitt liv upp sig på alla plan.

Vad gör du med möbler och prylar som du tröttnar på?
– Jag har nog aldrig tröttnat på något. Jag är ingen slit-och-släng-person.

Vad kommer aldrig över tröskeln?
– Sådan där porslins-dalmatiner! Inte heller några mattor och gardiner. Jag gillar rena golvytor och fönster som släpper in så mycket ljus som möjligt.

Vilka projekt i hemmet har du på gång härnäst?

– Jag vill få upp ännu mer tavlor och konst på väggarna och så ska Ruben få upp fler hyllor i vårt bibliotek.

Vilket är det dyraste köpet i ditt hem?
– Tv:n.

 

Det här är Mari Jungstedt

Namn: Mari Jungstedt. Ålder: 52. Familj: Fästmannen Ruben Eliassen, Rebecka, 22, och Sebastian, 21.
Bor: Arguineguin, Gran Canaria samt hus på Dalarö. Intressen: Böcker, film, promenader vid havet och att umgås med vänner och familj. Aktuell med: Boken ”En mörkare himmel”, skriven tillsammans med Ruben Eliassen.

21s08-koket-11
”I vårt hem ska vi ha roliga saker. En soptunna ser ofta rätt trist ut, men den här, som vi hittade i en byggaffär här på Gran Canaria, tycker vi är kul!”
21s12-stakar-738
”Ljusstakarna kommer från Gotland. Jag känner mycket för Gotland fortfarande och har gärna med mig minnen därifrån. Alla krukor kommer från Gotland, jag älskar keramik och vacker konst”, ­berättar Mari.
21s12-vin-501
Min lilla vinsamling. Skylten intill visar det sätt vi strävar efter att leva. Här försöker vi ta vara på dagarna och leva i nuet.
21s08-frukter-389
”Min första skylt köpte jag på en bokresa i Amsterdam, nästa på en bokresa i New York och därefter köpte jag flera stycken i en affär i Köpenhamn och sedan började jag samla på dem”, berättar Mari.
21s08-ute-662
På den härliga ­balkongen ­tillbringar familjen många timmar.