My home / Inspiration / Hemma hos / Mats får tre...

Mats får tre mejl i veckan – om sin husbåt

Att somna till vågornas kluckande och vakna upp till stans bästa utsikt låter som en drömsemester. För Mats Lindgren är det vardag sedan tio år tillbaka.

Av: Fanny Wikander Foto: Karin Wildheim

Idag ligger dörrmattan en meter nedanför markplan och Mats får ta ett rejält kliv från kajen för att landa framför ingången till husbåten.
– Ibland är det två meter ner och ibland får jag klättra upp, beroende på vattenståndet. När man bor på land tänker man inte på hur mycket nivån varierar, säger han.
Det var 2005 som han bestämde sig för att bosätta sig på havet. Han hade länge drömt om att som pensionär bo på en stor båt och kunna byta adress och världsdel när han kände för det. Efter en skilsmässa snabbades planerna på men eftersom han insåg att det skulle bli för kostsamt att bo och driva en stor båt valde han att istället bygga en husbåt.
– Jag har designat båten själv tillsammans med min syster som är arkitekt. Jag hade massa idéer som hon kunde utveckla.

Resultatet blev ett tvåvåningshus med en stomme i frigolit som flyter på två pontoner och är fastankrad i bryggan och i två pålar på utsidan. Golvet påminner om durken i en båt och på väggarna sitter seglingsinspirerade tavlor som ibland får rättas till efter en dag med mycket sjö, trots att läget på Ringön är relativt skyddat från hårt väder. Över matbordet hänger en lampa som gungar sakta fram och tillbaka, som om det var en svag bris i rummet, men alla dörrar och fönster är stängda. I övrigt är det som vilket hem som helst – trots att det är en båt registrerad i skeppsregistret – men med fri sikt över både Läppstiftet och Hisingsbron har det en utsikt som få boenden i Göteborg kan slå.
– Den här vyn skulle kosta en förmögenhet i en lägenhet. Jag tycker att man borde ge fler människor möjligheten att bo på vatten. Vi har lägenhetsbrist i Göteborg men ett överflöd av vatten, det borde man utnyttja.

MISSA INTE! Anmäl dig till MY HOMES nyhetsbrev nu så får du 10% på Royal design i My Homes shop. Sista chansen – klicka här!

Ända sedan Mats flyttade in i sin husbåt har han varit engagerad i arbetet med att få kommunen att bygga fler liknande boenden. Men än så länge finns det enbart ett tiotal husbåtar i Göteborg.
– Problemet är att politikerna inte tänker i de här banorna. Men jag hoppas ändå att det kommer finnas fler bostäder på vatten i framtiden.Förutom en lösning på bostadsbristen ser han andra fördelar med husbåtar, som till exempel äldreboenden för personer som är uppväxta vid vatten och flytande vårdcentraler i skärgården. Han tror att många människor skulle uppskatta att bo på havet.
– Jag får minst tre mejl i veckan med frågor som gäller husbåten så det finns helt klart ett intresse. Ibland har jag haft gäster här som blivit yra i huvudet men generellt är reaktionen från besökare väldigt positiv.

Mats husbåt
Mats har seglat hela livet och alltid haft nära till havet, både på fritiden och i arbetslivet. Idag ligger hans arbetsplats bara några steg från kajen, där han driver ett företag som säljer RIB-båtar.
Mats husbåt
När Mats byggde sin husbåt var tanken att göra den som en sorts prototyp för att kunna övertala Göteborgs kommun om att bygga fler. Kommunledningen har varit på besök och var imponerade av hans husbåt, men än så länge finns bara ett tiotal bostäder på havet i staden.
”Det är en fantastisk frihetskänsla att ha sin båtplats två meter från vardagsrummet.”
Mats husbåt
Mats husbåt20150629_98
”Hur många har idag råd med sjötomt? Byggde man fler bostäder på vatten skulle många fler ha det” säger Mats om sitt husbåtsliv.
Mats husbåt
Stilmässigt har huset moderna, raka linjer på utsidan, och marin touch på insidan. Trappan upp till övervåningen har Mats designat och tillverkat själv.
Mats husbåt
Regelverket kring husbåtar är snårigt och det är inte alltid kommunen har koll på vad som gäller, menar Mats. Men generellt sett behövs inget bygglov. Själv har han sedan han flyttade in ändå haft ett tillfälligt bygglov som han förnyat vart tredje år. När det för några dagar sedan var dags att förnya det för fjärde gången sa trafikkontoret nej, eftersom den nya bron ska byggas som kan ge upphov till störande ljudvolym. Mats tar dock beskedet med ro. ”Det skulle lika gärna kunna klassas som ett fartyg och då behövs inget bygglov. Jag kan lägga loss och flytta på under två timmar”, säger han.
Mats husbåt
Huskroppen är byggd i frigolit vilket ger bra isolering och är bra för totalvikten, eftersom flytkraften kostar pengar. Idag väger huset cirka 50 ton och ligger på ett balksystem i galvat stål med pontoner emellan.
5 tips för dig som vill bosätta dig på sjön

1. Försäkra dig om att du har en bra plats som är relativt skyddad mot väder.

2. Utnyttja närheten till vattnet i design och inredning. Ha stora fönster och flera uteplatser så att du känner kontakten med havet.

3. Var inte rädd för att bo på sjön med små barn. Så länge du anpassar huset med bra staket och andra säkerhetsåtgärder så är det ingen fara.

4. Var noga med rätt förtöjning. Beroende på konstruktion kan vissa husbåtar kräva att de sätts fast i botten. Hos Mats har inte det varit nödvändigt, trots att hemmet kan röra sig en del vid häftig väderlek.

5. Tänk igenom hur du ska lösa avlopp, el och vatten. Där Mats ligger fanns möjligheten att få allt inkopplat från land, men det kan vara nödvändigt med eget avlopp.

 

Faktaruta

Namn: Mats Lindgren.Mats husbåt
Ålder: 62.
Familj: Sambon Susanne, 62.
Bor: I en husbåt på Ringön, på Hisingen i Göteborg.
Gör: Fotograf som har fotat allt från segling till skidåkning över hela världen. Idag jobbar han främst med egna företaget RIB Unlimited, som säljer RIB-båtar ett stenkast från husbåten, och fotar en del lägenheter åt mäklarbyråer.
Övrigt: Läs mer om Mats husbåt och se bilder på hans hemsida www.husbat.com.