My home / Inspiration / Hemma hos / Martina förvandlade ruckel...
Huset är byggt på en stor tomt som sluttar ner mor Hudsonfloden.

Martina förvandlade ruckel till drömhus

Huset var litet och i uselt skick. Men Martina Arfwidson, som driver kosmetikafirman Face, har tillsammans med sin make förvandlat boendet till en magnet för inredningstidningar och möbelkataloger.

Av Eva Nyqvist Foto: Paul Brissman

Från vägen ser det vitmålade gamla huset litet och alldagligt ut. Inget speciellt alls. Det är först när man kommer in i hallen och går uppför den gråmålade trappan till den nya delen som man får en riktig uppfattning om familjen Arfwidson-Weiss boende.

Och det är magnifikt!

De breda plankgolven är målade i en gråvit skala som reflekterar dagsljuset som flödar in från spröjsade altandörrar som löper från golv till tak. De gipsade väggarna har lämnats omålade och nyinsatta takbjälkar, byggda av återanvänt virke, syr ihop den nya delen med den gamla.

Mattor saknas i stort sett överallt, istället avgränsar de olika gråtonerna rummen från varandra. Sofforna är stora och pösiga och har precis som stolar och fåtöljer fått vita, tvättbara, bomullsöverdrag. Vardagsrummets enorma takhöjd balanseras med stora speglar som står lutade mot väggen, enorma växter och stora, tunga ljusstakar.

Det är ett drömhus!

Men när Martina Arfwidson först såg det gamla huset för snart tio år sedan år sedan handlade det inte alls om kärlek vid första ögonkastet.
– Det var litet och charmlöst och fullkomligt fallfärdigt, sammanfattar Martina som tillsammans med sin mamma, Gun Nowak, driver kosmetikafirman Face, och som sedan många år bor i Hudsondalen, strax norr om New York. Fasaden flagnade, taket läckte och inomhus var väggarna inklädda med brun fuskträpanel. Vad som en gång kunde ha passerat som lantlig sekelskiftesarkitektur hade spikats över eller rivits ut.
Man hade också lyckats placera huset så att det helt saknade fönster mot floden.
– Hade jag fått bestämma hade vi rivit hela rasket, säger Martina.
Men Martinas man, David, tyckte att kåken hade potential och pekade på faktum att det låg på en jättetomt som sluttade ner mot Hudsonfloden. Han hade också en vision om ett helt nytt boende. Så paret, som då just fått sitt första barn, sonen Theo, slog till.
Davids idé var både originell och djärv: istället för att bygga till traditionella flyglar på det gamla huset designade han med hjälp av en byggmästare en 275 kvadratmeter stor ”lada” på höjden bakom huset och lät sedan bygga en låg, stalliknande kökslänga som förenade det båda byggnationerna.
Bakväggen till det gamla huset ersattes sedan med en stor, bred trappa som leder från det gamla huset in i den nya delen.
Huset är nu ett av de charmigaste hemmen i Hudsondalen och har blivit något av en magnet för de inredningstidningar och möbelkataloger som stått i kö för att få komma in och fota.
– Idén med att ha stall och ladugårdsbyggnad i direkt anslutning till bostaden är vanligt i New England och huset påminner David om Vermont, där han växte upp, berättar Martina.
Inne är stilen stram men generös på samma gång. Tingen är få – men stora och iögonfallande!
Martina gillar inte tjusiga mattor och är inte mycket för tavlor heller. Istället fyller hon gärna sitt hem med växter och blomsteruppsättningar i stora krus och urnor.
– Det växer mycket fruktträd, syrener och andra blommande träd och buskar på tomten, och så fort det knoppas beskär jag och tar in, berättar Martina. På så vis blommar syrener och magnolia från januari till juni!
I kökslängan valde man en enkel platsbyggd skåpinredning, marmorbänkar, rostfri köksutrustning och vanlig pärlspont istället för kakel. Bakom köket finns tvättstuga, extra förvaring och grovkök.
En vinklad trappa längst bort i det stora vardagsrummet leder upp till sängkammaren och parets badrum, som har ett stort ovalt badkar med utsikt mot floden.
Det är ett hem som andas sommar året om.

 

Martina Arfwidson kom till New York för att lära sig att sjunga, men blev kär! Först i Hudsondalen, sedan i sin man, David. Idag driver hon kosmetikafirman Face, tillsammans med sin mamma.

 

The New American Table
Hellre få saker i stort format en massa plotter, resonerar Martina. De stora svarta speglarna reflekterar ljuset från dörrarna mittemot, trappan till höger leder upp till sovrummet.

 

Parets sovrum ligger på andra våningen, och är precis som det övriga hemmet sparsamt möblerat. Sängen har Martina köpt från en antikhandlare i trakten.

 

Den övre hallen har mörkt gråmålade golv – och husets hela konstsamling, två moderna oljemålningar, som målats av en bekant.

 

The New American Table
Den nya delen byggdes på tomtens högsta punkt, och med stora fönster i söderläge.

 

 

 

Vilka bor här?

Namn: Martina Arfwidson, som tillsammans med sin mamma driver kosmetikafirman Face, maken David Weiss, restaurangägare och barnen Theo, 10, och Nikita, 5.
Hemmet: En gammal gård i Hudsondalen en bit norr om New York, som fått en ordentlig akterruff i form av en 275 kvadratmeter stor ”lada”.
Vad Martina gillar: Slitna ytor, tunga prydnadsföremål, kala väggar, ljusa golv, stora speglar, vita soffor och blommor!

 

LÄS MER: Så fixar du marina stilen – 25 favoritköp här!

LÄS MER: Kolla in flera kändishem här!