My home / Inspiration / Hemma hos / Martin Lidberg: Vi...

Martin Lidberg: Vi var inga husmänniskor

I det nya vardagsrummet har Martin och Catharina gemensamt skapat en naturlig samlingspunkt för alla i familjen. Färgsättningen är däremot helt och hållet Catharinas förtjänst.

Av: Helén Bjurberg Foto: Angelica Söderberg

Ni lämnade nyligen huset i Saltsjö-Boo för ett lägenhetsliv i Hammarby sjöstad, varför?
– Vi är nog inga husmänniskor helt enkelt. Med ett hus är det alltid saker som behöver fixas, vilket tar både tid och energi. Nu kan vi använda den tiden till att hitta på saker med familjen. Att det blev Hammarby Sjöstad var ganska självklart. Det är mycket barnfamiljer samtidigt finns det kaféer och restauranger. Vi vill gärna ha lite puls omkring oss, utan att för den delen bo mitt i smeten.
Vad var viktigt när ni skulle inreda vardagsrummet i nya lägenheten?
– Vi ville att det skulle bli ett rum för umgänge, vi är en stor familj och alla måste få plats. Hur vi skulle möblera var däremot inte helt självklart. Rummet har många fönster och samtidigt en hel del vinklar och vrår, men till slut hittade vi en lösning som vi är nöjda med.
Hur mycket tid tillbringar ni här?
– Det blir ganska mycket tid. Vardagsrummet är den naturliga samlingspunkten. Då det är öppet mellan kök och vardagsrum kan man umgås medan man lagar mat och fixar i köket. Melissa har fått en liten lekhörna i vardagsrummet så att hon också kan vara med.
Hur valde ni möbler och färger?
– Vi gjorde det tillsammans. Vi är båda projektmänniskor och samarbetar bra. De flesta av möblerna har fått följa med från huset, men vi har också rensat bort och sålt. Det har jag lärt mig av Catharina. Innan jag träffade henne hade jag lätt för att övermöblera. När det kommer till färger lämnar jag gärna över till Catharina. Hon har en bättre känsla för det.

 

LÄS MER: Se fler kändishem här!

 

hemma hos martin lidberg02Runt soffbordet får hela familjen plats
Runt soffbordet får hela familjen plats.

 

hemma hos martin lidberg03
I fåtöljen sitter Martin gärna och filosoferar, tänker igenom och planerar sin träning och sina föreläsningar.

 

hemma hos martin lidberg05Den läckra glasskon av Kjell Engman blev Martins när han vann danstävlingen i tv-programmet ”Let’s Dance” 2007.

 

hemma hos martin lidberg06Martin och Catharina har mycket konst hemma. ”Den här tavlan som Kalle Höglund målat föreställer mig i blått och tysken Thomas Sander i rött.”.

 

hemma hos martin lidberg04 Glasstatyn i form av två brottare fick Martin när han vann VM i Paris 2003. Den är en av få priser från sin brottarkarriär som han har framme.

 

Husförhöret

Beskriv ditt vardagsrum med en mening:
– En stilren plats för återhämtning.
Hur ofta möblerar ni om?
– Väldigt sällan. När vi har hittat en fungerande grund så finns det ingen anledning. Däremot kanske vi lägger till eller byter ut någonting ibland, men det är mest småsaker.
Din favorit färg:
– Blå. Fast nu ser jag att det inte finns något blått alls här. Det här måste jag nog ta upp med Catharina (skratt). Form eller funktion – vilket går först för dig?
– Funktion, utan tvekan. Jag har jobbat hela mitt liv med kroppen så för mig är det viktigast att en möbel är utformad bra för kroppen. Om den sedan har en vacker form är det en bonus.
Hur såg ditt pojkrum ut?
– Det var ett typiskt 70-talsrum med mycket färger. Jag hade en bokhylla, en byrå och ett skrivbord, och massor av affischer och klistermärken uppsatta på väggarna, precis som alla hade på den tiden.
Vad gör du med möbler och prylar som du tröttnat på?
– Innan jag träffade Catharina så slängde jag, eller gav bort allt. Men Catharina sätter ut det på Blocket. Hon kan sälja allt, jag fattar inte hur hon gör.
Vad räddar du först om det börjar brinna? – Mina fotoalbum. Möbler och grejer kan man köpa nytt med i gamla bilder finns det så mycket minnen och känslor.
Vad kommer aldrig över tröskeln i ditt hem?
– Köksgardiner. Det skulle bara skymma och förstöra den fina utsikten.
Ditt dyraste köp till hemmet?
– Sängen såklart. Där ska man tillbringa en stor del av sitt liv och den måste vara av högsta klass och funktion.
Vad har ni på gång härnäst?
– Vi har inga stora projekt på gång. Vi funderar lite över om vi ska ha någon annan tak­belysning i vardagsrummet. Dessutom vill ha en matta till i ena hörnet av vardagsrummet och eventuellt någon möbel till. Småsaker som får komma med tiden.

 

 

Martins 3 bästa inredningstips

1. FUNKTION Fundera över vad rummet ska användas till och vad du behöver för möbler. Du får heller inte glömma att ta hänsyn till alla i familjen.
2. HÅLL DET STILRENT Det är lätt att bara fylla på med prylar och möbler, men ett övermöblerat rum skapar gärna ett rörigt intryck och gör att du tappar den röda tråden i inredningen.
3. HÄMTA INSPIRATION UTIFRÅN Vi brukar gå utanför det egna hemmet för att hitta inspiration till ett nytt rum. Gå runt i butiker, prata med folk och titta i inredningstidningar. Låt det ta tid.

 

 

Det här är Martin Lidberg:

Namn: Martin Lidberg. Ålder: 41. Familj: Frun Catharina och barnen Natalie, 18, och Isac, 16, från ett tidigare förhållande, bonussonen Devin, 8, och Catharinas och Martins gemensamma dotter Melissa, 15 månader. Bor: Lägenhet på 133 kvadratmeter i Hammarby sjöstad, Stockholm. Gör: Föreläsare, inspiratör, tränings- och hälsocoach. Aktuell: Lansering av näringstillskottet Adapt sport.