My home / Inspiration / Hemma hos / Mattias har skapat...

Mattias har skapat en egen Batman-lya

Är det Singapore? Manhattan? Eller rent av Gotham City? Titta in i Mattias filminspirerade skylounge – på fjortonde våningen i Varbergs högsta hus.

Av: Karin Hylander Foto: Karin Wildheim

Batman på balkongen, Clintan i hallen och Audrey Hepburn i soffan. Mattias Nilssons filmintresse genomsyrar varje vrå av hans hem.
Utsikten gick inte att motstå. När Mattias Nilsson i fjol fick erbjudandet om toppvåningen i stans högsta hus bestämde han sig för att sälja sin bostadsrätt. Inte minst lockade det 17 kvadratmeter stora, inglasade uterummet. Nu har Mattias sin ”Sky Lounge” på fjortonde våningen.

På Manhattan? I Singapore?
Nej, i en svensk småstad med utsikt över höstplöjningen på Tvååkersslätten och Varbergs Bois hemmamatcher på Påskbergsvallen. Vyn över idrottsplatsen är ett extra plus för Mattias, som arbetar som sportreporter. Delar av planen skyms av träd men siffrorna på resultattavlan syns tydligt.
– Skaffar jag en kikare kan jag liverapportera hemifrån, säger han och skrattar.

Inredningsintresserade Mattias ville behålla den softa känslan från förra bostaden. Samtidigt vore det kul med en ny röd tråd. När han trillade på den två meter höga Batman-figuren på en elektronikfirma gav det sig självt.
– Egentligen skulle jag köpa en ny dator men när jag klev in i butiken stod Batman där. De hade Hulken och Stålmannen också men Batman passar bäst här. Han är cool.
Genom ett paketpris med datorn lyckades Mattias få ner priset på den välgjorda dockan. En lastbilsfärd senare flyttade Batman in och filmtemat var ett faktum.
– På högstadiet jagade jag filmaffischer men sedan kan man säga att det här med film i inredningen har tagit en paus. Nu fick Batman bli själva navet och det var bara att bygga vidare, säger han.

Snart fick Batman sällskap av Marlon Brandos Don Corleone, Clintan, Marilyn Monroe, Audrey Hepburn och Darth Vader på tavlor, textilier och andra prylar.
– Eftersom jag gillar film är det ett tema som passar bra och så vill jag gärna ha något som sticker ut, säger Mattias.

 

LÄS MER: Fler unika hem här

 

Mattias_skylounge_02
Panorama. Den inglasade balkongen är placerad så fiffigt att den ger utsikt åt alla väderstreck. I norr skymtar Nordens största kärnkraftverk Ringhals och hamninloppet. I öster går solen upp bakom masterna på världsarvet Grimetons radiostation. Söderut sträcker sig jordbrukslandskapet till grannstaden Falkenberg och i väster ser Mattias surfarna på vågorna i Apelviken.
Mattias_skylounge_06
Balkonghjälte. ”Mitt onödigaste köp – och fräckaste!” säger Mattias om Batman, som vakar över Varberg. Eller om det är Gotham City som ligger där nere?
Mattias_skylounge_04
Soffbordet i form av en flygplansvinge kommer från direktimporterande Fynda Möbler & Inredning i Falkenberg.
Mattias_skylounge_10
Skinnfåtöljen kommer från Mattias favoritbutik Chilli.
Skylounge
Sittgruppen är hopplockad efter funktion. En guldfärgad Fatboy är systersönernas förstahandsval.

Sidotemat med ”Luftens hjältar” i form av en flygplansvinge som soffbord och skinndetaljer i inredningen förhöjer ytterligare det filmiska liksom den allmänna New York-feelingen. Ja, att hänga i Mattias lägenhet känns faktiskt som att befinna sig i en amerikansk film. Inte minst gäller det ute på balkongen, som skjuter ut från fasaden och därmed bjuder panoramautsikt i alla väderstreck. Sänker Mattias blicken kan han hålla koll på det mesta som sker i staden, som från här uppifrån ser ut att vara byggd i lego.
– Här dricker jag kaffe på morgonen, läser böcker och umgås. När jag kommer hem från jobbet vid midnatt brukar jag gå ut och stå här och bara titta. Sen går jag in och ser en film i soffan. Det gör jag varje kväll, säger Mattias.

 

Mattias skylounge
Mattias reser mycket i jobbet. Skönt då med en lugn vrå att komma hem till. Hatten på sängen är dock en semestersouvenir från favoritresmålet Aruba i Västindien.
Mattias skylounge
Blingbling. Plexiglaslamporna över köksbord och soffa (från Gekås Ullared) ger glitter och glamour åt den i övrigt vilsamma och stilrena inredningen i Mattias tvåa.
Mattias skylounge
Flaggan är egentligen tänkt som en väggbonad men Mattias använder den sov duk på soffbordet istället.

 

 

 

 

LÄS MER: Fler unika hem här

 

 

Hemma hos MattiasMattias_skylounge_08

Här bor: Mattias Nilsson, sportjournalist på Hallands Nyheter.
Lägenheten: En hyrestvåa på 63 kvm i Varberg.
Filmsmak: Allätare som gillar drama, action och romantiska komedier
Ser fram emot: Årets julfilm ”En man som heter Ove” med Rolf Lassgård i huvudrollen.