My home / Inspiration / Hemma hos / ”Mitt hus är...
En soffa byggd av lastpallar och en träsoffa används flitigt under årets varma månader. Vid dåligt väder åker de lösa sittdynorna in och blir till sittpuffar framför tv:n.

”Mitt hus är min lekstuga”

Rådande designtrender och inredningsmåsten är inget för Jennie Blomkvist och hennes familj. Hellre egen melodi, än högst på topplistan.

Av: Kicki Wieslander Foto: Jenny Brandt

Med barn nummer två i magen och en urvuxen tvårumslägenhet, var Jennie och Fredrik på jakt efter en större bostad. Det blev inte riktigt som de tänkt sig. I stället för att lägga handpenning på ett nyckelfärdigt hus, åkte familjen på husvisning. Jennie föll pladask för det gamla 30-talshuset i eternit, nära Varberg centrum, havet och naturen.
– De tre liggande fönstren i trapphuset och de knotiga äppelträden fick mig på fall, berättar Jennie. Det räckte för att jag skulle bli kär.

Att huset inte renoverats på ett tag och bestod av två trerumslägenheter med gemensam dusch i källaren var inget som avskräckte paret Blomkvist-Kihlgren.
– Saker och ting får ta den tid det tar, det ska finnas både tid, ork och pengar, säger Fredrik. Och så har vi barn att ta hand om samtidigt.
Det första som fixades var nya fönster för att spara på uppvärmningen. Eftersom den gamla eternitfasaden med stående träpanel ändå skulle bytas, passade de på att ändra formen på fönstren till liggande, inspirerade av de tre som satt i trapphuset. Den nya formen minimerar insynen, utan att för den skull minska ljusinsläppet. 

Fasaden täcktes med granpanel och laserades med en pigmenterad oljelasyr för att efterlikna järnvitrol.
– Järnvitrol är fint, men svårt att måla över. Vi kan få nya idéer närsomhelst, inget är statiskt här hemma, berättar Jennie. Vi ville inte måla in oss i ett hörn.
Även invändigt var huset i behov av renovering. Jennie och Fredrik passade på att ändra planlösningen så att det rimmade med familjens behov. Deras stora gemensamma intresse – god mat och vänner på middag – fick styra nedre plan en hel del. Två rum blev till ett för att skapa ett generöst kök, med stora öppningar till såväl hall och vardagsrum som trädgård.
– Jag har en idé om att hela nedanvåningen är ett jättekök. Det är navet. Vi kan till och med titta på tv från kökssoffan, indirekt via spegeln i hallen, berättar Jennie och skrattar.

Huset är inrett med en blandning av loppisfynd, arvegods, minnen från resor och verk av konstnärer som Jennie stött på via instagram- och bloggar, bland annat. En explosion av färger, gärna assymetriskt och lekfullt är Jennies melodi.
– Jag dras ofrivilligt till färgprakt, plast och leksaker. Ju fler barn, desto mer lekfull har stilen blivit. Det är lite ”extra allt” här hemma. Jag lägger hellre till än drar ifrån.
Inget har en säker plats hemma hos familjen Blomkvist-Kihlgren. Rätt som det är får Jennie ett ryck och flyttar runt och möblerar om.
– Allt jag gillar får plats här hemma. Frågan är bara var. Jag hade blivit sjukt uttråkad om jag inte fick hålla på, konstaterar Jennie. Mitt hus är min lekstuga, trädgården är min lekplats.

 

Vilka bor här?

Jennie, Fredrik och barnen Fideli, 11, Viggo, 8, och Jill, 5. Hemmet: Ett tvåvåningshus från 1938 som helt ändrat utseende, 150 kvm + källare och vind. Gör: Jennie arbetar som barnskodesigner för Nilson group, är konstnär och bloggar på kollijox.blogspot.com. Fredrik arbetar som affärscontroller på Ringhals. Ger energi: Förutom mat, ett gott sällskap runt bordet. I hörlurarna: Jenny Wilsons senaste platta, helt magisk! Spår 8 är jag rädd för att jag kommer att spela sönder. Samlar på: Allt möjligt kollijox!