My home / Inspiration / Hemma hos / ”Med färgen blev...
Före och efter. När Stefan och Angelica köpte stationshuset såg det ut som på fotografiet. Nu har de skrapat tre sidor trärena och målat.

”Med färgen blev det ett helt annat hus”

Färgen på Stefan och Angelicas gamla stations­hus liknade kroko­dil­skinn. De skrapade det trärent och målade i en helt ny färg.
– Det var skönt att ge huset nya kläder, säger Angelica.

Av: Monika Israelsson. Foto: Pontus Orre.

Bredvid det gamla spåret, där tågen mellan Ljusdal och Hudiksvall en gång gick, ståtar ett vackert stationshus, äggskalsvitt med grå knutar och fönsterfoder.
– Det har blivit fantastiskt bra, detaljerna träder fram. Det är som ett helt annat hus nu, säger Stefan.
Ena långsidan påminner fortfarande om att detta för bara ett par år sedan var ett nedgånget ödehus, populärt bara bland ungdomar som ville ha någonstans att hålla till ostört och kasta prick på fönstren. Väggen är smutsbrun och flammig, färgen hänger i ledsna remsor.

– Den sidan ska vi ta itu med i sommar, säger Angelica. Hon och Stefan letade efter ett ställe att få renovera från grunden när de hittade stationshuset på nätet. – Vi gick på visning och den ena kände ”gud, vilket jobb” och den andra ”wow”. Sedan gick vi på en visning till och då var det precis tvärtom, säger Angelica.

 

LÄS MER: Så målar du huset – steg för steg

 

Hösten 2009 slog de till, med full vetskap om de oceaner av arbete som låg framför dem. Det regnade in på vinden, huset hade delats in i fyra lägenheter på 60-talet och färgen flagnade från väggarna. Troligtvis hade huset bara målats om en gång sedan det byggdes 1887.
– Som tur var har det en gedigen stomme och bra virke. Vi kommer nog bara behöva byta ut en enda bräda på fasaden, säger Angelica.
De har bara svartvita foton på huset från dess storhetstid men har genom detektivarbete under takstolarna räknat ut att originalfärgsättningen var beige-rostfärgat med mörkrött fönsterfoder. Frågan var om de skulle återställa det till original eller låta huset förnya sig.
– Vi åkte runt och tittade på stora hus i Hälsingland för att se vad vi gillade. Vi ville inte välja färg bara för att få det som förut, det skulle vara något som passar oss också. Till slut valde vi äggskalsvitt med grå detaljer, det känns mer som vi, säger Angelica.

Färgtypen var ett annat problem. Huset var ursprungligen målat med linoljefärg, men för Angelica och Stefan skulle det bli väldigt dyrt och ta för lång tid att använda sådan färg på 400 kvadrats fasad.
– Det var såklart ett alternativ men inte det vi valde, av flera anledningar, säger Angelica.
Därför var det viktigt att de fick bort varenda fläck färg vid skrapningen, eftersom rester av linoljefärg kan börja koka under plastfärg och bilda blåsor.
– Vissa dagar vaknar man upp och tänker ”neeej, inte skrapa i dag igen”. Men vi har bestämt att tycker man att det är tråkigt går man och gör något annat. Vi har ingen tidsgräns och försöker att inte stressa fram, säger Stefan.

 

LÄS MER: Så väljer du rätt färgtyp till ditt hus

 

Han, som orkade mer, stod för huvuddelen av skrapandet, medan Angelica målat mycket.
– För mig är målandet som terapi. Och det är så kul att se hur det förändras med varje lager färg, säger hon. Gräset som varje sommar växer högt på det gamla spåret har börjat gro bakom huset, som riktigt lyser i sin nya kostym.
– Ett sånt här hus har så mycket historia. Det känns bra att ha varit med och bevarat det för framtiden, säger Angelica.

 

 

Vad? Måla om vårt gamla ­flagnade stationshus. Det gjorde vi: Tvättade huset med mögeltvätt. Skrapade det trärent. Målade två gånger med grundfärg och två gånger med slutfärg. Önskemål: Att huset skulle få komma till sin rätt med ny färg. Fixare: Angelica, 31, Stefan, 36, påhejade av Thilda, 10.

 

 

Angelicas & Stefans bästa tips
  • Använd kompisarna. Om ni har folk i bekantskapskretsen som är målare eller hantverkare – fråga, fråga, fråga.
  • Rita av huset på papper och måla det med kritor, för att se hur olika färger blir på större yta. Ta hem färgprover och provmåla brädbitar.
  • Slarva inte med underarbetet, det gör bara att du måste måla om igen några år tidigare än om du är noggrann.
  • Gör delmål, tänk absolut inte att allt ska vara klart ett visst datum. Låt arbetet få ta tid.
  • Bestäm tillsammans att det är helt ok att ta en dags paus om man är less. n  Håll mattiderna. ”Stefan vet att jag blir en häxa om jag inte får mat”, säger Angelica.
  • Prova tills du hittar bra grejor att arbeta med. Vi köpte både dyra och billiga skrapor och upptäckte att de billiga var bäst.
  • Ta hand om verktygen. Det blir mycket roligare om penslarna är tvättade och ligger i ordning när man börjar jobba.
  • Att tänka på det färdiga resultatet ger mer energi än att tänka på allt arbete som är kvar.
  • Fler tips finns på parets renoveringsblogg: stationen1887.blogspot.se