My home / Inspiration / Hemma hos / ”Min stil är...

”Min stil är mjuk industri”

Hemma hos familjen Clauss i Västerås är förberedelserna för julafton i full gång, där mamma Sandra är en pysseldrottning av rang.

Av: Lotta Ringdahl Foto: Frida Ekman

Det skiner, tindrar och glittrar. Julmusiken ljuder ur högtalarna och i köket tar en ny laddning lussebullar färg i ugnen. Julen gör sig påmind redan i den stora entréhallen där både ljusslingor och levande ljus sprider stämning. Dessutom har Sandra tillverkat granar och stjärnor som pryder både här och där. I köket och vardagsrummet följer samma tema med både ljus och dekorationer, och granen står redan klädd med vackert inslagna paket nedanför. Dottern Vilda ligger på den vita fällen intill och tittar på klapparna med förväntansfulla ögon.
Att Sandra Clauss är förtjust i julen råder det ingen som helst tvekan om.
– Nä, det är så mörkt och tråkigt den här tiden på året, och därför tjuvstartar jag gärna lite. Jag tar fram adventsljusstakarna långt före alla andra, säger hon och dukar fram ytterligare godsaker på det stora bordet som är pyntat med grankvistar och lyktor.

Det fanns en tid när Sandra vurmade för en gammeldags stil med slagbord och gamla möbler, därefter följde en period med moderna inslag. Nu har hon landat i den industriella stilen, men en uppmjukad variant.
Årets juldekorationer går i samma färgskala som den vanliga inredningen, nämligen vitt, grått, svart och silver – och en gnutta koppar. De röda ljusstjärnorna Sandra hittade på Ikea målade hon snabbt om innan de ställdes fram.
– Jag har inte mycket till övers för det färgglada, det har jag aldrig varit, säger hon.
För Sandra är inredning både jobb och fritid. Hon driver webbutiken Pickedout.se och har en butik i Västerås. Hemma ändrar hon om och pysslar mest hela tiden, och ännu mer skulle det bli om bara tiden räckte till.
– Och om jag skulle lämna min man vore det för Ernst, gud vad vi skulle bygga och fixa, säger hon och skrattar gott.

 

 

Vilka bor här?

Sandra Clauss, 38, Michael Clauss, 39, som driver Streamline Studio/Streamline Audio, samt barnen Vilda, 5, William, 12, och Vilgot, 14. Sandra gör: Driver butik och webbutik (pickedout.se). Hon jobbar även som inredningsstylist/homestyling åt företag och privatpersoner samt som frilansande makeupartist. Hemmet: Tvåvåningsvilla i nya Skälby strax utanför Västerås. Instagram: Sandraclauss. Bästa julklappen: Att få tid tillsammans. Favoritserie på TV: Programmen ”Mia på Grötö” och ”Ernsts sommar” samt hans jul. Godaste julgodiset: Leilas rocky road och knäck. Favoritsemestermål: Thailand. Måste finnas på julbordet: Mammas köttbullar. Vin eller öl?: Vin. Bästa husdjuret: Katt.

 

20s18-hem03-429
I ena änden av vardagsrummet finns plats för hemmakontoret. Även där håller sig färgskalan till svart, vitt, grått och silver – precis som i övriga huset. Lykta från Marrakesh och även den finns i Sandras butik.
20s18-hem04-200
I ena änden av vardagsrummet finns plats för hemmakontoret. Även där håller sig färgskalan till svart, vitt, grått och silver – precis som i övriga huset. Lykta från Marrakesh och även den finns i Sandras butik.
20s18-hem05-22
Betongpallen som står bredvid soffan i vardagsrummet har Sandra fått i mors dag-present och är från Ica maxi. Ljusstaken, med plats för ett vilande rådjur, kommer från Zelected by house.
20s18-hem06-53
Den öppna spisen används flitigt, dessutom är Sandra väldigt förtjust i ljusslingor av alla de slag, och levande ljus. Kopparkorgen med värmeljus måste ständigt fyllas på. Vedkorgen är ett loppisfynd.
20s18-hem07-320
Soffa från Mio. Taggtrådslampan är formgiven av Tove Adman. Stjärnan på hyllan kommer från Ikea och var ursprungligen röd, men Sandra plockade fram sprayfärgen och målade om den.
20s18-hem08-580
Plåtskåpen i hallen har Sandra fått överta av en kompis. Den svartvita mattan är köpt på Ikea. Grandekorationen på ena plåtdörren har Sandra gjort själv.
20s18-hem09-850
Julfikat står dukat. Pepparkakor med en skåra blir finfina glasdekorationer, och varför inte skriva gästernas namn med kristyr?
20s18-hem10-730
Vilda hoppas att tomten har en ny cykel med sig i säcken i år. Den vitmålade trappan i hallen leder upp till övervåningen med familjens alla sovrum. Ljuslyktan och den lilla trägranen kommer från Pickedout.se
20s18-hem11-793
Redan i den rymliga entréhallen möts besökarna av julmys. Rörkopplingsljusstaken på Ikeabyrån kommer från Sandras egen butik. Grön godisskål från Marimekko.
20s18-hem12-35
Alla sovrum i huset ligger på övervåningen. Spegeln har Sandra fyndat på en loppmarknad, målat om och dekorerat med en ljusslinga. Sängborden ”Råskog” kommer från Ikea. Zebramönstrad pläd kommer från Moderna hem och kudden ”One way” från Pickedout.se
20s18-hem13-424
På väggen hänger Olle Eksells klassiska kakaoögon.
20s18-hem14-56
Den svarta bambustolen pryds av kudde från Pickedout.se.
20s18-hem15-579
Sandra håller sig till en enhetlig, naturnära färgskala i hela huset, men med undantag i Vildas rum, där hon har en alldeles egen gran.
20s18-hem15-659